Čo je pečeň a akú má funkciu v tele?
Pečeň je najväčší ľudský pevný orgán a najväčšia endokrinná žľaza, aká sa v našom tele nachádza. Váži približne 1,5 kilogramu, má červenohnedú farbu a vykonáva približne 500 úloh. Pre naše telo je extrémne dôležitá. Taktiež je veľmi krehká a pri úrazoch v nej môže vzniknúť prasklina a silné krvácanie. Je to jediný orgán nášho tela, ktorý sa dokáže regenerovať. Stačí, ak zostane približne 25 % pôvodnej pečene a zvyšok sa opätovne vytvorí.
Má trojuholníkový tvar a skladá sa zo štyroch lalokov. Najväčší je pravý lalok, menší je ľavý lalok. Okrem nich existujú aj malé laloky - chvostový a štvorhranný. Má dva hlavné zdroje krvi. Jednou žilou privádza krv z tráviaceho systému a druhou okysličenú krv zo srdca.
Väčšina ľudí si pečeň spája s filtrovaním krvi (tzv. detoxikáciou). Avšak, okrem toho zabezpečuje látkovú premenu živín, tvorbu žlče, absorpciu a metabolizáciu bilirubínu, tvorbu albumínu, metabolizmus bielkovín, sacharidov a tukov a tvorbu látok, ktoré podporujú trávenie. Okrem toho funguje ako zásobáreň niektorých vitamínov (A, B12, D, E a K) a minerálov (železo a meď).
Ako prebieha detoxikácia v pečeni?
Pečeň je hlavným detoxikačným orgánom tela. Dokáže identifikovať, ktoré látky sú pre telo toxické a premieňa tieto látky na neškodné látky, ktoré sa potom dostávajú von z tela. Väčšina toxínov z tela takto odchádza vo forme potu či moču. Toxíny sú napr. konečné látky metabolických procesov, mikroorganizmy, drogy, lieky, alkohol, insekticídy, pesticídy či prídavné látky používané v potravinárstve.
Čo môže oslabiť jej funkciu?
Viaceré potraviny a pochutiny preukázateľne škodia pečeni a preto by si si mal dať pozor na ich príjem a nepreháňať to s nimi:
- cukor - nadmerná konzumácia jednoduchých spracovaných cukrov negatívne vplýva na pečeň
- predávkovanie vitamínom A - ak niekoľkonásobne neprekračuješ odporúčané dávky, nemusíš sa obávať vzniku problémov, ale pri nadmernom užívaní môže spôsobiť problémy
- alkohol - najčastejšie si ochorenia pečene spájame s nadmernou konzumáciou alkoholu a to právom. Najmä pri dlhodobej konzumácii alkoholu sa zvyšuje riziko vzniku viacerých chorôb (napr. cirhóza)
- cigarety - zvyšujú riziko vzniku rakoviny a cirhózy pečene
Okrem toho má veľký vplyv na jej funkciu aj obezita a zvýšený príjem tukov zo stravy. Vždy, keď chceš kombinovať viaceré lieky sa presvedč o tom, či je toto kombinovanie správne. V tom by ti mal poradiť tvoj doktor. A najmä, nikdy nekombinuj alkohol s liekmi. Niektoré druhy liekov v spojení s alkoholom môžu spôsobiť zlyhanie pečene.
Čím podporíš jej zdravie?
Všetkých kávičkárov iste poteší informácia, že pitie kávy veľmi dobre vplýva na zdravie pečene aj ako prevencia, ale pomáha aj ľuďom, ktorí už majú príznaky niektorých ochorení. Káva preukázateľne znižuje riziko vzniku cirhózy pečene či rakoviny.
Podobne funguje aj čierny a zelený čaj. Ak ho piješ len počas zimy, zaraď ho aj do letných mesiacov a s citrónom si sprav ľadový čaj.
Dobrým pomocníkom je aj grep, ktorý redukuje zápaly v tele a chráni bunky. Obsahuje antioxidanty naringín a naringenín, ktoré chránia pečeň. Ďalším zdravým ovocím sú čučoriedky a brusnice. Tie obsahujú antioxidanty s názvom antokyaníny, ktoré pomáhajú udržiavať naše telo zdravé a zlepšujú našu imunitu.
Hrozno (najmä červené a ružové) je taktiež veľkým pomocníkom na udržanie zdravia našej pečene. Látky obsiahnuté v hrozne ochraňujú pečeň, zvyšujú hladinu antioxidantov v tele a znižujú množstvo zápalov.
Z tých menej známych, ale silných látok musíme určite spomenúť aj opunciu. Tú možno poznáš z čajov alebo džúsov. Jedná sa o kaktus, ktorý znižuje oxidačné poškodenie pečene po užití alkoholu a udržiava správnu hladinu antioxidantov v tele. Podľa výskumu by malo užitie opuncie zmierňovať rannú opicu.
Okrem týchto potravín ti pomôže aj napr. cvikla, cesnak, brokolica, horčičné semená, mrkva, figy, orechy, artičoky, strukoviny či jogurty so živými kultúrami.
Z bylín je účinný napr. ženšen, ktorý obsahuje saponíny ginsenosidy. Obsahuje ich viac ako 40 a tie pomáhajú v ochrane pečene, pri zvýšenej toxicite, cirhóze či ako ochrana proti jej stukovateniu. Ďalšou prospešnou bylinou je púpava lekárska, resp. jej korene. Obsahuje veľa antioxidantov, ktoré ochraňujú pečeň proti poškodeniu spôsobenému alkoholom.