Celiakia predstavuje vrodené celoživotné ochorenie. Aby sa choroba prejavila, musí mať človek genetickú predispozíciu. Približne 20 rokov dozadu sa predpokladalo, že celiakia je len detskou chorobou, z ktorej dieťa po krátkodobej bezlepkovej diéte vyzdravie. Je to však mylný názor.

Bezlepkové potraviny pre celiatikov

Podstatou ochorenia je neznášanlivosť na lepok (glutén) v potrave a následná abnormálna reakcia imunitného systému. Iným ochorením je alergia na lepok, ktorá sa prejavuje podobne ako ostatné alergie (ekzémom, žihľavkou, problémami s dýchaním). Na rozdiel od celiakie, ktorá sprevádza človeka po celý život, alergia na lepok nie je doživotná a môže teda časom odznieť.

Lepok

Ak by sme pridali do pšeničnej múky vodu, zamiesili zmes na cesto a potom túto hmotu prepláchli pod tečúcou vodou, aby sa vyplavili škroby a vláknina, ostala by nám zmes bielkovín nazývaná lepok.

Prejavy celiakie

Prejavy celiakie sú rôznorodé. Len asi 10 % pacientov trápia typické prejavy ochorenia. 90 % pacientov je bez klinických príznakov.

Formy celiakie

1. Typická alebo symptomatická celiakia

Sa prejavuje veľmi skoro, obvykle je možné ju spozorovať už pár mesiacov po ukončení dojčenia. Prítomné sú typické príznaky ochorenia: hnačka, spomalený rast, nechuť do jedla a nafúknuté brucho.

2. Atypická celiakia

Sa prejavuje v neskoršom veku a zvyčajne príznakmi mimo tráviaceho traktu, napr. nedostatkom železa, intoleranciou laktózy, spomaleným rastom v školskom období.

3. Tichá celiakia

Sa neprejavuje zjavnými príznakmi a väčšinou sa na ňu príde náhodne.

4. Potenciálna celiakia

Je typ, keď sú zistené analýzou vzorky krvi príslušné protilátky, nález z biopsie sliznice tenkého čreva je však nenápadný.

Príznaky, ktoré môžu poukazovať na celiakiu

  1. anémia z nedostatku železa,
  2. hnačky,
  3. nadúvanie, nevoľnosť, bolesti brucha,
  4. poruchy koncentrácie,
  5. depresívne poruchy,
  6. nedostatočná výkonnosť,
  7. náchylnosť k infekciám,
  8. osteoporóza, artritída,
  9. diabetes mellitus,
  10. ochorenie štítnej žľazy,
  11. ochorenie pečene,
  12. poruchy zubnej skloviny,
  13. histamínová intolerancia,
  14. intolerancia laktózy.

Diagnostika

Pri diagnostike sa spravidla začína odberom krvi, kde sa zisťujú protilátky. Pri pozitívnom náleze sa odporúča biopsia sliznice tenkého čreva. Táto metóda ako jediná môže definitívne potvrdiť alebo vyvrátiť diagnózu celiakie. Asi 10 % najbližších príbuzných postihnutého môže mať tiež celiakiu, preto je vhodné, aby absolvovali aspoň krvné testy.

Liečba celiakie

Spočíva v dodržiavaní celoživotnej prísnej bezlepkovej diéty. Pre takmer dvadsaťnásobne vyššie riziko ochorenia na lymfóm tenkého čreva a iné karcinómy u neliečených pacientov je doživotná a striktne dodržiavaná bezlepková diéta nevyhnutná. Bezlepková diéta je momentálne jedinou účinnou liečbou.

Čomu sa treba vyhýbať?

Celiatici sa preto musia vyhýbať jedlám, ktoré obsahujú obilnú múku (pšenicu, raž, jačmeň, ovos). Výpadok obilnej múky musia nahrádzať múkou pripravenou z prirodzene bezlepkových surovín ako je kukurica, pohánka, ryža, zemiaky alebo strukoviny.

Pripraviť bežné múčne jedlá nepredstavuje veľký problém. Celiatik namiesto bežných múčnych výrobkov (chlieb, pečivo, cestoviny) použije výrobky pripravené z alternatívnych bezlepkových zdrojov.

Prax

V praxi to vyzerá tak, že lekár – spravidla gastroenterológ, pediater alebo praktický lekár – predpíše pacientovi špeciálny bezlepkový chlieb, ale aj múku, cestoviny, strúhanku, krupicu, či musli.

Na Slovensku sú tieto potraviny čiastočne hradené zdravotnými poisťovňami. Tie potraviny, ktoré nespadajú do zoznamu zdravotných poisťovní si celiatik zakúpi v špecializovaných predajniach a dnes už aj v bežných obchodných reťazcoch nebývajú takéto potraviny výnimkou (najmä sušienky, trvanlivé pečivo).

Náročnejšie býva rozpoznať rizikové potraviny. Prítomnosť lepku v týchto potravinách sa môže skrývať za rôzne zložité názvy a na obale nemusí byť lepok vôbec uvedený. Najčastejšie sú to rôzne mäsové výrobky (klobásy, párky), mrazené produkty (zmrzlina), dochucovadlá (kečup, horčica) a podobne.

Medzinárodne uznávaným symbolom pre bezlepkové potraviny je obrázok prekríženého pšeničného klasu. Výrobky sú tiež označované ako bez lepku, gluten free alebo glutenfrei podľa pôvodu daného produktu. Naopak treba tiež sledovať či označenie výrobcov obsahuje pšenicu, pšeničný slad, či napr. content wheat.

Aj u nás si môžete zakúpiť bezlepkové doplnky výživy.

Napíšte nám komentár ako Vy bojujete s celiakiou? Nejaké rady, návrhy?

Autor: Mgr. Daniela Garančovská