Rozdiel medzi celiakiou, intoleranciou lepku a alergiou na pšenicu
Celiakia
Celiakia je autoimunitná porucha, ktorá spôsobuje, že geneticky náchylní ľudia negatívne reagujú na glutén, bielkovinu nachádzajúcu sa v pšenici, jačmeni a raži. Lepok vyvoláva imunitné reakcie a postupom času sa poškodí výstelka tenkého čreva. Bez diagnózy a vhodnej liečby je pravdepodobné, že sa rozvinie malabsorpcia, teda neschopnosť tenkého čreva vstrebávať živiny do krvi.
Príznaky celiakie
Existuje veľa bežných príznakov celiakie, ktoré priamo súvisia s neschopnosťou tela správne tráviť jedlo, ako napr.:
- hnačka
- strata váhy
- nafukovanie a plynatosť
- bolesti brucha
- zápcha
- zvracanie
Existujú tiež príznaky, ktoré si s celiakiou pôvodne nemusíš spájať, pretože priamo nesúvisia s tráviacim systémom. Medzi ďalšie príznaky celiakie patria:
- svrbivá pokožka
- bolesti hlavy a únava
- bolesť kostí a kĺbov
- kyslý reflux a pálenie záhy
- vredy v ústach
- záchvaty
Celiakia je vážna porucha. Ak máš diagnostikovanú celiakiu, najúčinnejším spôsobom ako zvládnuť príznaky, je úplné vylúčenie lepku z potravy (pozor, lepok obsahuje dokonca aj pivo).
Intolerancia lepku
Intolerancia lepku, tiež známa ako citlivosť na lepok má podobné príznaky ako celiakia. Aj keď obe tieto ochorenia spôsobujú, že telo má negatívnu reakciu na lepok, nemajú rovnaký dôsledok. Keď celiatik skonzumuje lepok, jeho imunitný systém zaútočí proti tkanivu jeho vlastného tela. Pri intolerancii lepku spôsobí jeho konzumácia krátkodobé nadúvanie a bolesti brucha. Na rozdiel od celiakie neznášanlivosť lepku zvyčajne nespôsobuje dlhodobé poškodenie tela.
Príznaky intolerancie lepku
Existuje veľa príznakov intolerancie, väčšinou ide o gastrointestinálne príznaky. Ak spozoruješ niektoré z týchto príznakov po konzumácii potravín s lepkom, tak sa tento problém týka aj teba. Niektoré bežné príznaky zahŕňajú:
- hnačka
- únava
- nadúvanie
- bolesť brucha
- nevoľnosť
- plynatosť
- zápcha
Rovnako ako pri celiakii, existujú aj ďalšie príznaky, ktoré nemusia úplne súvisieť s intoleranciou lepku.
Medzi tieto príznaky patrí:
- silnejšia bolesť žalúdka. Tento typ bolesti nie je normálny a môže vyžadovať lekársku pomoc
- bolesť hlavy
- bolesti kĺbov a svalov
- zmätenosť
Všimni si, že medzi menej častými príznakmi celiakie a intoleranciou lepku sú malé rozdiely, vredy v ústach, záchvaty a svrbenie kože môžu byť spojené s celiakiou a pravdepodobne nebudú výsledkom intolerancie lepku.
Ľudia s intoleranciou lepku môžu nájsť úľavu doplnením tráviacich enzýmov, ktoré im pomôžu zmierniť príznaky, znížením objemu lepku v strave alebo jeho úplným vylúčením.
Alergia na pšenicu
U ľudí s alergiou na pšenicu sa vyskytuje reakcia (imunitného systému) na množstvo potravinových bielkovín nachádzajúcich sa v pšenici, vrátane lepku. Avšak na rozdiel od celiakie je táto imunitná odpoveď iba dočasná. Alergia na pšenicu tiež nespôsobuje trvalé poškodenie tenkého čreva, pokiaľ reakcia nespôsobí anafylaxiu, najvážnejší typ alergickej reakcie.
Príznaky alergie na pšenicu
Všimni si, že mnohé príznaky alergie na pšenicu sú veľmi podobné neznášanlivosti lepku. Príznaky sú taktiež porovnateľné s akýmkoľvek iným druhom potravinovej alergie. Medzi príznaky alergie na pšenicu patria:
- kŕče žalúdka
- nevoľnosť a/alebo zvracanie
- bolesť hlavy
- nosová kongescia (tvorba hlienov)
- kožné vyrážky
- ťažké dýchanie
- anafylaxia
Aj keď alergia na pšenicu nespôsobí trvalé poškodenie tvojich čriev, riziko anafylaxie by sa malo brať veľmi vážne. Ak máš diagnostikovanú alergiu na pšenicu, môže ti lekár odporučiť antihistaminiká alebo ideálne diétu bez pšenice.
Najdôležitejšie je uvedomiť si, že aj keď príznaky celiakie, intolerancie lepku a alergie na pšenicu môžu byť veľmi podobné, majú aj svoje jedinečné rozdiely. Preto je nesmierne ťažké samodiagnostikovať sa a pri výskyte niektorého z vyššie uvedených príznakov sa dôrazne odporúča navštíviť svojho lekára.
Je bezlepková diéta vhodná pre zdravých ľudí?
Dodržiavanie bezlepkovej diéty je dnes módnym trendom. Ľudia si myslia, že bezlepkové jedlá sú zdravšie a že lepok je škodlivou súčasťou stravy. To viedlo k odborným štúdiám, ktoré sa zaoberali touto problematikou. Potvrdilo sa, že u väčšiny osôb dodržiavajúcich bezlepkovú diétu nie je medicínsky dôvod na jej dodržiavanie.
Bezlepkovú diétu by nemali dodržiavať ľudia, ktorým lepok neškodí. U zdravých ľudí môže vynechávanie obilných zŕn viesť až ku kardiovaskulárnym ochoreniam a celkovo ohroziť ich zdravotný stav. „Častou príčinou tráviacich ťažkostí alebo priberania, prípadne iných zdravotných problémov nie je občasné konzumovanie pečiva, ale veľmi časté konzumovanie pečiva. To môže spôsobiť intoleranciu, alebo dokonca celiakiu,“ vysvetľuje výživová poradkyňa.
Ďalšie vážne riziko „módy“ bezlepkových potravín spočíva v tom, že sa mnohí (možno inak zdraví) ľudia vydávajú na cestu konzumácie potravín, ktoré nie sú biologicky plnohodnotné - bezlepkové potraviny sú vyrábané najmä z bielej bezlepkovej múky a preto často neobsahujú dostatok vlákniny, železa, vitamínov skupiny B, vápnika, fosforu a zinku a hrozí im riziko deficitu dôležitých živín.
Záver
Na záver by je potrebné zdôrazniť, že bezlepková strava pre zdravých ľudí je len zle informovaný mediálny ošiaľ a lukratívny biznis ľudí, ktorí nepodloženými a nesprávnymi odporúčaniami sľubujú konzumentom zníženie hmotnosti, zvýšenie zdravotnej kondície a mnohé ďalšie „benefity“.