Máš chuť maškrtiť, ale nechceš si pokaziť svoje dosiahnuté fitness výsledky? Aj pre teba je tu riešenie, a to nielen také hocijaké. Existuje množstvo zdravých alternatív k surovinám, z ktorých sa pečú nezdravé koláče a dezerty. Iba s nimi vyčaruješ sladkosti, ktoré sú lahodné, ale zároveň majú aj dobrý nutričný obsah. Vďaka tomu si môžeš pochutiť na dezerte, ktorý ti spraví vítanú bodku za všetkým tým kuracím a hovädzím mäsom.

Pripravili sme pre teba 2 recepty, ktoré ulahodia tvojim chúťkam na sladké (pozor, aj slané dezerty sú super) a zároveň obsahujú málo sacharidov. Práve sacharidy sú v bežných koláčoch tým, kvôli čomu naberáš tuk alebo prebytočnú váhu.

Čučoriedkový koláč pripravený z celozrnnej múky

Čučoriedkový koláč – zdravá pochúťka a takmer žiadne sacharidy

Máš rád zdravé čučoriedky, ktoré boli už dávnejšie vyhlásené ako superovocie? My rozhodne áno, pretože okrem skvelej chuti sú aj neskutočne zdravé. Zapíš si tento recept, pretože takto zdravý a chutný sladký dezert tak ľahko nenájdeš. Ani ty nemáš rád zbytočné sacharidy?

Ingrediencie:

  • 1 šálka celozrnnej múky
  • 2 šálky „rýchlych“ ovsených vločiek
  • trištvrte šálky kokosového oleja
  • polovica šálky trstinového cukru
  • polovica šálky konopných semiačok
  • citrónová kôra z 1 citróna
  • 1 ČL mletej škorice
  • polovica ČL muškátového orechu
  • 1 šálka čerstvých čučoriedok
  • štipka soli

Postup

V jednej veľkej miske zmiešaj múku, vločky, kokosový olej, konopné semiačka a hnedý cukor. Ingrediencie premiešaj, až kým sa kokosový olej nedostane úplne všade. Pridaj citrónovú kôru, škoricu, muškátový oriešok a soľ. Všetko poriadne opäť zmiešaj, aby si koreniny dostali do celej zmesi.

Obsah misy si rozdeľ na dve polovice. Priprav si plech vystlaný papierom na pečenie, ktorý potrieš olejom. Prvú polovicu umiestni na plech, lyžicou rozlož na celý plech a jemne utlač. Keď to dokončíš, umiestni naň čučoriedky. Tie potom zakry druhou polovicou zmesi. Koláč daj do rúry vyhriatej na 190 stupňov.

Peč po dobu 35 – 40 minút, až kým koláč nechytí zlatohnedú farbu. Na koláčiku si najlepšie pochutíš s rôznym čerstvým ovocím alebo ľahkým jogurtom.

Ovsené mrkvové cookies

Ovsené mrkvové cookies

O mrkvových koláčoch si už určite počul. Vieš ale, že z mrkvy a z ovsených vločiek môžeš upiecť chutné cookiesky? Výbornú chuť v tomto prípade dotvára škorica, ktorá jednotlivé chute zároveň spája. Vyskúšaj recept na lahodné koláčiky a prekvap seba i ostatných výborným dezertom! Sacharidy v tomto recepte hrajú až tretie husle.

Ingrediencie na 14 kusov

  • 1 šálka inštantných vločiek
  • trištvrte šálky celozrnnej múky
  • polovica PL prášku do pečiva
  • polovica PL mletej škorice
  • štipka soli
  • 2 PL kokosového oleja alebo nesoleného masla
  • 1 veľké vajce
  • 1 PL vanilkového extraktu
  • polovica šálky čistého javorového sirupu
  • šálka strúhanej mrkvy

Postup

V stredne veľkej mise si zmiešaj dokopy vločky, múku, prášok do pečiva, škoricu a soľ. V druhej miske osobitne zmiešaj kokosový olej, vajce a vanilku. Počas miešania pomaly vlievaj javorový sirup, až kým sa úplne nerozmieša. Pridaj strúhanú mrkvu a cesto nechaj polhodinu oddýchnuť. Ak ho chceš nechať dlhšie, daj na misku aj veko, aby nevyschlo.

Rúru rozohrej na 190 stupňov a na plech ulož papier na pečenie. Konečne sa blížime ku koncu! Rozdeľ cesto na 14 rovnakých kúskov do tvaru cookies. Daj ich na plech a peč 12 – 15 minút. Po vybratí z rúry nechaj odležať 15 minút. Tip na záver: namiesto javorového sirupu môžeš použiť aj med.

Autor: Mgr. Daniela Garančovská • Foto: Depositphotos Inc. • Zdroj: www.protein.sk