Ak sa pozrieme na pečenie kúsok do minulosti, nie tak dávnej, určite si aj ty predstavíš veterník, krémeš, či punčový rez. Tieto kalorické bomby síce vyzerali pekne, ale okrem haldy zbytočného cukru a tuku tvojmu telu veľa pozitívneho nepriniesli. Moderné pečenie prináša oku lahodiace dezerty z kvalitných surovín.

Bezlepkový dezert

Dezerty 21. storočia už myslia aj na ľudí s dietetickými obmedzeniami, či potravinovými intoleranciami. Niekto nemôže oriešky, niekto múku a iný mlieko. Dnes prinášame chutný recept bez múky. Je jednoduchý a rýchly na prípravu, čo v dnešnej uponáhľanej dobe určite oceníš.

Na cesto budeš potrebovať:

6 vajec

190 g hnedého cukru

60 g kakaa

Maslo na potretie plechu

Krém pripravíš z:

250 g nízkotučného tvarohu

2 PL medu

4 PL mlieka

150 g malín

Maliny obsahujú veľa antioxidantov

Ako na to?

Plech približne 20 x 30 cm vylož papierom na pečenie a natri maslom. Vyhrej rúru na 220 °C. Vyšľahaj bielky do peny a postupne zľahka pridávaj cukor (približne 2/3 z celkového množstva) tak, aby bielková pena ostala nadýchaná. Zvyšný cukor vymiešaj so žĺtkami. Do žĺtkovej peny opatrne vmiešavaj vyšľahané bielka a kakao. Cesto rozotri na pripravený plech a peč maximálne 7 minút. Upečený plát nechaj na plechu vychladnúť.

Tvarohový krém pripravíš zmiešaním mlieka, medu a tvarohu. Vychladnuté cesto natri krémom, posyp malinami a zľahka zviň do rolády. Stočenú roládu nechaj stuhnúť v chladničke. Zdravá mňamka je hotová.

Med je liečivý zázrak z prírody

Benefity použitých surovín

Kakao je označované za malý prírodný zázrak. Najkvalitnejšie vzniká lisovaním kakaových bôbov za studena. Podporuje zdravie kardiovaskulárneho systému, znižuje hladinu cholesterolu, má antidepresívne a stimulačné účinky a spomaľuje starnutie.

Med je prírodný zdroj rýchlo dostupnej energie. Táto vlastnosť medu je známa odpradávna a bola už v staroveku cielene využívaná pri zvyšovaní výkonu, odolnosti a znižovaní únavy. Glukóza v mede je absorbovaná v tele rýchlo a poskytuje okamžitú energiu pre svalstvo, zatiaľ čo ovocný cukor (fruktóza) sa vstrebáva pomalšie, poskytuje však trvalú energiu. Zároveň je med skvelý posilňovač imunitného systému.

Tvaroh patrí medzi potraviny podporujúce rast svalovej hmoty. V množstve 150 g tvarohu je možné nájsť v závislosti od druhu tvarohu až 28 g bielkovín. Ďalším plusom je nízka energetická hodnota a ľahká stráviteľnosť. Je ideálnym zdrojom pomalých bielkovín, čo ocení každý bodybuilder.

Maliny, čerstvé plody, sú vhodné pri akejkoľvek diéte, pretože zasýtia a podporia trávenie. Tiež odvodňujú organizmus a čistia črevá, čo podporuje správne fungovanie organizmu. Zároveň pomáhajú pri únave a posilňujú našu imunitu. Farbivo obsiahnuté v malinách patrí medzi najsilnejšie antioxidanty.

Vyskúšaj náš recept a podeľ sa s nami o svoje skúsenosti v komentároch.

Autor: Mgr. Daniela Garančovská • Foto: www.pixabay.com • Zdroj: www.protein.sk