loader black loader black loader product loader white
Potrebujete poradiť? Ozvite sa našej Nike. +421 914 777 111 (Po - Pia: 8:00 - 16:00)
Pre dopravu zdarma
ostáva nakúpiť za 60.00 €
Losos – prečo by nemal chýbať v tvojom jedálničku?

Losos – prečo by nemal chýbať v tvojom jedálničku?

Stravovanie

18.04.2017

Prečítané: 5310x

Losos je jedna z najrozšírenejších rýb ako u nás, tak aj vo svete. Obľubu si získal najmä pre výbornú chuť, konzistenciu a fakt, že filet neobsahuje kosti a je veľmi jednoduchý na prípravu. Okrem toho patrí medzi najvýživnejšie potraviny na svete.

Toto ružovkasté mäso má vysoký obsah omega 3 mastných kyselín (približne 2,5 gramu na 100 g mäsa). Ak si chceš strážiť príjem omega 3 mastných kyselín, stačí, ak si dáš steak z lososa 2x týždenne. Mäso z lososa obsahuje až 20 g bielkovín na 100 g, čo je porovnateľné napríklad s kuracím mäsom. Má ale veľa ďalších látok, kvôli ktorým sa oplatí zaradiť do jedálnička.

Obsah antioxidantov a minerálov a ich účinky na naše telo

Má vysoký obsah vitamínu B a taktiež obsahuje veľa draslíka. Draslík je veľmi dôležitý, nakoľko bráni zadržiavaniu prebytočnej vody v tele a vďaka tomu znižuje hladinu krvného tlaku. Okrem draslíka obsahuje aj selén, ktorý pomáha zdraviu tvojich kostí a pomáha ako prevencia vzniku rakoviny.

Málo známy fakt o lososovi je ten, že obsahuje antioxidant zvaný astaxantín. Táto látka patrí medzi najsilnejšie antioxidanty. Chráni mozog, zlepšuje tvoju imunitu a pomáha v boji s kardiovaskulárnymi ochoreniami.

Astaxantín patrí do kategórie karotenoidov a vďaka nemu má losos peknú červeno-ružovú farbu. Ako je to možné? Je to jednoduché a je za to zodpovedný potravinový reťazec. Táto látka sa nachádza v niektorých riasach v mori. Tieto riasy sú potravou pre krevety a iné jednoduché živočíchy, ktoré sú zase potravou pre lososy. Tým, že losos sa v mori živí okrem iného aj krevetami, prijíma túto látku v ich mäse a ulite. Ich telo túto látku nevylučuje, ale ostáva v ich tkanive a to mení farbu ich mäsa z bielej na červenú. A nielen mäsa. Aj ikry (kaviár) z lososa majú práve vďaka astaxantínu výraznú červenú farbu.

Kaviár

To, či je losos červený, biely, zelený alebo modrý je nášmu telu v podstate jedno. Dôležité je, že astaxantín znižuje oxidáciu LDL cholesterolu (zlý cholesterol), pozitívne vplýva na zdravie pokožky, kĺbov a zlepšuje tvoju imunitu.

Okrem toho je bežným javom, že ľudia majú oveľa viac omega 6 mastných kyselín, ako ich telo potrebuje a majú veľký nepomer medzi omega 3 a omega 6 mastnými kyselinami. Práve mäso z lososa pozitívne vplýva na vyrovnávanie tohto pomeru, čím kladne vplýva na zdravie kardiovaskulárneho systému.

Aký je rozdiel medzi chovaným a loveným lososom?

Z predošlých odstavcov je jasné, že losos je veľmi žiadané mäso v tvojom jedálničku. V obchode sa môžeš stretnúť s dvoma typmi – losos chovaný a losos lovený. Na Slovensku je v obchodoch výrazná prevaha lososa chovaného. Je to najmä z dôvodu nižšej ceny.

