Ako sa vyrába horká čokoláda?
Úplne na začiatku sa musia na farme vysadiť kakaovníky, na ktorých rastú struky. Tieto struky obsahujú kakaové bôby. Tie po dozretí farmári odtrhnú a vyberú z nich kakaové bôby. Sú približne tak veľké ako olivy. Tie sa následne niekoľko dní fermentujú, aby získali požadovanú farbu a chuť. Následne sa bôby vysušia, očistia a pražia pri nízkych teplotách. Šupky sa oddelia od jadra a to sa rozomelie na kakaovú hmotu.
Z nej sa potom za pôsobenia vysokého tlaku tvorí kakaový prášok a kakaové maslo. Na výrobu horkej čokolády sa používa kakaová hmota, kakaové maslo a cukor. Ak by sa pridalo v tejto fáze mlieko, vznikla by mliečna čokoláda. Takto pripravená zmes sa strojovo spracováva a premiešava, pridáva sa lecitín a kakaové maslo. Ďalším spracovaním sa temperuje a tvaruje do požadovaného tvaru, aby bola pripravená na predaj tak, ako to poznáme z obchodov.
Benefity horkej čokolády
Už sme si povedali, ako sa horká čokoláda vyrába a teraz si povieme, aké sú jej pozitívne účinky na telo. Základom je fakt, že si kúpiš kvalitnú vysoko percentnú čokoládu. Čokolády s obsahom 30-40 % kakaa sú tiež fajn, ale množstvo zdraviu pozitívnych mikronutrientov je výrazne nižšie. Hľadaj teda čokolády s obsahom kakaa 70 % a viac. Tie totiž obsahujú veľa vlákniny. Bežná 85 % horká čokoláda obsahuje až 15 gramov vlákniny na 100 gramov.
Okrem toho má vysoký obsah mangánu, medi, železa, horčíka, draslíka a fosforu. Samozrejme, asi nebude najlepší nápad jesť denne dve horké čokolády len preto, aby si prijal dostatok vlákniny alebo mangánu. Čokoláda by sa mala vždy užívať v menších množstvách. Napríklad 1-2 rady denne (približne 15-30 gramov) neobsahujú až tak veľa kalórií a dokážu ti ochutiť napr. ranné vločky a okrem chuti pridať aj vyššie spomenuté mikronutrienty.
Okrem toho, 100 gramov takejto čokolády obsahuje aj 80 mg kofeínu. To nie je málo, nakoľko je udávané, že v jednom espresse je približne 63-65 mg kofeínu. Jedna celá 100 gramová čokoláda teda obsahuje viac kofeínu ako jedno espresso. Aj z toho dôvodu sa vyhni konzumácii horkej čokolády pred spaním. Mohla by ti spôsobovať problémy so spánkom.
Čokoláda je dobrý zdroj antioxidantov
V čokoláde sa nachádzajú antioxidanty, ktoré v tele pomáhajú bojovať proti voľným radikálom. Konkrétne sa jedná o polyfenoly, flavanoly a katechíny. Podľa výskumov obsahuje čokoláda viac antioxidantov ako väčšina druhov ovocia.
Aký má vplyv na srdce a cholesterol?
Flavanoidy podľa niektorých štúdií stimulujú tvorbu oxidu dusnatého, ktorý uvoľňuje tepny a tým pádom pomáha znižovať krvný tlak. Avšak, existujú aj štúdie, ktoré nepreukázali tento efekt a preto sa nedá jednoznačne povedať, či čokoláda pomáha znižovať krvný tlak - a ak áno, tak ako veľmi.
Čo je ale potvrdené je vplyv čokolády na hladinu HDL, LDL a celkového cholesterolu. Horká čokoláda pomáha znižovať hladinu celkového a LDL (zlého) cholesterolu. Na druhej strane, zvyšuje hladinu dobrého HDL cholesterolu. Aj preto má pozitívne účinky na srdcovo-cievny systém. Občasná konzumácia čokolády pomáha znižovať riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení.
Záver
Ako vidíš, čokoláda má veľa dobrých vlastností a nutrientov, ktoré sú pre naše telo zdravé. Na druhej strane netreba zabúdať na to, že je vysoko kalorická, obsahuje veľa sacharidov a tuku. Preto by si pri jej konzumácii mal dbať na to, aby si si vybral vysoko kvalitnú a vysoko percentnú čokoládu. V tomto platí, že menej je niekedy viac. Radšej si kúp menej čokolády, ale vysoko percentnej ako viac čokolády s nízkym obsahom kakaa. Pridaj si do sladkých jedál kúsok čokolády (napríklad 10-30 gramov) alebo si ju daj samotnú v priebehu dňa. Nezabúdaj na to, že 10 gramov čokolády obsahuje viac ako 50 kalórií a preto jej prijímaj len toľko, koľko sa ti zmestí do tvojho kalorického príjmu.