Srvátkové proteíny sú už roky základnými doplnkami výživy. Vieš, ako sa vyrábajú a aké procesy stoja za premenou kravského mlieka na srvátkový proteín?

Ako sa vyrába srvátkový proteín?

Srvátkový proteín je mliečny produkt, ktorý sa vyrába z kravského mlieka. To sa kravám odoberá za pomoci strojov u chovateľov 1-2 krát denne. Ručné odoberanie mlieka je už dnes na ústupe. Vďaka použitiu strojov sa výrazne minimalizuje možnosť prenosu nežiaducich baktérií do mlieka. Takto odobraté mlieko je zatiaľ na míle vzdialené od srvátkového proteínu. Obsahuje totiž len 3,5 % bielkovín a až 4 % tuku.

Mlieko sa musí následne kvôli úplnému zničeniu baktérií pasterizovať. Niektoré baktérie zomierajú až pri teplotách blízkych mrazu. Mlieko sa prepravuje v chladiarenskej cisterne do závodu na spracovanie mliečnych výrobkov (najmä syrov). V tomto závode sa mlieko pasterizuje. Vďaka tomu sa zničia všetky škodlivé baktérie a mlieko ostane zdravotne nezávadné. Pasterizáciou sa zahreje na skoro 80 stupňov Celzia a následne sa schladí na 4 stupne. Tento proces neprežijú žiadne baktérie. Po pasterizácii obsahuje mlieko asi 20 % srvátky a 80 % kazeínu.

Následne sa do mlieka pridajú enzýmy (napr. renín), ktoré oddelia srvátku od kazeínu. Enzýmy zapríčinia rozdelenie tekutých a pevných častíc. Z pevných častíc sa vyrobí syr. Tekutá časť obsahuje srvátku, sacharidy a tuky. Tá sa v ďalšom kroku zbavuje sacharidov, tukov a nadbytočnej vody.  Výsledkom tohto zložitého procesu je získanie srvátkového koncentrátu. Tekutá srvátka je preháňaná nerezovými trubkami s keramickými filtrami. Tým sa zbaví tuku a laktózy.

Srvátkový proteín pochádza z kravského mlieka

V ďalšom kroku sa srvátková tekutina naleje do sušičky, kde sa oddelí tekutina od pevných častíc, pričom nedochádza k znehodnocovaniu nutričných hodnôt. Týmto vznikne prášok s obsahom asi 90 % srvátky. Takto spracovaný prášok sa predáva ďalej výrobcom suplementov, ktorí pridávajú ďalšie látky, aby proteíny lepšie chutili, voňali , rozpúšťali sa, nepenili a taktiež aby sa neskazili. Každý z nich má svoj vlastný „recept“ na svoje produkty, ktorý je tajný a často aj patentovaný.

„Ale proteín je chémia.“ Určite si to už počul najmä od babky či starších ľudí, ktorí nepoznajú proteíny a sú to pre nich „chemické prášky, z ktorých rastú svaly“. Ako vidíš, vôbec to tak nie je. Srvátkový proteín je čisto prírodná látka, ktorá je pre telo prospešná a aj ľudia, ktorí necvičia ho prijímajú v mliečnych výrobkoch, len v menšom množstve.

A kde sa dá srvátkový proteín využiť v jedálničku?

Možnosti jeho využitia sú takmer neobmedzené. Okrem klasických proteínových nápojov rozmiešaných s vodou sa dá využiť aj do pečenia. Takmer každý koláč má ingrediencie, ktoré sa dajú nahradiť proteínom. Rovnako sa dá pridať do smoothie nápojov na vylepšenie nutričných hodnôt či do tvarohových koktailov.

Niektoré druhy proteínov sú tzv. viaczložkové, teda obsahujú viaceré druhy srvátky – najpomalšie vstrebateľný koncentrát, rýchlejší izolát a najrýchlejší hydrolyzát. Dokonca niektoré sú kombinované aj s pomalšie vstrebateľnými kazeínovými bielkovinami (to sú tie, z ktorých sa vyrába cottage cheese). Tie zaručujú dlhodobé vstrebávanie a ak nestíhaš v škole či práci zjesť plnohodnotné jedlo, občas ho môžeš nahradiť takýmto nápojom.

Je potrebné myslieť na to, že proteín je len doplnok stravy a preto by si nemal stavať celý jedálniček na tom, že si dáš 5x denne proteínový nápoj s pocitom, že tvoje telo dostane všetky potrebné látky a nemusíš jesť pevnú stravu. Bez problémov využívaj proteín do pečenia sladkých dezertov, ako nápoj po tréningu či pred spaním vo forme nočného proteínu. Nezabúdaj ale na to, že stále je to len doplnok stravy a na dosiahnutie progresu musíš mať postavený kvalitný jedálniček z pevnej stravy, ktorú vylepšíš doplnkami výživy a nie naopak.

Autor: Ing. Matúš Mráz • Foto: www.pixabay.com • Zdroj: www.protein.sk