Hľadáš spoľahlivý zdroj bielkovín, ale máš málo času? Jedlá, ktoré obsahujú málo sacharidov, môžu mať naozaj bohaté nutričné hodnoty. Zároveň sa dajú spraviť na spôsoby, aké ti budú chutiť! Stačí vhodne skombinovať potraviny bohaté na bielkoviny a inú zdravú výživu. Nezabúdaj: nemusia to byť vždy sacharidy v potravinách, ktoré ťa zasýtia.

V dnešnom článku ti ukážeme tri recepty, s ktorými dáš svojmu telu to, čo potrebuje, a zároveň sa vyhneš sacharidom.

Šťavnatý a rýchly losos

Miluješ zdravé ryby? Ak áno, tento recept je pre teba takmer dokonalý. Odporúčame ti kúpiť lososa, u ktorého je daný dobrý pôvod. Množstvo mrazených filetov totiž pochádza z fariem, kde sú lososy nezdravo prikrmované.

Citrusový losos

Zdravá a chutná rybka na rýchly a osviežujúci spôsob? Čítaj ďalej.

Čo budeš potrebovať?

  • veľký filet lososa (cca 1 kg)
  • lyžicu olivového oleja
  • soľ a korenie
  • natenko nakrájaný pomaranč
  • natenko nakrájaný citrón
  • tymián

Ako na to?

Prvým krokom je vyhriatie rúry na 190 °C. Kým sa rúra zohreje, priprav lososa na podložku a potri olivovým olejom. Rovnomerne naňho rozotri pripravenú soľ a korenie. Natenko nakrájané citrusové ovocie tiež polož priamo na lahodnú rybku. Keď si hotový, je čas, aby sa losos zapiekol. Daj ho do rúry a peč cca 20 – 25 minút. K lososovi si daj jednoduchý a ľahký šalát. A je hotovo!

Príprava lososa je nenáročná

Miluješ kuracie mäso? Sacharidy v týchto potravinách tu nemajú šancu

Kura na trošku netradičný spôsob? Áno, aj také sa dá. Ide pritom o jedlo bohaté na bielkoviny a chudobné na sacharidy a kalórie.

Čo budeš potrebovať?

  • 3 lyžice olivového oleja + olej na potretie panvice alebo grilu
  • 150 g kuracích pŕs bez kože
  • štipku mletého koriandra
  • soľ a korenie
  • trošku čerstvej citrónovej šťavy
  • čerstvú rukolu
  • čerstvú reďkvičku
  • polovicu malej cibule

Ako na to?

Nastav gril alebo panvicu na vyššiu teplotu. Keď je pripravená, daj na gril alebo panvicu olej. Vezmi si kuracie prsia a rozdeľ ich na polovicu na štýl motýľa – nechaj, nech na jednej strane držia spojené. Rozlož ich na celú dĺžku a daj na gril. Potri olejom, soľou, korením a koriandrom.

Kým sa bude kura z každej strany opekať cca 3 minúty, do misky daj olej, citrónovú šťavu, soľ, korenie, rukolu, cibuľu a reďkvičku. Premiešaj a daj na tanier. Keď je kuriatko hotové, vyber ho z grilu a tiež ulož na tanier. Dobrú chuť!

kuracie prsia majú tiež jednoduchú prípravu

Neješ mäso? Skús túto vegetariánsku chuťovku

Burgre zažívajú v poslednej dobe veľký rozmach. Pozri si ale tento!

Čo budeš potrebovať?

  • 6 veľkých paradajok
  • 2 lyžice olivového oleja
  • soľ a korenie
  • najemno nakrájaný cesnak
  • nakrájanú čerstvú mozzarellu
  • čerstvé lístky bazalky

Ako na to?

Rozohrej rúru na 220 °C a rozdeľ každú zo šiestich paradajok na polovicu, horizontálne. Polož si rozrezané paradajky na plech, na ktorom máš papier na pečenie. Potri tieto paradajky olivovým olejom, soľou, korením a cesnakom. Daj ich do rúry na 15 minút (menej vyzreté paradajky môžu potrebovať viac času). Medzičasom si rozdeľ mozzarellu na 6 kúskov.

Napokon paradajky vytiahni z rúry a a na každý „spodok“ paradajky daj mozzarellu. Prikry ich „vrchmi“ a daj na tanier. Akúkoľvek šťavu z plechu môžeš použiť na poliatie. Dozdob bazalkou a si tam! Sacharidy ani v týchto potravinách nemajú šancu.

niečo pre vegetariánov

Autor: Mgr. Daniela Garančovská • Foto: Depositphotos Inc. • Zdroj: www.protein.sk