loader black loader black loader product loader white
Potrebujete poradiť? Ozvite sa našej Nike. +421 914 777 111 (Po - Pia: 9:00 - 15:00)
Pre dopravu zdarma
ostáva nakúpiť za 100.00 €
Vegánsky vs. klasický proteín. Sú medzi nimi rozdiely?

Vegánsky vs. klasický proteín. Sú medzi nimi rozdiely?

Doplnky výživy

18.06.2020

Prečítané: 4311x

Ak by existovala anketa o to, ktorý suplement ľudia považujú za najdôležitejší pri cvičení, určite by väčšinu napadol hneď proteín. Nie je sa čomu čudovať. Užíva ho každý. Tínedžeri, ktorí len začínajú cvičiť, skúsení cvičenci, ktorí majú roky tréningu za sebou a tiež aj tzv. staršie ročníky, ktoré si uvedomujú, že bez bielkovín sa svaly nedajú budovať. Proteíny už nie sú iba doménou kulturistov, ako tomu bolo pred 30-40 rokmi. Proteínový prášok užívajú aj rekreační športovci, ktorí nemusia ani nutne navštevovať fitko a cvičiť s činkami, ale venujú sa napr. behu alebo cyklistike a vedia, že potrebujú zvýšený príjem bielkovín.

V dnešnom článku sa pozrieme na to, ako sa zorientovať v ponuke rastlinných a klasických, teda najmä srvátkových proteínov. Dozvieš sa, aké majú klady a zápory a nabudúce si pri výbere budeš vedieť lepšie vybrať proteín, ktorý spĺňa tvoje požiadavky.

Vegánsky vs. klasický proteín. Sú medzi nimi rozdiely?

Podľa čoho môžeš posudzovať kvalitu proteínu?

Je mnoho možností, podľa čoho sa dá posudzovať kvalita proteínov. Jedným z nich je napr. biologická hodnota. Toto číslo vyjadruje pomer medzi bielkovinami, ktoré prijmeme zo stravy a tými, ktoré sa môžu premeniť na bielkoviny potrebné pre naše telo. Hlavnú úlohu tu hrá najmä zastúpenie jednotlivých aminokyselín v tejto bielkovine. Najlepšie pre naše telo sú tie bielkoviny, ktoré majú málo energie a zároveň čo najväčšiu biologickú hodnotu. Rastlinné bielkoviny majú nižšiu biologickú hodnotu ako tie živočíšne.

Biologická hodnota hovädzieho mäsa je 80. Kvalitný zdroj bielkovín je aj kazeín s biologickou hodnotou 77 alebo mlieko s hodnotou až 91. Zo živočíšnych zdrojov vedú aj bielkoviny z vajec, ktoré majú biologickú hodnotu až 100. Favoritom je srvátkový proteín s hodnotou 104. Naopak, rastlinné proteíny v tomto smere zaostávajú. Sójové bielkoviny dosahujú hodnoty len 74 a pšeničný proteín má biologickú hodnotu len 64. Naopak, relatívne dobré výsledky vykazuje konopný proteín s hodnotou až 87.

Ďalším meradlom kvality proteínov je aminokyselinový profil. Ten veľmi úzko súvisí aj s biologickou hodnotou. Ako isto vieš, bielkoviny sú tvorené jednotlivými aminokyselinami. Niektoré si telo dokáže vytvoriť samo a niektoré musíme prijímať z potravy. Tie, ktoré si vytvorí samo sa nazývajú neesenciálne aminokyseliny a tie, ktoré musíme prijímať z potravy sú tzv. esenciálne aminokyseliny. Sem patrí napr. valín, leucín, izoleucín, fenylalanín, tryptofán, lyzín, metionín, histidín a treonín.

Komplexný aminokyselinový profil majú tie bielkoviny, ktoré obsahujú dostatok každej esenciálnej aminokyseliny. Väčšina živočíšnych bielkovín v tomto smere vyniká (napr. srvátka). Avšak, ani rastlinné bielkoviny na tom nie sú až o toľko horšie. Sójový a hrachový proteín majú síce menej metionínu, ale to neznamená, že sú bezcenné. Ryžový proteín má viac metionínu ako napr. srvátka, ale neobsahuje dostatok lyzínu. Avšak, ak budeš prijímať aj sójový alebo hrachový proteín s ryžovým proteínom, dostaneš do seba kokteil s vyváženým a komplexným aminokyselinovým profilom.

Vegánsky vs. klasický proteín. Sú medzi nimi rozdiely?

Výhodou srvátkových proteínov je to, že väčšina má viac ako 70 % obsah bielkovín na 100 gramov prášku. Úplne bežné sú hodnoty okolo 80-90 %. Rastlinné proteíny majú nižší obsah bielkovín a preto na prijatie rovnakého množstva bielkovín musíš dávkovať viac prášku ako pri srvátkovom proteíne.

