Áno, v tele máš až 9 rôznych esenciálnych aminokyselín (také, ktoré si telo nedokáže vyrobiť samé a ktoré doňho musíš dopĺňať). Žiadna však nie je pre svaly taká dôležitá ako leucín. Teraz si predstav, že by si v tele mal zabudovaný vypínač – taký, ktorým by si mohol naštartovať a zrýchliť rast svalov. Podobne totiž funguje leucín.

Tréning nestačí, potrebuješ leucín

Proteínové doplnky sú extrémne potrebné, najmä vtedy, keď chceš stále svalovo rásť. Najviac aminokyselín pritom obsahujú srvátkové proteíny. Obsahujú tiež leucín, ktorý mnoho odborníkov nazýva práve tým „vypínačom“, ktorý zapína syntézu bielkovín v tvojom tele.

Leucín ti pomôže rásť

Leucín, izoleucín a valín – to sú tri aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a práve leucín má najväčší vplyv na syntézu bielkovín. Leucín v podstate aktivuje rast svalov. Priamo totiž stimuluje cestu rastu svalov zvanú mTOR. mTOR je akýmsi detektorom proteínovej syntézy. Ak totiž zistí, že sa v tele nenachádza dostatok leucínu, pozastaví syntézu.

V prípade, keď leucín telu doplníš, mTOR spustí syntézu a tebe tak rastú svaly. Samozrejme, nie je to otázka pár minút, aj tak má z aminokyselín tento vplyv iba leucín.  Telo využije viac bielkovín a rast svalov je tu!

Keď stagnuješ v posilke, aminokyselina leucín je pre teba

Množstvo z nás už dosiahlo alebo ešte len dosiahne tzv. „mŕtvy bod“. Ide o bod, v ktorom sa nachádzaš už niekoľko týždňov alebo dokonca mesiacov. Svaly nerastú a výsledky v posilňovni sú stále rovnaké. Práve v takejto chvíli ti leucín pomôže dostať zo seba viac, preto si buď istý, že ho užívaš pravidelne a v adekvátnej dávke.

Ako dávkovať leucín?

Odporúčame ti konzumáciu 2,5 g leucínu (alebo 5 g kompletných BCAA) 30 minút pred tréningom. Po tréningu si daj ďalších 5 g leucínu (alebo 10 g kompletných BCAA) do tvojho po-tréningového šejku. 5 g leucínu si môžeš dať aj pred spánkom, aby si si pomohol obnoviť svalstvo. Skús napr. leucín od slovenskej firmy Best Nutrition.

Leucín od spoločnosti Best Nutrition

Máš skúsenosti s leucínom alebo s BCAA? Ak áno, podeľ sa o ne s nami do komentárov!

Autor: Mgr. Daniela Garančovská • Foto: Depositphotos Inc. • Zdroj: www.protein.sk