Po šiestej už nejedz, lebo priberieš!
Neviem, ako mohol niekto vôbec takéto niečo vymyslieť. Podľa tohto mýtu by malo tvoje telo fungovať tak, že do šiestej môžeš jesť, telo spotrebuje prijatú energiu a nepriberieš a po šiestej sa zrazu prepne do zázračného režimu, kedy každá prijatá kalória končí ako tuková bunka na tvojom páse. Pravda je taká, že nič také neexistuje a telo nemá zabudované hodinky a nepriberá a nechudne v závislosti od toho, aký je práve čas.
Zástancovia tejto metódy môžu hovoriť, že keď prestali po šiestej jesť schudli. Áno, je to možné. Avšak, nie je to preto, že prestali jesť po šiestej, ale preto, že pôstom po tejto hodine znížili celkové množstvo prijatých kalórií za daný deň. Rovnaký výsledok by dosiahli ak by si povedali, že “nebudem jesť doobeda, lebo telo vtedy naberá tuk”.
Sacharidy sú zlé, musíš ich úplne vyradiť z jedálnička
Tento mýtus vôbec neplatí. Sacharidy sú pre tvoje telo vhodné a nie je dôvod sa im vyhýbať. Problémom pri chudnutí nie je konkrétny makronutrient ako sacharidy alebo tuky, ale prijaté množstvo kalórií. Sacharidy obsahujú 4 kalórie na gram. Tuky až 9 kalórií na gram. Takže, ak si dáš sladkú tyčinku, ktorá je tvorená cukrom a tukom, dostaneš do tela ľahko aj stovky kalórií - a pritom ťa vôbec nezasýti.
Sacharidy majú svoje miesto aj v diéte a neplatí ani to, že by si sa v diéte mal vyhýbať ovociu. Niektoré druhy ovocia sú bohaté na vlákninu, ktorú potrebuješ na správne trávenie. Ak si nastavuješ jedálniček do diéty, neboj sa sacharidov. Bez problémov si môžeš nastaviť svoje denný príjem kalórií tak, že aj 40 % kalórií prijmeš zo sacharidov.
Ak chceš schudnúť, musíš do toho dať všetko
Mnoho ľudí si myslí, že chudnutie začne vtedy, ak budú cvičiť každý deň a budú pri tom trpieť. Pritom to vôbec nie je pravda. Chudnutie by ani nemalo prebiehať takto drasticky. Ideálne chudnutie je také, ktoré je pre teba dlhodobo udržateľné a postupné. Nemusíš chudnúť na 100 % v zmysle, že budeš denne trénovať dvojfázovo a celý svoj denný program podriadiš cvičeniu, jedeniu a príprave jedál. Takýto postup nedokážeš dlhodobo dodržiavať a po čase rezignuješ a skončíš s diétou.
Chudni postupne. Na začiatok si začni trackovať jedálniček, uber z kalórií, pridaj pohyb (napr. 3 tréningy do týždňa) a uvidíš, že to pôjde. Nemusíš behať, ak nemáš rád beh. Pridaj kardio napr. vo forme bicykla, plávania či korčuľovania. Rob také kardio, ktoré ťa bude baviť. Ak ťa nebaví, nerob ho vôbec a pridaj si namiesto toho o jeden silový tréning do týždňa naviac. Snaž sa v celom tomto procese robiť veci tak, aby ťa extrémne neobmedzovali a aby si zároveň dodržal všetky základné princípy chudnutia.
Fit a zdravé jedlo je drahé a nemôžem si ho dovoliť
Tento výrok sa dá z jednej časti považovať za mýtus a z druhej nie. Áno, zdravé a kvalitné potraviny nie sú lacné a určite existujú nezdravé potraviny, ktoré ťa zasýtia a stoja menej peňazí. Na druhej strane, veľa potravín, ktoré sú veľmi zdravé a vhodné do diéty nestoja vôbec veľa peňazí. Sacharidy nie sú drahé. Zemiaky, ryža, ovsené vločky či cestoviny nestoja veľa peňazí. Finančne náročnejšie sú práve bielkoviny a tuky. Avšak, aj tie sa dajú kúpiť za rozumné čiastky. Nemusíš mať v jedálničku veľa hoväzdieho mäsa. Kvalitné bielkoviny získaš aj z kuracieho či morčacieho mäsa. Nezabudni ani na pečienky (ak ti chutia). Sú veľmi výživné a sú lacnejšie ako svalovina. Najlacnejšie bielkoviny získaš z vajec a tvarohu. Jedno balenie tvarohu obsahuje väčšinou 30 gramov bielkovín a vieš ho dochutiť ovocím, kakaom či proteínom a nemusíš sa trápiť so zložitou prípravou.
Nemusíš si kupovať drahé proteínové pudingy. Stačí, že si kúpiš odtučnený tvaroh, pridáš doňho kakao a sladidlo a dostaneš sa na tretinu ceny pudingu. Okrem toho, nutrične bude ten tvaroh oveľa lepší ako proteínový puding.
Základom je rozumné nakupovanie, plánovanie jedálnička a najmä príprava jedla doma.
Potraviny, na ktorých je nápis “bez pridaného cukru” sú vhodné do diéty
Naozaj to platí? Určite nie a na tieto potraviny by si sa mal pozerať tak isto, ako na všetky ostatné. Čítaj etikety a pozeraj sa na nutričné hodnoty. Malo by ťa zaujímať najmä to, koľko má daná potravina kalórií, bielkovín, sacharidov a tukov. To, že nemá pridaný cukor ešte neznamená, že je nízkokalorická. Existuje veľa sladkých tyčiniek a čokolád, ktoré sa na obale pýšia nápisom, že nemajú pridaný cukor. To je fajn a namiesto cukru je v nich často umelé sladidlo. Vďaka tomu je množstvo kalórií menšie. Avšak, nie je nulové a ani nízke.
Takáto potravina má znížený obsah kalórií, ale štandardne len o 10-20 % oproti klasickej verzii. Napríklad, klasická mliečna čokoláda má asi 530 kalórií na 100 gramov. Čokoláda bez pridaného cukru má asi 480 kalórií. Je fajn, že je množstvo kalórií nižšie ako v klasickej čokoláde, ale stále sa jedná o vysokokalorickú potravinu, ktorej príjem musíš mať pod dohľadom a musíš s tým počítať, aby sa vošla do tvojho denného kalorického príjmu.
Raw koláče sú fit
Raw koláče môžu byť zdravé. Väčšinou aj sú a chutia veľmi dobre. Pozor musíš dať len na to, že väčšina z nich obsahuje vysoké množstvo kalórií. To znamená, že sú pre tvoje telo prospešné, lebo obsahujú veľa kvalitných mikro a makronutrientov, ale v diéte (ale aj mimo nej) musíš obmedzovať ich prijímané množstvo.