loader black loader black loader product loader white
Potrebujete poradiť? Ozvite sa našej Nike. +421 914 777 111 (Po - Pia: 9:00 - 15:00)
Pre dopravu zdarma
ostáva nakúpiť za 100.00 €
Zaostrené na tuky. Viete, ako sa delia?

Zaostrené na tuky. Viete, ako sa delia?

Zdravie a krása

19.03.2021

Prečítané: 1788x

Pokiaľ ide o vyváženie zdravia tela konzumáciou správnych druhov potravín a výživných látok, tuky sú nevyhnutnou súčasťou našej každodennej stravy. Možno si zvyknutý spájať tuky s nezdravými návykmi a zlým zdravotným stavom, ale odborníci sa zhodujú, že naše telo potrebujú špecifický príjem tukov na energetické a iné účely.

Tuky nie sú len zlé

Tuky poskytujú životne dôležitý zdroj energie pre ľudské telo a pomáhajú nám vstrebávať minerály a vitamíny A, D, E a K, budovať bunkové membrány, podporovať zdravie nervov, napomáhať pohybu svalov, umožňujú zrážanie krvi a prispievajú k procesu zápalu na ochranu tela pred kontaminantmi.

Tuky majú rôzne formy - škodlivé aj prospešné - ale najbežnejšou kategorizáciou tukov sú nenasýtené a nasýtené tuky. Na podporu dlhodobého zdravia a čo najlepšie stravovacie návyky sa odporúča pochopiť rozdiely medzi nasýtenými a nenasýtenými tukmi a informáciami o tom, aké potraviny ich obsahujú.

Zaostrené na tuky. Viete, ako sa delia?

Čo sú to nasýtené tuky?

Sú to tuky, ktoré sú pri izbovej teplote tuhé, pretože neobsahujú dvojité väzby vo svojich chemických štruktúrach. Sú známe ako nasýtené tuky - pretože ich štruktúry obsahujú čo najviac atómov vodíka a teda sú „nasýtené“ vodíkom. Nasýtené tuky sa zvyčajne nachádzajú v nasledujúcich potravinách:

  • mäso - najmä červené mäso, ako je hovädzie mäso, ale niekedy tiež bravčové a hydinové mäso
  • plnotučné a polotučné mliečne výrobky (syr a maslo)
  • rastlinné oleje (kokosový a palmový olej)
  • spracované mäso (klobása, slanina, párky)
  • balené a spracované potraviny (sušienky, pečivo)

Aj keď je pre tvoju stravu nevyhnutný určitý obsah nasýtených tukov - je to asi päť alebo šesť percent priemerného denného príjmu. Príliš veľa nasýtených tukov môže zvýšiť hladinu cholesterolu. Zvyšuje najmä hladinu LDL, čo je typ cholesterolu, ktorý spôsobuje usadeniny nahromadené v tepnách. Z dôvodu tejto korelácie je možné, že strava bohatá na nasýtené tuky môže viesť k zdravotným rizikám, ako sú srdcové choroby alebo cukrovka 2. typu. Zdravotné riziká pri vysokom príjme nasýtených tukov však môžu závisieť od zdroja potravy, z ktorého pochádzajú. Spracované mäso môže zvýšiť riziko vzniku kardiovaskulárnych chorôb, zatiaľ čo mliečne výrobky ho môžu znížiť.

Čo sú to nenasýtené tuky?

Nenasýtené tuky sú kvapalné pri izbovej teplote. Od nasýtených tukov sa líšia tým, že na uhlíkových reťazcoch obsahujú jednu alebo viac dvojitých väzieb a menej atómov vodíka. Nenasýtené tuky pochádzajú najmä z rastlín a vyskytujú sa v nasledujúcich druhoch potravín:

  • olivy
  • olivové oleje
  • rastlinné a repkové oleje
  • ryby (losos, ančovičky, tuniak a ďalšie obsahujúce omega-3 mastné kyseliny)
  • orechy a semiačka
  • avokádo

Ak ťa zaujíma, či sú nenasýtené alebo nasýtené tuky zdravšie, nezabudni: odborníci sa zhodujú, že nenasýtené tuky sú správnou cestou. Podľa tejto štúdie sú nenasýtené tuky prospešné pre zdravie srdca, pretože pomáhajú znižovať vysoké hladiny cholesterolu.

Zaostrené na tuky. Viete, ako sa delia?

