Ak máš skúsenosti s proteínmi a pravidelne ich užívaš, isto si sa stretol s tým, že po čase ti šejker začal nepríjemne zapáchať. Väčšinou sa to deje buď po dlhom čase alebo po tom, ako ho zabudneš po použití dostatočne rýchlo umyť. Ak už šejker páchne, veľmi ťažko sa dá umyť bežnými prostriedkami tak, aby sa z neho ešte niekedy dalo piť. Poďme sa pozrieť na to, čo je dôvodom zápachu a ako sa ešte dá takto zapáchajúci šejker zachrániť pred vyhodením do odpadkového koša.

Zápach tvoria baktérie, ktoré sa v šejkri rýchlo množia. Po vypití šejku ostanú na stenách šejkra zvyšky, ktoré slúžia ako liaheň baktérií. Tým, že šejker používaš a umývaš sa na jeho stenách vytvárajú malé ryhy a poškodenia, v ktorých sa držia zvyšky jedla a najmä baktérie, ktoré nie je jednoduché odtiaľ dostať. Najlepším riešením je okamžité umytie po použití, ktoré eliminuje šírenie baktérií a vznik zápachu. Problémom nie je len zápach ale najmä fakt, že tieto baktérie ti môžu spôsobiť zdravotné ťažkosti ako napr. hnačka, problémy s trávením či bolesti brucha. Najmä u proteínov s vysokým obsahom laktózy je väčšia šanca, že ti začne šejker rýchlo zapáchať.

Šejker je vhodný aj do umývačky riadu.

Ako sa zbaviť zápachu?

Ak je tvoj šejker mierne zapáchajúci, často mu postačuje umytie v umývačke riadu. Ak máš doma umývačku, určite to vyskúšaj. Okrem toho, že umývací proces je dlhý a používa vodu s vysokou teplotou, neničí steny šejkra na mikroúrovni ako klasické umývacie špongie, ktoré fungujú ako jemné abrazívum a vytvárajú tým na stenách jemné drážky.

Ak už ale ani klasické umývanie a ani umývačka riadu nepomáha, je čas na nasadenie silnejších prostriedkov. Obľúbeným postupom je “varenie šejkra” v octovej vode. Naplň hrniec vodou tak, aby bol celý šejker ponorený. Do vody pridaj 1-2 dcl octu a nechaj šejker s vodou variť na miernom plameni minimálne hodinu. Po vybratí ho znova umy v čistej vode alebo ho daj do umývačky riadu. Zápach by mal úplne zmiznúť.

Šejker je potrebné pravidelne umývať.

Okrem octu veľmi dobre funguje aj čistenie so sódou bikarbónou. Do šejkra pridaj niekoľko lyžičiek sódy bikarbóny a doplň vodu tak, aby bol šejker úplne plný. Takto ho nechaj niekoľko hodín. Stačí, ak ho raz za čas pretrepeš. Po niekoľkých hodinách ho umy v čistej vode s použitím obyčajného čistiaceho prostriedku na riad a zápach bude preč. Ak chceš, môžeš sódu bikarbónu rozmiešať v hrnci s vodou a rozobratý šejker ponoriť do vnútra. Ešte lepšie dočistíš miesta spojov ako je napr. závit na hornej časti šejkra.

Ďalším spôsobom, ako sa dokážeš zbaviť zápachu je zmrazovanie. Ako si sa dozvedel na začiatku, zápach spôsobujú baktérie. Ak ich zmrazíš na 2-3 hodiny v mrazáku, zabiješ ich a po klasickom umytí by mal byť šejker bez zápachu. Tento postup funguje lepšie u menej zapáchajúcich šejkrov. Silne zapáchajúci plast vyčistíš lepšie octom či sódou bikarbónou.

Čo robiť, ak sa šejker nedá umyť a stále zapácha?

Ak ani jeden z týchto spôsobov nepomáha, pravdepodobne si budeš musieť zakúpiť nový šejker. Asi žiadny šejker ti nevydrží celý život. Jeho životnosť záleží od toho, ako sa oňho staráš, ako ho umývaš a či ho nenechávaš dlho neumytý. Ak máš šejker už veľmi dlho a nie si na 100 % presvedčený o jeho čistote, radšej ho ekologicky zlikviduj a kúp si nový. Dnes sú už šejkre lacné a nestojí za to riskovať žalúdočné problémy kvôli zopár eurám. Šejker je v podstate spotrebný materiál a len na tebe záleží, ako často ho budeš obmieňať.

Okrem klasických šejkrov sú dnes v ponuke aj sofistikovanejšie riešenia, ktoré majú oddelený priestor na potréningovú suplementáciu. Nemusíš si teda nosiť proteín či aminokyseliny oddelene, ale môžeš si prášok dať do veľkého zásobníka a ak potrebuješ po tréningu zapiť aj vitamíny, minerály či tabletový kreatín, máš tu aj zásobník špeciálne určený na kapsule a tablety.

Autor: Ing. Matúš Mráz • Foto: www.pixabay.com • Zdroj: www.protein.sk