Ako vznikol srvátkový proteín?
Pri výrobe syra sa z desiatich litrov mlieka vytvorí približne jeden kilogram syra a zvyšok je odpad – tekutina s obsahom srvátky. V minulosti, keď ľudia ešte nevedeli o možnostiach jej využitia ju buď vylievali do odpadov, alebo ju dávali zvieratám do potravy. Postupne, ako sa začínali sprísňovať zákony na manipuláciu s odpadmi sa títo výrobcovia začali viac a viac zaujímať o to, čo je v tejto odpadovej tekutine. Zistili, že je to vlastne poklad, ktorý by mali ďalej spracovávať.
Táto tekutina nie je len čistá srvátka, ale je to zmes aj ďalších nepotrebných látok - sacharidov a tukov. Tie sa postupne separujú preč, aby na konci ostala prášok, ktorý obsahuje málo sacharidov a tukov a veľa bielkovín. A z tohto prášku sa neskôr vyrábajú proteínové prípravky. Prvé srvátkové proteíny sa na trhoch objavili pred viac ako 40 rokmi.
Srvátkový proteín - všeobecne
Vo všeobecnosti je srvátkový proteín dobre využiteľný a ľahko vstrebateľný. Problémy s trávením srvátkového proteínu mávajú väčšinou len ľudia s alergiou na živočíšnu alebo mliečnu bielkovinu, príp. alergiou na laktózu. Väčšina dnešných moderných srvátkových proteínov obsahuje aj pridané tráviace enzýmy, ktoré napomáhajú spracovaniu proteínu a ľahšiemu tráveniu.
Srvátka má vysokú biologickú hodnotu. Táto hodnota udáva množstvo biologicky dôležitých zložiek v potravinách a srvátka má hodnotu až 104.
Srvátkový koncentrát
Často je označovaný aj ako WPC, čo je skratka pre Whey Protein Concentrate. Je to najzákladnejší a aj najlacnejší srvátkový proteín. Avšak, to neznamená, že je zlý, práve naopak. Vďaka výbornému pomeru kvality a ceny je veľmi dobrý na bežné a pravidelné dopĺňanie bielkovín ako v objemovej fáze, tak aj v diéte. Obsah bielkovín je na úrovni 70-85 %.
Ak chceš kvalitný koncentrát, siahni napr. po 100% Whey Professional Protein od Best Nutrition. Obsahuje 77 % kvalitného srvátkového koncentrátu a vo väčšom balení máš až 90 dávok, čo ti vystačí na dostatočne dlhú dobu.
Srvátkový izolát
Izolát je čistejší a kvalitnejší ako koncentrát a často ho nájdeš pod označením WPI - Whey Protein Isolate. Má menej kalórií, sacharidov a tuku ako koncentrát a stále má veľmi priaznivú cenu. Vďaka nižšiemu obsahu kalórií je mierne vhodnejší do diéty ako koncentrát. Okrem toho má vďaka väčšej čistote väčšiu rýchlosť vstrebávania, takže po tréningu ešte rýchlejšie dostaneš aminokyseliny do krvi ako pri koncentráte. Obsah bielkovín je väčšinou viac ako 85 %.
Veľmi dobrým srvátkovým izolátom je Iso-Fuji - Yamamoto. Obsahuje až 91 % bielkovín a v jednej dávke veľké množstvo BCAA. Zároveň je v jednej dávke len 0,3 gramu tuku a 0,6 gramu sacharidov.
Srvátkový hydrolyzát
Špička medzi srvátkovými proteínmi. Paradoxne, nemá väčší obsah bielkovín ako izolát, ale bielkoviny, ktoré sú v ňom obsiahnuté sú v najvyššej možnej kvalite. Obsahuje najrýchlejšie vstrebateľné bielkoviny rozbité na peptidy a ak chceš po tréningu dostať do tela čo najrýchlejšie aminokyseliny na rast svalov, hydrolyzát je tá najlepšia (ale aj najdrahšia) voľba. Niekedy sa označuje aj ako WPH, čo je skratka pre Whey Protein Hydrolysate. Tento proteín je vhodný najmä do potréningového nápoja. Na dopĺňanie bielkovín počas dňa je lepšie siahnuť po srvátkovom koncentráte alebo izoláte.
Ak hľadáš kvalitný hydrolyzát, siahni napr. po Hydro Razan - Yamamoto. Ako som už písal vyššie, je drahší, ale stojí to za to. A ak ho budeš užívať len po tréningu, vystačí ti na 66 dávok. Takže aj keby si trénoval naozaj veľmi často, vydrží ti aspoň tri mesiace.