Glukóza je monosacharid, ktorý sa bežne vyskytuje v suchej práškovej forme a má bielu farbu. Je známa aj pod názvami hroznový cukor či dextróza. Jej názov pochádza z gréckeho slova, ktoré znamená v preklade „sladký“. Vyrába sa napr. zo zemiakov, kukurice či hrozna. V prírode sa najviac glukózy nachádza vo včeľom mede.

Zdroj energie, tvorba glykogénu

Glukóza je zdrojom energie pre telo a najmä svaly a mozog. Bez nej mozog nedokáže správne pracovať. V tele vzniká rozkladom komplexnejších sacharidov za pomoci kyselín a enzýmov. Ak prijmeš jedlo s obsahom sacharidov, tak potrava prejde cez pažerák do žalúdka a následne dochádza k štiepeniu sacharidov na glukózu. Tá sa neskôr z čriev dostane do krvi.

Glukóza je zdrojom energie pre telo a najmä svaly a mozog.

Ak má telo dostatok glukózy a prebytok, ktorý je v krvi nepotrebuje, začne ju prioritne ukladať do pečene a svalov vo forme glykogénu. Glykogén je polysacharid, ktorý vzniká spájaním molekúl glukózy a slúži ako „sklad energie“, keď ju tvoje telo bude potrebovať. Ak po čase klesne hladina glukózy v krvi a telo ju bude opäť potrebovať, začne pankreas tvoriť hormón nazývaný glukagón, ktorý premieňa glykogén naspäť na glukózu. Tá sa uvoľní do krvného riečiska a poskytne telu okamžitý zdroj energie.

Inzulín a zabudovávanie glukózy do buniek

Ak do tela prijmeš sacharidy a tie sa vo forme glukózy dostanú do krvi, zvýši sa aj hladina inzulínu. Vďaka inzulínu sa glukóza dostane do buniek. Ak tvoje telo nemá dostatok inzulínu, nedokáže zabudovať všetku glukózu do buniek a v krvi sa ti hromadí glukóza. Tento jav je nebezpečný, nakoľko môže spôsobiť problémy so srdcom, mŕtvicu, ochorenia očí, obličiek a nervových kanálov.

Aká je zdravá hladina cukru v krvi a ako sa dá merať?

Hladina cukru v krvi sa meria glukomerom, do ktorého je potrebné dať vzorku krvi a ten do niekoľkých sekúnd ukáže výsledok.

Aká je normálna hladina cukru v krvi? Pred konzumáciou jedla by si mal mať hodnoty medzi 3,3-5,5 mmol/l. Hodinu až dve po jedle by sa mala táto hranica pohybovať pod úrovňou 7,8 mmol/l.

Hladina cukru v krvi sa meria glukomerom.

Hladinu cukru v krvi dokážu ovplyvniť viaceré faktory, ako napr. typ a množstvo skonzumovaného jedla, psychický stres, nedostatok spánku, nedostatok pohybu alebo závažné ochorenia. Ak teda po jednom meraní uvidíš na glukomere hodnotu, ktorá sa odlišuje od normálnych hodnôt, nemusíš ešte panikáriť. Tento výsledok mohlo ovplyvniť viacero externých faktorov.

Ak máš mierne vyššiu hladinu cukru v krvi ako je referenčná hranica, dá sa rýchlo znížiť fyzickou aktivitou. To platí ale len pri miernom navýšení. Pri vážnych odchýlkach je potrebné vyhľadať lekársku pomoc a spraviť si vyšetrenia na cukrovku. Tu ti nepomôže fyzická aktivita, ale len syntetický inzulín. Ten sa v minulosti získaval z tela prasiat, dnes ho vyrábame synteticky v laboratóriách.

Cukrovka je veľmi závažné ochorenie, ktoré môže skončiť až smrťou. Ak máš podozrenie, že niečo s tvojim telom nie je v poriadku a máš viaceré príznaky, vyhľadaj odbornú pomoc a daj sa vyšetriť.

Hyperglykémia a hypoglykémia

Hyperglykémia je stav, kedy je v krvi zvýšená hladina cukru nad hodnotu 11,1 mmol/l. Príznaky hyperglykémie sa ale nemusia objaviť hneď, ale až pri prekonaní hranice 15-20 mmol/l. Hyperglykémiu môže navodiť cukrovka, ale aj niektoré lieky (kortikosteroidy, beta-blokátory či epinefrín) či nadmerný stres.

Optimálna hladina cukru v krvi je 3,3-5,5 mmol/l.

Aké sú príznaky hyperglykémie?

  • časté močenie
  • rozmazané videnie
  • bolesti hlavy
  • únava
  • silné pocity smädu
  • zápach z úst
  • zvracanie
  • slabosť
  • bolesti brucha
  • kóma

Hypoglykémia

Naopak, hypoglykémia je stav, kedy je v krvi znížená hladina cukru pred jedlom pod hodnotu 3,3 mmol/l. Hypoglykémiu môže navodiť napr. nadmerná konzumácia alkoholu, niektoré lieky proti malárii, žltačka či poškodenia pečene.

Aké sú príznaky hypoglykémie?

  • potenie
  • veľmi silné pocity hladu
  • bolesti hlavy
  • rozmazané videnie
  • dezorientácia a nekoordinovanosť
  • problémy s koncentráciou
  • nepravidelný a rýchly tep
  • kŕče, záchvaty
  • bezvedomie
  • zmeny správania

Použitie glukózy pri budovaní svalovej hmoty

Prečo konzumujú cvičenci glukózu? Glukóza sa používa najmä ako rýchly zdroj energie počas tréningu alebo tesne po jeho skončení. Využívajú ju nie len siloví cvičenci, ale aj vytrvalostní športovci.

Jej užívanie sa hodí najmä do objemového obdobia, kedy tvoje telo potrebuje veľký príjem kalórií. Glukóza sa často nachádza aj v gaineroch. Tu slúži aj ako ochucovadlo. Vďaka obsiahnutým kalóriám sa ľahko dostaneš do kalorického surplusu a telo začne naberať hmotu. Dávaj si ale pozor na to, aby si to s glukózou nepreháňal, lebo ľahko sa ti môže stať, že to s kalorickým príjmom preženieš a budeš priberať viac tuku ako by si chcel. V období rysovania vyraď glukózu zo svojho suplementačného plánu.

Autor: Ing. Matúš Mráz • Foto: www.pixabay.com • Zdroj: www.protein.sk