1. Primerane pite (nielen pri tréningu)
Veľmi často možno pozorovať športovcov, ako sú v priebehu dňa dehydrovaní. Dávajte si pozor na príjem tekutín nielen keď práve športujete, ale v priebehu celého dňa a hlavne ráno a dopoludnia. Telo sa počas noci do určitej miery dehydruje a dopoludnia je potom nastavené na zvýšený príjem tekutín. Obličky sú v tomto čase najaktívnejšie, je to výborný čas na vnútornú očistu. Nie je samozrejme cieľom prelievať sa vodou za každú cenu a piť ako zmyslov zbavený. V poslednom čase možno dokonca pozorovať aj prípady, kedy to športovec s tekutinami preháňa. Najlepšie je naučiť sa znova naslúchať svojmu telu a včas rozpoznať signály ktoré nám dáva.
2. Jedzte zdravé tuky
Hoci o význame tukov v potrave športovcov už toho bolo napísané veľa, zdá sa že je vždy dobré si to pripomenúť. Športovci vedia, že tuky obsahujú viac kalórií ako sacharidy a bielkoviny. A keďže chcú byť štíhli a pripravení na preteky, často sa ukracujú aj o zdravé kalórie v podobe zdravých tukov, akými sú orechy, semená, avokádo a olivový olej. Urobte niečo pre seba a jedzte v roku 2015 zdravý tuk s každým vašim jedlom. Ak tak urobíte, nielen že vylepšíte chuť svojho jedla, ale zlepšíte tiež vstrebávateľnosť vitamínov a minerálnych látok ktoré ste tak prácne dostali na tanier. Navyše, tieto dobré tuky sú nevyhnutné aj pre tvorbu hormónov, mozgové funkcie, slúžia ako silné protizápalové lieky a pomáhajú predchádzať zraneniam pri vytrvalostných športoch.
3. Ovocie a zelenina nadovšetko
Chcete pripomenúť prečo? Tak len krátky zoznam: zníženie rizika srdcových ochorení, cukrovky a mnohých druhov rakoviny, uchovanie svalovej a kostnej hmoty, príjem diétnej vlákniny pre chudnutie a znižovanie hmotnosti. Ak potrebujete jednoduché odporúčanie, koľko by ste mali zjesť ovocia a zeleniny, začnite ideálne 2 šálkami ovocia a 2,5 šálkami zeleniny každý deň a rovno od dnes!
4. Striedajte svoje menu
Je pravda, že v živote sme už aj tak dosť zaneprázdnení, je ale dôležité nájsť si čas a naplánovať si čo najpestrejšie zloženie svojej stravy. Vyskúšajte tento týždeň nové druhy pečiva, zeleniny alebo ovocia. Vezmite si dobré tipy a rady od priateľov, rodiny alebo sociálnych médií, kde je množstvo nových receptov a nápadov. Chcete hneď niekoľko? Tak v prvý týždeň vyskúšajte trebárs špaldu, reďkovky, bizónie mäso, rambutan či tamarínd (je to ovocie!).
5. Alkalizujte si svoj život
Pravdepodobne ste v poslednej dobe čítali aj o význame zásaditosti nášho organizmu a potravy. Stručné zhrnutie: pH našej krvi je prísne regulované a telo má nástroje, ktoré mu pomáhajú zabezpečiť, že hodnota pH je na zdravej úrovni. Ak ale budete jesť veľa kyselinotvorných potravín, musí si telo pomáhať tým, že vylúči viac CO2, uvoľní vápnik z kostí na neutralizáciu kyselín a tiež vylúči viac kyseliny. Aby nedochádzalo k vyčerpaniu dôležitého vápnika, draslíka a horčíka, je dôležité zamerať sa na príjem alkalických, teda potravín podporujúcich zásaditosť (napríklad väčšina ovocia a zeleniny, strukovín, avokádo, sladké zemiaky, bazalka, rozmarín) a zároveň znížiť príjem potravín kyselinotvorných (ako sú napríklad všetky cukry, živočíšne produkty a trvanlivé potraviny). Takže ak Vám chýbal ešte jeden dobrý dôvod, prečo jesť viac dobrých tukov, ovocia, zeleniny a obmedziť sladené a trvanlivé potraviny, tak tu je.