Proteínovo-čučoriedkové muffiny
Tento recept je jednoduchý a rýchly, už za 30-40 minút budeš mať na stole hotové teplé muffiny s dostatkom bielkovín. Ako na to? Na 12 kusov budeš potrebovať:
- 1 šálku ovsených vločiek alebo priamo múku z ovsených vločiek
- 1 šálku čučoriedok
- 4 lyžice mandľovej múky
- 3 vaječné bielka
- 1/2 šálky bieleho gréckeho jogurtu
- 1 šálku strúhaných jabĺk (môžeš použiť aj zavárané alebo postrúhať čerstvé)
- 2 malé lyžičky medu
- 1 kávovú lyžičku kvalitného vanilkového extraktu
- 1 kávovú lyžičku škorice
- 1 kávovú lyžičku pomarančovej kôry
- 1,5 kávovej lyžičky prášku do pečiva
- 1/2 kávovej lyžičky sódy bikarbóny
- rozmixovaný banán
- 3 odmerky proteínu (ideálne vanilkového)
Ak nemáš múku z ovsených vločiek, ale len obyčajné vločky, daj ich do mixéra a poriadne nechaj pomixovať, aby vznikla jemná múčka. Zohrej rúru na 180 stupňov.
Pokiaľ sa bude rúra zohrievať, priprav si cesto. V miske zmiešaj všetky ingrediencie dokopy a poriadne cesto spracuj kuchynským robotom, aby sa spojilo a aby nevznikli nikde hrudky. Do plechu vlož papierové košíčky a vylej cesto do troch štvrtín. Nemusíš ho vyliať až do plna, lebo pri pečení naberie objem a zväčší sa.
Keď budeš mať cesto vo všetkých košíčkoch, daj na vrch každého muffinu čučoriedky. Daj ich piecť na 20-25 minút do rúry. Po vychladnutí sú pripravené na prvé ochutnanie. Tento recept sa dá upraviť podľa toho, na čo máš práve chuť alebo podľa toho, čo máš práve v chladničke. Ak chceš, môžeš vymeniť vanilkový proteín za čokoládový alebo môžeš namiesto čučoriedok použiť vysoko percentnú horkú čokoládu.
Muffiny s tvarohovo-jahodovou polevou
Tieto muffiny sú perfektné na domáce maškrtenie. Ťažko sa prenášajú práve kvôli vrchnej poleve, ale tento recept naozaj stojí za to.
Budeš potrebovať:
- 600 gramov nízkotučného alebo polotučného roztierateľného tvarohu
- 2 zrelé banány
- 200 gramov jahôd (tie môžeš vymeniť aj za maliny alebo čučoriedky)
- 150 gramov mandľovej múky
- 40 gramov proteínu
- 2 vajcia
- 4 lyžice medu
- škoricu
Pomixuj 400 gramov tvarohu s vajcami, banánmi, mandľovou múkou a medom. Rovnako ako v predošlom recepte, aj tu naplň papierové košíčky do troch štvrtín a daj piecť na 25 minút pri teplote 180 stupňov. Zatiaľ čo sa pečú muffiny, priprav si polevu na vrch. Zmiešaj 200 gramov tvarohu s jahodami a proteínom. Musíš miešať poriadne, aby nevznikli hrudky. Ak sa ti zdá táto zmes málo sladká, môžeš pridať erythritol na osladenie.
Keď sa muffiny dopečú, nechaj ich odstáť aby vychladli a až po úplnom vychladnutí daj na vrch pripravenú zmes a ochutnaj svoj výtvor. Tento recept môžeš taktiež upravovať. Ak chceš, vymeň jahody za väčšiu porciu proteínu a pridaj orieškové maslo. Poleva bude hustejšia, sladšia a bude mať viac bielkovín.
Muffiny ako snack počas dňa
Ak máš občas chuť na sladké a nechceš do seba dávať desiatky gramov cukru a stovky kalórií, vyskúšaj tieto recepty. Samozrejme, aj v nich je dosť kalórií, ale je ich menej ako v čokoládových tyčinkách či iných sladkostiach s rovnakou gramážou. Okrem toho obsahujú bielkoviny z proteínu, vajec, tvarohu či jogurtu, ktoré v bežných sladkostiach nenájdeš. Vďaka ovociu a vločkám obsahujú aj dostatok vlákniny, takže z nutričného hľadiska sú neporovnateľne lepšie ako štandardné sladkosti z obchodu.
Tieto muffiny ti v chladničke vydržia bez problémov aj tri dni a môžeš si ich zobrať so sebou do školy či do práce a zjesť ich buď na raňajky alebo desiatu či olovrant. Vyskúšaj ich a spestri svoj jedálniček. Potešia sa tvoje chuťové bunky a bez problémov sa zmestia aj do tvojho denného príjmu nutrientov.