Ak v tomto teplom letnom počasí nemáš chuť na ťažké čokoládové dezerty, vyskúšaj osviežujúci citrónovo-proteínový cheesecake. Je veľmi jednoduchý na prípravu a hodí sa aj na letnú rodinnú oslavu či ako narodeninový darček pre niekoho, kto detailne pozerá na nutričné hodnoty potravín a počíta si príjem kalórií.

Čo budeš potrebovať na tortu s priemerom 26 cm?

Korpus:

  • 100 ml kefíru
  • 50 g proteínu (vanilkový, príp. príchuť mliečna čokoláda)
  • 50 g kokosovej múčky
  • 2 vajcia

Plnka:

  • 500 g nízkotučného tvarohu
  • 450 g syru Philadelphia (smotanový syr)
  • 60 g proteínu
  • 2 vaječné bielky
  • šťava z polovice citrónu
  • kôra z celého citrónu

Poleva:

  • 80 g bielej čokolády
  • 1 kávová lyžička kokosového oleja

Postup:

V miske zmiešaj všetky ingrediencie na korpus – vajcia, kefír, proteín a kokosovú múčku. Ak nemáš múčku ale len strúhaný kokos, nevadí. Zmes poriadne premiešaj, aby v nej nevznikli hrudky. Na spodok tortovej formy vlož papier na pečenie. Zmes vylej do formy a daj piecť na 8-10 minút na 150 °C.

Zatiaľ čo sa korpus pečie, stihneš si pripraviť plnku. Opäť len zmiešaj všetky ingrediencie v miske. Na začiatok nedaj do misky všetku citrónovú kôru a šťavu. Daj tam len polovicu, zmes ochutnaj a ak sa ti zdá, že má nevýraznú chuť, môžeš ich tam ešte pridať.

Po upečení korpusu vytiahni formu z rúry a na vrch rozotri túto zmes tak, aby si ju mal dokonale hladkú. Znova daj piecť na 150 °C na 35 minút. Po tejto dobe skontroluj tortu, či je už dosť tuhá. Ak nie, peč ju ešte ďalších 5-10 minút. Každý tvaroh je iný a preto si to treba odsledovať, aby torta nebola ešte veľmi mäkká a plnka tekutá.

Vyber tortu z rúry a nechaj vychladnúť. Vo vodnom kúpeli si roztop bielu čokoládu a trocha kokosového oleja. Ten dodá poleve vláčnosť a lepší vzhľad. Po roztopení ho vylej na tortu a nechaj stuhnúť.

Tortu odlož na noc do chladničky, aby poriadne stuhla. Na druhý deň sa môžeš pustiť do ochutnávania. Z celej torty vznikne 12 porcií.

Nutričné hodnoty na 1 porciu:

Bielkoviny: 17 g (z toho až 16,5 g zo živočíšnych zdrojov)

Sacharidy: 9 g

Tuky: 15 g

Energia: 244 kcal

Autor: Ing. Matúš Mráz • Foto: Ing. Matúš Mráz • Zdroj: www.protein.sk