Nutričná hodnota mäsa
Mäso je vo všeobecnosti vynikajúcim zdrojom bielkovín, železa a mikroživín, ako sú vitamíny B12, zinok a selén. Dokonca aj kosti vyvarené v polievke majú benefity pre naše telo, lebo obsahujú kolagén a sú bohaté na železo. Pravda je, že mäso môže byť pre teba dobré, ale rezeň, vyprážané kuracie stehno alebo bravčové kotlety ako polotovar, ktoré si vyberieš na večeru, nie je len čisté „mäso“. Je potrebné brať do úvahy etikety na potravinách či obsah tuku.
Ako dekódovať etikety na mäse
Poďme na rýchly výlet do chladiacej a mraziacej časti miestneho obchodu s potravinami - určite si na mäsových výrobkoch všimneš nespočetné množstvo rôznych štítkov. Organické a bio, kŕmené na pastvinách, z voľného chovu. Majú oproti bežnému mäsu nejaké skutočné výhody?
O ekologickom mäse sa hovorí, že má o niečo vyšší obsah omega-3 mastných kyselín, čo sú prírodne protizápalové látky. Dobytok kŕmený na pastvinách ide často ruka v ruke s bio kvalitou. Tieto zvieratá majú spravidla prístup k trávnatým plochám a k senu. Avšak, kŕmenie na pastvinách nemusí vždy znamenať stopercentné kŕmenie len trávou, pretože dobytok môže byť prikrmovaný obilninami. Rozdiel medzi mäsom dobytka kŕmeného na pastvinách a zrnami je z pohľadu obsahu bielkovín zanedbateľné.
Pokiaľ ide o kuracie mäso, štúdia z roku 2014 uskutočnená kanadskou výskumnou študijnou skupinou dospela k záveru, že organické kuracie mäso z voľného výbehu malo v porovnaní s kuracím mäsom v klietkach nižší obsah tuku. Po odstránení kože však nebol žiadny rozdiel v obsahu tuku.
Všetko, čo potrebujete vedieť o červenom (hovädzom) mäse
Hovädzie alebo červené mäso je kompletné a kvalitné bielkovinové jedlo, ktoré obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny, ktoré telo potrebuje na podporu fyzickej aktivity a zdravého života.
Hovädzie mäso je dobrým zdrojom:
- bielkovín
- železa
- zinku
- niacínu
- cholínu
- vitamínu B12
Referenčný príjem bielkovín v strave je 0,8 gramu na kilogram telesnej hmotnosti. To sa rovná asi 60 gramom bielkovín pre priemerného muža bez fyzickej aktivity s hmotnosťou 73 kg a 50 gramov pre priemernú ženu s hmotnosťou 63 kg. Samozrejme, neexistuje skutočná „denná hodnota“ pre bielkoviny, pretože tieto počty sa veľmi líšia v závislosti od hmotnosti, úrovne aktivity a zdravia človeka. U ľudí fyzicky aktívnych a usilujúcich sa o svalový rozvoj sa odporúča prijať denne aspoň 1,8 gramu bielkovín na kilogram hmotnosti.
Mám jesť biele alebo tmavé kuracie mäso?
Kuracie mäso má vysoký obsah bielkovín a menej tukov v porovnaní s inými živočíšnymi zdrojmi, ako je napríklad hovädzie alebo bravčové mäso. Biele mäso, predovšetkým kuracie prsia, sú vynikajúcim doplnkom pre ľudí, ktorí chcú stravu s nízkym obsahom tukov a dostatkom bielkovín.
Nemôžeme však zabudnúť na opačnú stranu mince. Zatiaľ čo biele mäso má nižší obsah tuku ako tmavé mäso, zároveň má aj nižší obsah železa, zinku, selénu a vitamínov skupiny B.
Medzi výhodami kuracieho mäsa je, že obsahuje okrem makronutrientov aj tieto látky:
- železo
- zinok
- selén
- vitamíny skupiny B
Dávka 85 gramov kuracích pŕs (bieleho mäsa) bez kože poskytuje 25 gramov bielkovín a asi 130 kalórií.
Aký je najzdravší spôsob konzumácie bravčového mäsa?
Bravčové mäso je taktiež zdravé, ale je veľmi dôležité, ktorú časť si vyberieš. Napr. karé má nízky obsah tuku a je pokladané za zdravé. Naopak, krkovička býva veľmi mastná a obsahuje veľa tukov a jej konzumáciu by si mal určite obmedzovať.
Bravčové mäso obsahuje okrem makronutrientov aj tieto látky:
- tiamín
- vitamín B6 a B12
- draslík
- železo
- horčík
Táto štúdia analyzovala základné hodnoty každého produktu a porovnala ich s výživovými potrebami tela. Zistilo sa, že tuk v bravčovom mäse obsahuje viac nenasýtených tukov v porovnaní s jahňacím a hovädzím mäsom - čo znamená viac omega-3 mastných kyselín.
Aké sú zdravotné riziká pri konzumácii mäsa?
Príprava bravčového a kuracieho mäsa na správnu teplotu zabíja baktérie a parazity, ako je svalovec špirálovitý, ktorý spôsobuje trichinelózu. Taktiež sa tepelným spracovaním odstráni možnosť nakazenia salmonelózou.
Riziká konzumácie:
Baktérie v mäse: Zvieratá z voľného chovu majú väčší potenciál na prenos ďalších chorôb, najmä bakteriálnych infekcií, ktoré sa k nim môžu dostať napr. z trávy. Dávaj pozor na to, odkiaľ pochádza tvoje mäso.
Choroba šialených kráv a hovädzieho mäsa: Šance na výskyt sú vysoko nepravdepodobné, pretože úrady vyžadujú, aby sa z hovädzieho dobytka odstránili všetky materiály z mozgu a miechy, považované za vysoko rizikové.
Antibiotiká a bravčové mäso: Hovorí sa, že nadmerné používanie antibiotík u ošípaných v priemyselných farmách prispieva k rastu baktérií u ľudí, ktoré sú rezistentné na iné antibiotiká. Vedci objavili baktérie rezistentné na antibiotiká v chovoch ošípaných napríklad aj v USA a Číne.
Salmonela a kuracie mäso: Salmonely sú baktérie, ktoré môžu spôsobiť otravu jedlom. Riziko salmonely pochádza spravidla z nesprávneho zaobchádzania so surovým kuracím mäsom. Varenie a udržiavanie správnej hygieny potravín môže pomôcť znížiť toto riziko.