loader black loader black loader product loader white
Potrebujete poradiť? Ozvite sa našej Nike. +421 914 777 111 (Po - Pia: 9:00 - 15:00)
Pre dopravu zdarma
ostáva nakúpiť za 60.00 €
Celiakia a alergia na lepok. Poznáte rozdiely?

Celiakia a alergia na lepok. Poznáte rozdiely?

Zdravie a krása

24.02.2021

Prečítané: 9525x

Mal si niekedy nepríjemné tráviace príznaky po konzumácii potravín bohatých na lepok, ako je chlieb alebo cestoviny a pýtaš sa, či máš celiakiu, intoleranciu lepku alebo alergiu na pšenicu? Aj keď tieto tri stavy zdieľajú podobné príznaky, existujú výrazné rozdiely v spôsobe, akým ľudské telo reaguje na lepok. Typy testov, ktoré lekár používa na diagnostiku každého ochorenia, sú tiež odlišné. V tomto článku si vysvetlíme podrobnejšie príznaky celiakie, lepkovej intolerancie a alergie na pšenicu.

Rozdiel medzi celiakiou, intoleranciou lepku a alergiou na pšenicu

Celiakia

Celiakia je autoimunitná porucha, ktorá spôsobuje, že geneticky náchylní ľudia negatívne reagujú na glutén, bielkovinu nachádzajúcu sa v pšenici, jačmeni a raži. Lepok vyvoláva imunitné reakcie a postupom času sa poškodí výstelka tenkého čreva. Bez diagnózy a vhodnej liečby je pravdepodobné, že sa rozvinie malabsorpcia, teda neschopnosť tenkého čreva vstrebávať živiny do krvi.

Celiakia a alergia na lepok. Poznáte rozdiely?

Príznaky celiakie

Existuje veľa bežných príznakov celiakie, ktoré priamo súvisia s neschopnosťou tela správne tráviť jedlo, ako napr.:

  • hnačka
  • strata váhy
  • nafukovanie a plynatosť
  • bolesti brucha
  • zápcha
  • zvracanie

Existujú tiež príznaky, ktoré si s celiakiou pôvodne nemusíš spájať, pretože priamo nesúvisia s tráviacim systémom. Medzi ďalšie príznaky celiakie patria:

  • svrbivá pokožka
  • bolesti hlavy a únava
  • bolesť kostí a kĺbov
  • kyslý reflux a pálenie záhy
  • vredy v ústach
  • záchvaty

Celiakia je vážna porucha. Ak máš diagnostikovanú celiakiu, najúčinnejším spôsobom ako zvládnuť príznaky, je úplné vylúčenie lepku z potravy (pozor, lepok obsahuje dokonca aj pivo).

Intolerancia lepku

Intolerancia lepku, tiež známa ako citlivosť na lepok má podobné príznaky ako celiakia. Aj keď obe tieto ochorenia spôsobujú, že telo má negatívnu reakciu na lepok, nemajú rovnaký dôsledok. Keď celiatik skonzumuje lepok, jeho imunitný systém zaútočí proti tkanivu jeho vlastného tela. Pri intolerancii lepku spôsobí jeho konzumácia krátkodobé nadúvanie a bolesti brucha. Na rozdiel od celiakie neznášanlivosť lepku zvyčajne nespôsobuje dlhodobé poškodenie tela.

Celiakia a alergia na lepok. Poznáte rozdiely?

Príznaky intolerancie lepku

Existuje veľa príznakov intolerancie, väčšinou ide o gastrointestinálne príznaky. Ak spozoruješ niektoré z týchto príznakov po konzumácii potravín s lepkom, tak sa tento problém týka aj teba. Niektoré bežné príznaky zahŕňajú:

  • hnačka
  • únava
  • nadúvanie
  • bolesť brucha
  • nevoľnosť
  • plynatosť
  • zápcha

Rovnako ako pri celiakii, existujú aj ďalšie príznaky, ktoré nemusia úplne súvisieť s intoleranciou lepku.

Medzi tieto príznaky patrí:

  • silnejšia bolesť žalúdka. Tento typ bolesti nie je normálny a môže vyžadovať lekársku pomoc
  • bolesť hlavy
  • bolesti kĺbov a svalov
  • zmätenosť

Všimni si, že medzi menej častými príznakmi celiakie a intoleranciou lepku sú malé rozdiely, vredy v ústach, záchvaty a svrbenie kože môžu byť spojené s celiakiou a pravdepodobne nebudú výsledkom intolerancie lepku.

Ľudia s intoleranciou lepku môžu nájsť úľavu doplnením tráviacich enzýmov, ktoré im pomôžu zmierniť príznaky, znížením objemu lepku v strave alebo jeho úplným vylúčením.

Alergia na pšenicu

U ľudí s alergiou na pšenicu sa vyskytuje reakcia (imunitného systému) na množstvo potravinových bielkovín nachádzajúcich sa v pšenici, vrátane lepku. Avšak na rozdiel od celiakie je táto imunitná odpoveď iba dočasná. Alergia na pšenicu tiež nespôsobuje trvalé poškodenie tenkého čreva, pokiaľ reakcia nespôsobí anafylaxiu, najvážnejší typ alergickej reakcie.

