Smrteľné prípady nákazy novým typom koronavírusu podľa odborníkov súviseli s takzvanou cytokínovou búrkou, teda neprimeranou reakciou imunitného systému. Pri nej telo produkuje imunitné bunky a proteíny, ktoré môžu zničiť iné orgány. "Práve prehnaná autoimunitná reakcia môže byť jednou z príčin úmrtí pri chorobe COVID-19. Závažnosť choroby zrejme súvisí s cytokínovou búrkou," cituje SZÚ z prestížneho lekárskeho časopisu Lancet Jimmyho Whitwortha z Londýnskej školy hygieny a tropickej medicíny.
Omega-3 mastné kyseliny môžu znížiť produkciu molekúl a látok spojených so zápalom ako sú práve cytokíny. Dlhodobé užívanie rybieho oleja, ktorý ich obsahuje alebo koncentrátu omega-3 vedie podľa SZÚ k preukázateľnému zlepšeniu imunitného systému. "Množstvo omega-3 sa v tele rýchlo hromadí. Avšak, môže trvať šesť týždňov až šesť mesiacov, než sa objavia významné zmeny nálady, bolesti alebo iné príznaky," píše SZÚ. Zápaly podľa neho obmedzuje aj kyselina eicosapentaenová (EPA).
Doporučuje sa užívane minimálne 250 až 500 miligramov mastných kyselín denne u zdravých dospelých ľudí. Na výrazné zvýšenie omega-3 indexu je vhodná dávka až 2 gramy denne.
Zdravotný ústav preto odporúča konzumáciu potravín s protizápalovým účinkom, teda napr. ovocie a zeleninu a naopak, potraviny, ktoré spôsobujú zápaly zo stravy vylúčiť, príp. ich obmedziť. Sú to vysoko spracované potraviny s nadbytkom cukru, nasýtených tukov či niektoré mäsové výrobky. Taktiež by sme si mali kontrolovať hladinu cukru v krvi a naučiť sa kontrolovať stres.
„Štúdie už dlho dokazujú súvislosť medzi nízkou hladinou vitamínu D a viacerými zápalovými ochoreniami. Vedci taktiež zistili, že zlepšenie hladiny vitamínu D v tele pomáha znížiť počet zápalov v tele,“ napísalo SZÚ. Vitamín D si prirodzene vytvára ľudská koža vďaka UV žiareniu zo Slnka. V zime sú dobrým zdrojom ryby, alebo doplnky výživy ako sú vitamíny skupiny D.