Ako sa dá na prvý pohľad zistiť, ktorý losos je lovený a ktorý chovaný? Je to veľmi jednoduché a zrejmé na prvý pohľad. Optický rozdiel je ten, že lovený losos má štandardne výrazne tmavšiu farbu a biele tukové „vlásočnice“ má výrazne tenšie ako losos chovaný na rybej farme. Niekedy ich dokonca nie je ani vidno.

Ružovkastý losos je veľmi chutnou rybkou

Čo sa týka rozdielov v kvalite, chuti a nutričnej hodnote, je to veľmi podobné ako pri hydine, hovädzom či bravčovom mäse. „BIO“, teda lovené lososy sa živia potravou, ktorú nájdu v mori – malými rybkami, krevetami a larvami hmyzu. Na druhej strane, lososy chované na farmách sú kŕmené najmä sójou, pšenicou, strukovinami, rybou múčkou a rybím olejom. Okrem odlišností v potrave je odlišné aj prostredie, v ktorom vyrastá a s tým spojené aj obmedzenie jeho pohybu. Chovaný losos dosahuje hmotnosť päť kíl už v priebehu jeden a pol roka.

Kvôli tomu má chovaný losos až o 50 % viac kalórií a 100 % viac tuku ako losos, ktorý si celý život voľne plával v mori. Obsah bielkovín je úplne rovnaký pri oboch typoch. Lovený losos obsahuje viac železa, vápnika, draslíka a zinku. Na druhej strane, mäso z lososa chovaného obsahuje viac vitamínu C (z umelej stravy), fosforu, sodíku a omega 3 mastných kyselín.

Má zmysel kupovanie drahšieho loveného lososa?

Ako pre koho. Pre „bežného“ človeka asi nie. Aj chovaný losos je veľmi zdravý a naše telo z neho dostáva veľa dôležitých živín ako sú bielkoviny, zdravé tuky a minerály. Okrem toho je v našich končinách relatívne náročné kúpiť loveného lososa.

Drahšiu variantu obľubujú najmä tí, ktorí sú ochotní si priplatiť za lepšiu chuť a konzistenciu tohto mäsa a rovnako ho obľubujú aj kulturisti v príprave na súťaž. Niektorí zvyknú konzumovať veľké množstvo rýb a lovený losos je v diéte vďaka nižšiemu množstvu tuku a najmä kalórií lepšou voľbou, ako tučnejší a kalorickejší losos z farmy.

Autor: Štefan Garančovský • Foto: Depositphotos Inc. • Zdroj: www.protein.sk
Páčil sa vám článok? Podeľte sa oň!
NECHCETE ZMEŠKAŤ NOVÉ ČLÁNKY?

POŠLEME VÁM INFO DO MAILU.

SÚVISIACE ČLÁNKY

Cvičenie a strava potrebuje svoj režim. Ako to teda robiť správne?

Cvičenie a strava potrebuje svoj režim. Ako to teda robiť správne?

Chceš schudnúť alebo nabrať svalovú hmotu. Toto sú dva najčastejšie dôvody, prečo sa človek rozhodne investovať do permanentky do fitka. Aby si však dosahoval pozitívne výsledky, a to nielen krátkodobého charakteru, potrebuješ viac! Dodržiavať spôsob stravovania, výživu, a vhodne to všetko skombinovať s cvičením. Ako na to?

5 bielkovinových bômb medzi potravinami

5 bielkovinových bômb medzi potravinami

Chceš dosahovať stále lepšie a lepšie výsledky v posilke? Tvoja sila a rast svalov sú vo veľkej miere závislé najmä od obsahu bielkovín v strave. Dnes sa v článku dočítaš, ktoré bežne dostupné potraviny sú naozaj bielkovinovými bombami! Nechaj sa inšpirovať a napreduj vďaka jedlu, ktoré môžeš pri nedostatku času dopĺňať proteínovými práškami. Správny pomer bielkovín v strave totiž hýbe fitness svetom.

VŠETOK TOVAR
NA SKLADE

BALÍK ZABALENÝ
DO 10 MINÚT

OKAMŽITÉ RIEŠENIE
REKLAMÁCIÍ

PORADENSTVO
ZADARMO