Je kofeín bezpečný?
Desaťročia výskumu zistili, že mierne množstvo kofeínu (aktuálna „zdravá porcia“ kofeínu pre zdravého dospelého človeka je 400 mg) konzumovaného bežnou zdravou populáciou je bezpečné a nepoškodzuje naše zdravie. Jeho bezpečnosť podporuje aj jeho dlhá história používania miliónmi až miliardami ľudí a tiež rozsiahle štúdie.
Kofeín a tréning
Ak by si sa dokonca rozhodol piť kávu pri cvičení, dokážeš si výrazne oddialiť bod vyčerpania. Užitie 330 mg kofeínu môže predĺžiť čas, kým sa dostaví vyčerpanie až o 21 minút, pričom 1 klasická šálka espressa obsahuje okolo 95 mg kofeínu. Pre porovnanie s inými nápojmi obsahujúcimi kofeín uvádzame porovnanie:
- 1 hrnček instantnej a espresso kávy: 95-100 mg
- 1 hrnček filtrovanej kávy: 140 mg
- 1 hrnček zeleného čaju: 75 mg
- 1 plechovka coly: 40 mg
- 1 plechovka (250 ml) energetického nápoja: až 80 mg - väčšie plechovky môžu obsahovať až 160 mg
Podľa vytrvalostnej bežkyne a trénerky britskej atletickej asociácie Alex Cook, ktorá je zároveň športovou dietologičkou je optimálne vypiť kávu 45 minút pred začiatkom fyzickej aktivity.
Uviedla tiež, že: „Kofeín sa v profesionálnom športe používa kvôli preukázaným výhodám zvyšujúcim vytrvalosť pri fyzickej aktivite. Väčšinou sa to považuje za pozitívum preto, že príjem kofeínu zvyšuje oxidáciu tukov a má šetriaci účinok na našu zásobu uhľohydrátov, ktorá vedie k oddialeniu spomínaného vyčerpania počas cvičenia.“
Koľko kofeínu priemerne každý deň skonzumujú ľudia na Slovensku?
Posledné štúdie o príjme kofeínu ukazujú, že Slováci vlani skonzumovali 2,8 kilogramu kávy na obyvateľa, čo je o 22 % menej ako v rekordnom roku 2014. Dlhodobo sa spotreba na Slovensku pohybuje na úrovni 3,05 kilogramu na obyvateľa (10-ročný priemer). Najvyššiu spotrebu kávy dosiahlo Slovensko v roku 2014, kedy sa spotrebovalo až 3,6 kg tejto plodiny na obyvateľa.
Zvyšuje kofeín riziko vzniku srdcových chorôb?
Populačná štúdia zistila, že kofeín nezvyšuje riziko srdcových chorôb. Avšak tí, ktorí majú v anamnéze srdcový infarkt, kardiovaskulárne choroby alebo vysoký krvný tlak, by mali zvýšený príjem kofeínu konzultovať so svojim lekárom.
Zvyšuje kofeín krvný tlak?
Kofeín nespôsobuje chronický vysoký krvný tlak (hypertenzia) alebo trvalé zvýšenie krvného tlaku. U niektorých citlivých osôb môže dôjsť pri konzumácii kofeínu k dočasnému zvýšeniu krvného tlaku. Štúdie však zistili, že tento nárast je mierny a menší ako nárast pri chodení po schodoch.
A čo tehotné ženy a kofeín?
Túto otázku si určite položí každá tehotná žena, ktorej denný rituál pozostával ešte pred týmto obdobím z minimálne jednej kávy denne. Do dnešného dňa existuje mnoho rôznych vedeckých štúdií, či s kávou pokračovať alebo nie.
Napríklad štúdia publikovaná v časopise BMJ Evidence Based Medicin sa zaoberala užívaním kofeínu počas tehotenstva. Doktorka Daghni Rajasingham, konzultantka pôrodníkov a hovorkyňa Kráľovskej akadémie pôrodníkov a gynekológov, uviedla:
„Zistenia našej štúdie prispievajú k množstvu dôkazov, ktoré podporujú obmedzený príjem kofeínu počas tehotenstva, ale tehotné ženy nemusia úplne vylúčiť kofeín.“ Lekárka odporúča obmedziť príjem kofeínu na 200 miligramov denne - čo zodpovedá dvom šálkam espresso kávy.
Ďalšia štúdia však hovorí, že vysoký príjem kofeínu môže mať vplyv na zvýšenie potratovosti. Spomínaný zdroj priniesol v tejto súvislosti dva nezávislé prieskumy, ktoré však ponúkajú rozdielne výsledky. American Journal of Obstetrics and Gynecology tvrdil, že ak žena skonzumuje viac ako 200 miligramov kofeínu denne, má dvakrát väčšiu pravdepodobnosť potratu, ako žena, ktoré neskonzumuje žiadny kofeín.
Avšak iný prieskum z dielne Epidemiology, v rámci ktorého mali ženy užívať spomínaných 200 miligramov kofeínu denne, neukázal žiadne zvýšené riziko.
Celkovo ide o veľmi komplexnú tému, na ktorej záveroch sa - ako si mohol vidieť - odborníci nevedia dohodnúť a preto si svoj výber určite odkonzultuj so svojim lekárom.
Bezkofeínová káva pre tých, ktorým chýba chuť kávy
Ak trpíš nespavosťou, určite ti odporúčam vyskúšať bezkofeínovú kávu. Takáto káva sa vyrába rôznou extrakciou kofeínu. Niektoré firmy využívajú chemikálie, ako napríklad rozpúšťadlá, iní však vysokú teplotu, vodu a vysoký tlak. Na to, aby bol z kávových zŕn vytiahnutý kofeín, sú využívané chemické rozpúšťadlá ako napríklad dichlórmetán alebo etylacetát. Príkladom nechemickej metódy je triglyceridová metóda. Na to, aby sa kofeín vytiahol k povrchu zrna, sa zelené kávové zrná máčajú v horúcej vode. Následne sú premiestnené do ďalšej nádrže, kde sú ponorené do kávových olejov, ktoré boli získané z použitej mletej kávy.
Napriek využitiu všetkých spomínaných procesov v káve ostanú antioxidanty, ktoré majú mnoho zdravotných výhod. A to je pre konzumenta veľmi dobrá správa.