Funkcie a výhody tuku

Ak to zhrnieme, tuk plní množstvo funkcií a poskytuje niekoľko zdravotných výhod:

  • Energia: Tuk je vynikajúcim zdrojom energie. Poskytuje 9 kalórií na gram, zatiaľ čo bielkoviny a sacharidy poskytujú 4 kalórie na gram
  • Regulácia hormónov a génov: Tuky regulujú produkciu reprodukčných a steroidných hormónov, ako aj génov podieľajúcich sa na raste a metabolizme
  • Funkcia mozgu: Dostatočný príjem tukov je dôležitý pre zdravie mozgu vrátane nálady.
  • Vstrebávanie vitamínov rozpustných v tukoch: Vitamíny A, D, E a K sa musia konzumovať s tukom, aby sa správne vstrebali
  • Chuť a sýtosť: Pridaním tuku do jedál sú potom chutnejšie a plnšie
  • Tuk uložený v tele pomáha:
  • izolovať orgány
  • udržiavať termostabilitu
  • dodávať energiu, ktorú môžeš použiť v prípade nedostatku kalórií.

Koľko tuku je zdravé prijať za deň?

Primerané množstvo tuku, ktoré potrebuješ jesť, bude závisieť od tvojich kalorických požiadaviek na chudnutie alebo udržiavanie kondície. Nedá sa uviesť presná gramáž, lebo závisí to najmä od celkového príjmu kalórií. Po stanovení celkového príjmu kalórií si musíš určiť, koľko gramov bielkovín chceš prijať (optimálne 2 g bielkovín na 1 kg tvojej hmotnosti) a zvyšné kalórie rozdeliť medzi sacharidy a tuky. Tu si tento pomer môžeš zvoliť podľa toho, či ti vyhovuje viac strava zložená zo sacharidov alebo z tukov.

Zaostrené na tuky. Viete, ako sa delia?

Nízkotučné diéty

Štandardná strava s nízkym obsahom tukov obsahuje asi 30 % alebo menej kalórií z tukov. Tu je niekoľko príkladov príjmu tuku v závislosti od príjmu kalórií:

  • 1 500 kalórií: asi 50 gramov tuku denne
  • 2 000 kalórií: asi 67 gramov tuku denne
  • 2 500 kalórií: asi 83 gramov tuku denne

Štúdie ukazujú, že diéty s vyšším obsahom tukov, majú veľa zdravotných výhod a môžu byť pre niektorých ľudí lepšou voľbou ako nízkotučné diéty.

Záver

Tuky plnia množstvo dôležitých funkcií a vôbec neplatí to, že by si sa im mal vyhýbať. Práve naopak, tuky sú pre telo dôležité a majú nezastupiteľné miesto v jedálničku. Avšak, je dôležité prijímať tuky z kvalitných zdrojov potravín. Konzumácia správneho množstva zdravých druhov tukov môže viesť k zníženiu rizika vzniku ochorení a celkovému zdraviu.

Autor: Mgr. Daniela Garančovská • Foto: Depositphotos Inc. • Zdroj: www.protein.sk
Páčil sa vám článok? Podeľte sa oň!
NECHCETE ZMEŠKAŤ NOVÉ ČLÁNKY?

POŠLEME VÁM INFO DO MAILU.

SÚVISIACE ČLÁNKY

Zdravá náhrada za cukor. Viete, aké máte možnosti?

Zdravá náhrada za cukor. Viete, aké máte možnosti?

Chceš si osladiť jedlo či nápoj? Okrem cukru máš na výber značné množstvo iných možností. Existuje kategória bežných sladidiel, ako je napr. cukor alebo med. Na druhej strane sú tu sladidlá, ktoré sa radia do kategórie umelých sladidiel, kde patrí napr. erythritol alebo stevia. V dnešnom článku si predstavíme viacero typov sladidiel a dozvieš sa aj to, aká je ich energetická hodnota, ich výhody a nevýhody.

Celiakia a alergia na lepok. Poznáte rozdiely?

Celiakia a alergia na lepok. Poznáte rozdiely?

Mal si niekedy nepríjemné tráviace príznaky po konzumácii potravín bohatých na lepok, ako je chlieb alebo cestoviny a pýtaš sa, či máš celiakiu, intoleranciu lepku alebo alergiu na pšenicu? Aj keď tieto tri stavy zdieľajú podobné príznaky, existujú výrazné rozdiely v spôsobe, akým ľudské telo reaguje na lepok. Typy testov, ktoré lekár používa na diagnostiku každého ochorenia, sú tiež odlišné. V tomto článku si vysvetlíme podrobnejšie príznaky celiakie, lepkovej intolerancie a alergie na pšenicu.

VŠETOK TOVAR
NA SKLADE

BALÍK ZABALENÝ
DO 10 MINÚT

OKAMŽITÉ RIEŠENIE
REKLAMÁCIÍ

PORADENSTVO
ZADARMO