L-karnitín bol objavený ako extrakt z čerstvého mäsa. Úloha výživových doplnkov na športový výkon a zdravie je v neustálom pohybe a príbeh o L-karnitíne je ukážkovým príkladom. 

Šťavnatý kus mäsa. Steak.

Kedy bol objavený?

  • Objavil ho lotyšský biochemik na začiatku 1900.
  • Biochemická rola L-karnitínu s dlhým reťazcom oxidácie mastných kyselín bola opísaná neskôr v 1950, kde nasledoval suplement spaľujúci tuk.
  • Avšak až teraz si začíname uvedomovať jeho úlohu na našom zdraví a metabolizme.

Vysvetlenie ako pracuje karnitín:

L-karnitín pomáha preniesť mastné kyseliny s dlhým reťazcom do bunkových mitochondrií tak, že môžu byť následne spálene k produkcii ATP.

V podstate sa chová ako keby na základe "výberového konania pece," kedy lopata s uhlím vyberie sadzu von.

Je dôležité si uvedomiť, že odstránenie sadze je tiež dôležité pre správnu funkciu mitochondriálnej "pece".

"Sadza" je v tomto prípade acetyl-koenzým A (CoA). Keď sa acetyl-CoA hromadí, vypne sa metabolizmus glukózy.

L-karnitín odstráni acetylové skupiny z acetyl-CoA.

Predĺžením koenzýmnej dostupnosti, karnitín pomáha metabolizmu glukózy v jazde vpred počas intenzívneho cvičenia.

Autor článku: Ing. Radoslav Filip