Príznaky alergie na pšenicu

Všimni si, že mnohé príznaky alergie na pšenicu sú veľmi podobné neznášanlivosti lepku. Príznaky sú taktiež porovnateľné s akýmkoľvek iným druhom potravinovej alergie. Medzi príznaky alergie na pšenicu patria:

  • kŕče žalúdka
  • nevoľnosť a/alebo zvracanie
  • bolesť hlavy
  • nosová kongescia (tvorba hlienov)
  • kožné vyrážky
  • ťažké dýchanie
  • anafylaxia

Aj keď alergia na pšenicu nespôsobí trvalé poškodenie tvojich čriev, riziko anafylaxie by sa malo brať veľmi vážne. Ak máš diagnostikovanú alergiu na pšenicu, môže ti lekár odporučiť antihistaminiká alebo ideálne diétu bez pšenice.

Najdôležitejšie je uvedomiť si, že aj keď príznaky celiakie, intolerancie lepku a alergie na pšenicu môžu byť veľmi podobné, majú aj svoje jedinečné rozdiely. Preto je nesmierne ťažké samodiagnostikovať sa a pri výskyte niektorého z vyššie uvedených príznakov sa dôrazne odporúča navštíviť svojho lekára.

Celiakia a alergia na lepok. Poznáte rozdiely?

Je bezlepková diéta vhodná pre zdravých ľudí?

Dodržiavanie bezlepkovej diéty je dnes módnym trendom. Ľudia si myslia, že bezlepkové jedlá sú zdravšie a že lepok je škodlivou súčasťou stravy. To viedlo k odborným štúdiám, ktoré sa zaoberali touto problematikou. Potvrdilo sa, že u väčšiny osôb dodržiavajúcich bezlepkovú diétu nie je medicínsky dôvod na jej dodržiavanie.

Bezlepkovú diétu by nemali dodržiavať ľudia, ktorým lepok neškodí. U zdravých ľudí môže vynechávanie obilných zŕn viesť až ku kardiovaskulárnym ochoreniam a celkovo ohroziť ich zdravotný stav. „Častou príčinou tráviacich ťažkostí alebo priberania, prípadne iných zdravotných problémov nie je občasné konzumovanie pečiva, ale veľmi časté konzumovanie pečiva. To môže spôsobiť intoleranciu, alebo dokonca celiakiu,“ vysvetľuje výživová poradkyňa.

Ďalšie vážne riziko „módy“ bezlepkových potravín spočíva v tom, že sa mnohí (možno inak zdraví) ľudia vydávajú na cestu konzumácie potravín, ktoré nie sú biologicky plnohodnotné - bezlepkové potraviny sú vyrábané najmä z bielej bezlepkovej múky a preto často neobsahujú dostatok vlákniny, železa, vitamínov skupiny B, vápnika, fosforu a zinku a hrozí im riziko deficitu dôležitých živín.

Záver

Na záver by je potrebné zdôrazniť, že bezlepková strava pre zdravých ľudí je len zle informovaný mediálny ošiaľ a lukratívny biznis ľudí, ktorí nepodloženými a nesprávnymi odporúčaniami sľubujú konzumentom zníženie hmotnosti, zvýšenie zdravotnej kondície a mnohé ďalšie „benefity“.

Autor: Mgr. Daniela Garančovská • Foto: Depositphotos Inc. • Zdroj: www.protein.sk
Bezlepkové produkty
Páčil sa vám článok? Podeľte sa oň!
NECHCETE ZMEŠKAŤ NOVÉ ČLÁNKY?

POŠLEME VÁM INFO DO MAILU.

SÚVISIACE ČLÁNKY

Kyselina listová: Podporuje tehotenstvo a tlmí depresiu

Kyselina listová: Podporuje tehotenstvo a tlmí depresiu

O kyseline listovej počul asi každý, ale málokto pozná jej účinky na ľudské telo. To je veľká škoda, lebo jej využitie je veľmi široké ako u mužov, tak u žien. V tomto článku si túto kyselinu predstavíme, povieme si o jej benefitoch na ľudské telo a o suplementácii.

Bodliak, ktorý lieči. Poznáte pestrec mariánsky?

Bodliak, ktorý lieči. Poznáte pestrec mariánsky?

Niektorí ľudia prechádzajú k prirodzenejším spôsobom riešenia určitých zdravotných stavov, keď namiesto štandardných farmaceutických liekov a liečebných postupov užívajú bylinné doplnky. Jedným z bylinných doplnkov, ktorý si získava popularitu, je pestrec mariánsky. Najväčšie výhody pestreca mariánskeho súvisia predovšetkým s alternatívnou liečbou ochorenia pečene. V článku sa dozvieš viac o tejto bylinke a o tom, aké účinky by si pri jeho užívaní mohol pociťovať.

VŠETOK TOVAR
NA SKLADE

BALÍK ZABALENÝ
DO 10 MINÚT

OKAMŽITÉ RIEŠENIE
REKLAMÁCIÍ

PORADENSTVO
ZADARMO