Malinový raw koláč (vhodný aj na plech aj do tortovej formy)
Maliny patria medzi najchutnejšie, ale aj najzdravšie druhy ovocia. Ak máš rád maliny, vyskúšaj si doma pripraviť tento veľmi jednoduchý cheecake. Zvládne ho pripraviť naozaj každý.
Čo budeš potrebovať?
Na mandľový korpus:
- 1,5 šálky pomletých mandlí
- kôru z 1 citróna
- 3 PL medu
Na plnku:
- 2,5 šálky orechov kešu
- 3 šálky malín
- 4 PL medu
Postup:
Orechy potrebné na plnku daj do nádoby s vodou, aby boli úplne ponorené a nechaj ich tam aspoň dve hodiny. Do formy daj na spodnú časť papier na pečenie. V miske zmiešaj všetky ingrendiencie na mandľový základ a poriadne premiešaj. Zmes daj do tortovej formy a vytvaruj základ tak, aby bol rovnako hrubý v každom mieste formy. Následne daj na 30 minút zachladiť do chladničky.
Pomixuj maliny v mixéri a prelej ich do misky. Do mixéra vlož osušené kešu orechy, ktoré si predtým nechal namočené vo vode a zmixuj ich najemno. Keď je zmes najemno vymixovaná, pridaj maliny a med. Následne vyber z chladničky stuhnutý základ a celú zmes vylej do formy. Na vrch môžeš poukladať buď maliny alebo kúsky čokolády. Celú tortu nechaj stuhnúť cez noc v chladničke.
Čokoládová raw torta
Čo budeš potrebovať?
Na korpus:
- 1 šálku ďatlí
- 1,5 šálky mixu mandlí a para orechov
- 4 PL strúhaného kokosu
- 1 PL kokosového oleja
Na plnku:
- 2 šálky orechov kešu
- 1/2 šálky ďatlí
- 3 PL kokosového mlieka
- 3 PL holandského kakaa
- 3 PL medu
- 1 ČL vanilkového extraktu
Na ganáž (vrchnú polevu):
- 1 šálka kokosového mlieka
- 2 PL kokosového tuku
- 1 PL holandského kakaa
Postup:
Korpus: Všetky ingrediencie zmixuj tak, aby vznikla jemná hmota. Zmes potom vlož do tortovej formy vystlanej papierom na pečenie a rovnako ako v predošlom recepte, roztiahni zmes rovnomerne po celej ploche. Formu s korpusom môžeš dať zachladiť do chladničky na jednu hodinu.
Plnka: Orechy kešu a ďatle daj do vody aspoň na dve hodiny. Následne všetku vodu zlej a kešu s ďatlami poriadne vysuš. Vlož ich do mixéra, pridaj kokosové mlieko, kakao, med a vanilkový extrakt a vymixuj na jemný krém. Celú zmes vylej na korpus a opätovne daj zachladiť - ideálne na 4 hodiny.
Ganáž: Zohrej kokosové mlieko s kokosovým tukom tak, aby sa tuk úplne rozpustil. Pridaj kakao, odstav zmes zo sporáka a pomaly miešaj, aby vznikla homogénna hmota. Ak už korpus s plnkou úplne vychladli a plnka stuhla, vylej ganáž na vrch. Celú tortu daj do chladničky, aby cez noc stuhla. Na druhý deň bude pripravená na podávanie.
Čučoriedkový raw cheesecake
Čo budeš potrebovať?
Na korpus:
- 1/2 šálky surových mandlí
- 1/2 šálky surových kešu orieškov
- 1 šálku čerstvých ďatlí bez kôstok
- 1/4 šálky rozpusteného kokosového oleja
- 1 ČL vanilkového extraktu
- štipka morskej soli
Na plnku:
- 1 šálka kešu orieškov
- 1 šálka kokosového mlieka
- 1/3 šálky javorového sirupu
- 2 PL čerstvo vylisovanej citrónovej šťavy
- 2 PL kokosového oleja
- štipka morskej soli
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 1/2 šálky čerstvých alebo mrazených čučoriedok
Postup:
Kešu orechy na plnku daj na hodinu do vody. Do vody daj len tie, ktoré pôjdu do plnky, nemusíš namáčať tie na korpus. Zatiaľ si tortovú formu vymaž kokosovým tukom. Všetky ingrediencie na korpus daj do mixéra a poriadne zmixuj. Mala by zniknúť homogénna lepkavá zmes. Tú potom rozotri do tortovej formy, aby vznikol korpus. Celú formu odlož do chladničky, aby zmes stuhla.
Plnku pripravíš tak, že scedíš namočené kešu oriešky, vysušíš ich a zmixuješ všetky ingrediencie na plnku okrem čučoriedok. Polovicu zmesi nalej na korpus a daj vychladiť do chladničky. Druhú polovicu zmiešaj s čučoriedkami a opäť poriadne zmixuj. Túto zmes vylej na tú prvú a opäť nechaj aspoň dve hodiny tuhnúť v chladničke.