Prekyslenie ako biznis?
Ako prvý sa teórii prekyslenia organizmu začal venovať biznismen Kurt Tepperwein vo svojej knihe Omladzujúce odkyslenie. Väčšina informácií hovorí o tom, že pôvodne pracoval ako podnikateľ a obchodník a popri tom sa rozhodol, že bude hľadať príčinu prekyslenia ľudského tela. Tú podľa neho našiel v tom, čo ľudia konzumujú - vraj priveľa kyslého a primálo zásaditého (resp. priveľa kyselinotvorného a málo zásadotvorného) jedla.
Poďme sa teda bližšie pozrieť na základný pilier na ktorom stojí táto teória - pH.
Čo je to pH?
Je to číslo, ktoré vyjadruje, či vodný roztok reaguje kyslo alebo zásadito. Udáva sa v hodnotách od 0 do 14. Neutrálne pH je rovné hodnote 7 a predstavuje pH čistej vody pri teplote 25 stupňov. Kyslé látky majú pH menšie ako 7 a zásadité majú pH väčšie ako 7.
Prekyslenie organizmu je stav, ktorý je spúšťačom pre civilizačné choroby. Medzi ne sa riadia napr. obezita, podváha, alergie, únava, ale aj kardiovaskulárne problémy a depresívne stavy. Ak si myslíš, že celé tvoje telo má neutrálne pH, tak sa mýliš. Krv má štandardne pH 7,4. Stav, kedy je jej pH menej ako 7,35 sa volá acidóza a zvýšenie pH nad 7,45 sa nazýva alkalóza. Ak by sa krátkodobo zmenila pH krvi na hodnoty od 6,8-7,8, je možné to prežiť. Avšak, ak by už vybočilo jej pH mimo tieto hodnoty, nastane smrť. Telo oveľa lepšie zvláda acidózu ako alkalózu.
Moč má pH od 4,5 do 8,5, čo je úplne v poriadku. V moči sa nachádza viac ako 3 000 rôznych látok, z ktorých dve tretiny pochádzajú zo stravy, liekov, kozmetiky či životného prostredia. Ich zloženie sa mení v závislosti od toho, kde si bol alebo čo si jedol. Pankreatická šťava má zásadité pH okolo hodnoty 8, žalúdočná šťava zasa okolo 2. Rozdielne hodnoty pH majú sliny, žlč, črevná šťava, mozgovomiechový mok, a pod. Takže o zmene ktorej hodnoty pH hovoríme? Ako vidíš, každá tekutina v tele má svoje vlastné pH.
Ako to teda naozaj je?
Telo sa jednoducho nemôže „zakysliť“ ani „zazásadiť“, lebo pH musí byť tak ako teplota, a iné fyziologické vlastnosti, v určitých normálnych hraniciach. Volá sa to homeostáza. To je stav, kedy telo udržuje vnútorné prostredie pre život v potrebných hodnotách. Ak sa organizmus z tejto rovnováhy vychýli, prichádza smrť. V skratke - ak by si mal prekyslený organizmus, tak o tom vieš a bojuješ o život.
Isté tvrdenia dokonca uvádzajú, že všetko čo skonzumuje v nás nechá pH odpad. Áno, potraviny môžu zanechať pH odpad. Ten je rozdelený „odborníkmi“, ktorí podporujú teóriu prekysľovania na kyselinotvorný a zásadotvorný. Faktom je, že pH odpad v moči sú zvyškové látky po spracovaní potravín. pH odpad teda vzniká na základe obsahu kyselinotvorných (fosfáty, či zlúčeniny síry) alebo zásadotvorných látok (zlúčeniny vápnika, horčíka a draslíka).
Moč teda žiadne prekyslenie tela nepreukáže. Ak obličky nefungujú tak ako by mali a už nie sú schopné eliminovať prebytočné kyseliny, vtedy naozaj dôjde k prekysleniu krvi, čo sa však v močovom teste aj tak neodzrkadlí. Test pH moču teda nie je vhodný na dokázanie prekyslenia krvi. Nie je medzi nimi priama spojitosť a je to z tohto pohľadu nič nehovoriaci údaj. To, že má moč pH menej ako 7 je normálne.
Procesy v tele
Vo všeobecnosti sa dá povedať, že živočíšne produkty a obilniny (všetky, vrátane celozrnných) sú kyselinotvorné a ovocie so zeleninou sú zásadotvorné. Oproti tomu, čisté tuky, cukry a škroby sú neutrálne - neobsahujú totiž žiadne bielkoviny, zlúčeniny síry ani minerály.
V našom tele ako výsledok metabolizmu vznikajú rôzne kyseliny, ako napr. kyselina chlorovodíková, mliečna, sírová, fosforečná atď. Je to úplne normálne a prirodzené a telo má na zmeny pH svoje kompenzačné mechanizmy, takže ich tvorba mu nijako neubližuje. Ak je niektorá látka veľmi kyslá, dokáže ju zneutralizovať. Nesnaž sa teda znížiť pH v moči, nemá to žiaden význam.
Z lekárskeho hľadiska by sme mohli spojiť prekyslenie s odborným názvom metabolická acidóza. Tú však vyvoláva neliečená cukrovka, hladovanie, zlyhávanie obličiek, veľká fyzická záťaž, ale nie druh stravy. Tá má síce vplyv na pH moču ako sme si popísali vyššie - nie však na pH krvi. Ochorenia z nesprávneho stravovania nie sú výsledkom prekyslenia organizmu, ale iných biochemických procesov.
„Prekyslenie organizmu spôsobuje rakovinu“
Je tento výrok pravdivý? Určite nie. Kyslé pH v okolí nádoru nie je príčinou jeho vzniku, ale len jeho následkom. Nádory majú mierne odlišný metabolizmus buniek. Ten je menej efektívny a preto vzniká pri ich tvorbe viac odpadu, ktorý má kyslé pH. Z toho vyplýva, že kyslosť v okolí nádoru nie je príčinou vzniku nádoru, ale naopak, nádor je príčinou vzniku kyslého prostredia v jeho okolí.
Čo by si si mal zapamätať?
Čo dodať na záver? Prekyslenie, detox a alkalická strava. Znie to síce logicky a očakávaš, že túto tému publikovali do sveta erudovaní lekári. Pritom, keď sa pozrieš bližšie na všetky biologicky preukázateľné fakty, sú to nezmysly. Prekyslenie sa stalo mantrou modernej doby a vinníkom závažných ochorení od miernej virózy až po rakovinu.
Slovo „prekyslenie“ sa v medicíne vôbec nepoužíva. Prekyslenie je len marketingový ťah. Ľudské telo má najefektívnejšie mechanizmy na udržovanie konštantného pH a preto sa nemusíš báť o to, že nejako pokazíš jeho pH. Taktiež nemusíš konzumovať sódu bikarbónu. Ako už vieš, bolo by to pre telo zbytočné.