Čo sú to probiotiká?
Probiotiká sú mikroorganizmy (baktérie), ktoré sa prirodzene vyskytujú v ľudskom tele a najmä v tráviacom systéme. Sú pre naše telo veľmi potrebné, lebo sa radia do skupiny „dobrých“ baktérií a pomáhajú tráviť jedlo a udržiavať tráviaci systém pri plnom zdraví. Niekedy dochádza k tomu, že si ľudia mýlia probiotiká s prebiotikami. Nejedná sa o tú istú látku. Prebiotiká sú látky, ktoré len pozitívne ovplyvňujú rast probiotických baktérií. Existujú tiež tzv. synbiotiká, čo sú prípravky, ktoré kombinujú probiotiká a prebiotiká.
Probiotické prípravky sú látky, ktoré obsahujú probiotické baktérie v množstve, ktoré sa dokáže dostať cez bariéru žalúdka a pozitívne ovplyvniť funkciu tráviaceho systému. Pridávajú sa do potravín alebo krmív, aby zlepšili rovnováhu črevnej mikroflóry a najčastejšie ich nájdeš v jogurtoch.
Existuje viacero druhov probiotík a medzi najznámejšie patria:
Laktobacily - jedná sa o najznámejšie probiotikum. Existuje viac ako 50 druhov laktobacilov. Pomáhajú s rozkladom laktózy a iných cukrov na kyselinu mliečnu, takže sú prospešné najmä u ľudí s laktózovou intoleranciou. Niektoré laktobacily sa používajú pri tvorbe potravín, napr. jogurtov, syrov, piva alebo vína. Prirodzene sa v tele vyskytujú v tráviacom, močovom a pohlavnom systéme. Najznámejším laktobacilom je lactobacillus acidophilus, ktorý sa nachádza najmä v jogurtoch.
Bifidobaktérie - nachádzajú sa v niektorých mliečnych výrobkoch. U novorodencov je takmer celá črevná flóra tvorená práve bifidobaktériami. Časom sa ich prevaha zmenšuje. Preto je vhodné pre deti dopĺňanie práve bifidobaktérií. Pomáhajú zmierňovať príznaky syndrómu dráždivého čreva, podporujú činnosť hrubého čreva, zmierňujú zápchu, nadúvanie a hnačku.
Saccharomyces boulardii je kvasinka, ktorá sa nachádzajúca v probiotikách a pomáha bojovať proti hnačke a iným tráviacim problémom. Taktiež pomáha bojovať s akné.
Streptococcus thermophilus je baktéria, ktorá produkuje veľké množstvo enzýmu laktázy a tým pomáha pri prevencii laktózovej intolerancie.
Význam probiotík v tele a ich benefity
Najväčší význam probiotík v tele je ich podpora v liečbe a prevencii gastrointestinálnych chorôb. Okrem toho zlepšujú trávenie, regulujú plynatosť, hnačky a aj nadúvanie. Sú veľmi dôležité pre tvoj imunitný systém, lebo znižujú riziko vzniku infekčných chorôb. Niektoré druhy dokonca znižujú hladinu LDL cholesterolu v tele. Pomáhajú aj v liečbe niektorých typov zápalového ochorenia čriev ako napr. ulcerózna kolitída či Crohnova choroba.
Probiotiká a užívanie antibiotík
Určite si počul už o tom, že počas užívania antibiotík by si mal užívať aj probiotiká. Je to preto, že antibiotiká môžu vyvolávať hnačky. Je to dané tým, že ničia okrem „zlých“, teda infekčných baktérií aj „dobré“, zdraviu prospešné baktérie nachádzajúce sa v žalúdku. To spôsobuje zmenu pomeru dobrých a zlých baktérií v tráviacom trakte a vzniká nedostatok dobrých baktérií. Užívaním probiotík v týchto situáciách pomáhaš obnoviť pôvodnú mikrobiotu. Probiotiká majú preukázateľne pozitívny účinok na redukciu hnačiek, ktoré vznikli z užívania antibiotík.
Probiotiká by si nemal užívať len vtedy, ak dostaneš od svojho lekára antibiotiká. Mnohí ľudia majú problém s poškodenou mikrobiotou aj bez toho, aby brali lieky. Negatívna zmena pomeru dobrých a zlých baktérií v žalúdku je spôsobená aj zlým stravovaním, veľkým množstvom polotovarov či fast foodu, nedostatkom spánku, stresom či užívaním iných liekov. V prípade, že pociťuješ problémy s trávením, vyskúšaj zaradiť probiotiká do stravy, aby ti rýchlo pomohli. Z dlhodobého hľadiska bude najlepšie, ak zmeníš tieto zlé stravovacie návyky, dopraješ si viac spánku a menej stresu.
Zdroje probiotík
Probiotiká môžeš získať z dvoch zdrojov. Buď z doplnkov výživy alebo z potravín vyrábaných bakteriálnym kvasením. Dobrým zdrojom probiotík, ktorý môžeš zaraďovať často do jedálnička je kefír. Vďaka tomu, že obsahuje nie len baktérie, ale aj kvasinky, má široký záber pozitívnych účinkov na telo.
Jogurty s obsahom probiotík sú dnes bežne dostupné na pultoch obchodov. Tieto jogurty sa vyrábajú z mlieka za použitia mliečnych baktérií a bifidobaktérií. Ak sa jogurty neobjavujú pravidelne v tvojej chladničke, aspoň raz za čas siahni po týchto jogurtoch s obsahom živých kultúr.
Menej známou potravinou je kimchi, čo je tradičné kórejské jedlo pripravené z fermentovanej sezónnej zeleniny. Nájdeš v ňom napr. čínsku kapustu, cibuľu, reďkovku, prášok z červenej papriky, zázvor a tiež fermentované morské plody.
Najmä v našich končinách je výborným zdrojom probiotík, vlákniny a tiež vitamínu C kyslá kapusta. Avšak, tu siahni po nepasterizovanej, čerstvej verzii. Pasterizácia zabíja živé kultúry.
Okrem potravín je možné probiotiká dopĺňať aj v tabletovej forme. Ak nemáš potraviny s vysokým obsahom probiotík bežne v jedálničku, suplementuj probiotiká týmto spôsobom.