Veľkú výhodu nájdu vo vegánskych proteínoch ľudia s niektorými potravinovými intoleranciami. Nie každý srvátkový proteín je zbavený laktózy a vyhovuje aj ľudom s laktózovou intoleranciou. Pri vegánskom proteíne si môžeš byť istý, že žiadna laktóza sa v ňom nenachádza. A ak sa nejedná o sójový proteín, nachádza sa v nich aj menej alergénov. Občas sa stane, že niektorým ľudom nesadne srvátkový proteín a môže im spôsobovať ťažkosti s trávením. Do mnohých už dnes výrobcovia pridávajú tráviace enzýmy, ale ani to nie je záruka bezproblémového trávenia. To síce nemáš zaručené ani pri rastlinnom proteíne, ale tieto problémy sa pri nich vyskytujú veľmi ojedinele.

Vegánsky vs. klasický proteín. Sú medzi nimi rozdiely?

A čo praktická stránka?

Ak sa pozrieme na rastlinné a živočíšne proteíny, existujú tu isté rozdiely, ktoré v bežnom živote určite postrehneš. Ak si zvyknutý na srvátkový proteín s vyladenou príchuťou double chocolate alebo cookies and cream, ktoré ti naozaj pripomínajú sladký dezert z cukrárne, rastlinné proteíny ťa môžu sklamať. Áno, niektoré sú naozaj veľmi dobre dochutené, ale stále ťahajú v chuti za kratší koniec. To platí aj pre ich rozpustnosť. Vlastnosti ako dochutenie a rozpustnosť síce nie sú tak dobré ako pri srvátke, ale stále sú dostatočne akceptovateľné a ich výrobcovia sa z roka na rok zlepšujú.

Záver

Ktorý je teda lepší? V mnohých porovnávaných parametroch vyhrávajú klasické, teda živočíšne bielkoviny. A najmä srvátka. Určite je jedným z najlepších zdrojov bielkovín a ak nepreferuješ len vegánsku stravu, odporúčam ti jednoznačne siahnuť po klasickom koncentráte alebo izoláte. Ten by nemal chýbať v žiadnej domácnosti športovo založeného človeka. Avšak, ani vegánske proteíny nie sú na zahodenie a dokonca nie sú vhodné len pre vegánov.

Aj ľudia, ktorí jedia živočíšne potraviny by mali pouvažovať nad užívaním vegánskych proteínov. Srvátka by mala byť pre nich jedným zo základných kameňov budovania svalovej hmoty a srvátkový proteín by mal byť ako spestrenie stravy. Mnohé vegánske proteíny obsahujú látky, ktoré v srvátkových proteínoch nenájdeš. Jedná sa napr. o kvalitné tuky, vlákninu, vitamíny, minerály a antioxidanty. Vegánske proteíny sú skvelým doplnkom zdravej a vyváženej živočíšnej stravy.

Autor: Mgr. Daniela Garančovská • Foto: Depositphotos Inc. • Zdroj: www.protein.sk
Páčil sa vám článok? Podeľte sa oň!
NECHCETE ZMEŠKAŤ NOVÉ ČLÁNKY?

POŠLEME VÁM INFO DO MAILU.

SÚVISIACE ČLÁNKY

Rýchle a výživné. Inšpirujte sa našimi tipmi na zdravé fitness raňajky

Rýchle a výživné. Inšpirujte sa našimi tipmi na zdravé fitness raňajky

To, či sú alebo nie sú raňajky najdôležitejším jedlom dňa je téma, na ktorú existuje množstvo názorov a je viacero táborov ľudí, ktorí sú presvedčení o svojej pravde. Jedna skupina zastáva názor, že raňajky musíš bezpodmienečne mať a musia byť výdatné. Iná skupina ľudí, ktorá preferuje napr. fasting neraňajkuje vôbec. Nedá sa povedať, ktorý názor je správny, lebo obe metódy fungujú a majú svoje plusy a mínusy. Rozhodnutie necháme na tebe. Ak patríš do prvej skupiny a máš každý deň rovnaké raňajky a už ti nechutí jesť to isté dookola každý deň, inšpiruj sa týmito nápadmi.

Výber srvátkového proteínu. Ktorý je pre vás ten správny?

Výber srvátkového proteínu. Ktorý je pre vás ten správny?

Ak by si mali športovci, ktorí sa zameriavajú na rozvoj svalovej hmoty vybrať len jeden doplnok výživy, ktorý budú používať, drvivá väčšina z nich by si isto vybrala srvátkový proteín. Je to najzákladnejší doplnok výživy, ktorý sa hodí každému - či mužovi, či žene, mladým aj starým ľudom a aj pri naberaní či pri diéte. Je vhodný pre všetkých na celoročné užívanie. Výnimkou sú len ľudia s alergiou na mliečne bielkoviny, či inú zložku tohto proteínu. V tomto článku si vysvetlíme základné informácie o tomto type proteínu a ukážeme si rozdiely medzi jednotlivými formami - koncentrátom, izolátom a hydrolyzátom.

VŠETOK TOVAR
NA SKLADE

BALÍK ZABALENÝ
DO 10 MINÚT

OKAMŽITÉ RIEŠENIE
REKLAMÁCIÍ

PORADENSTVO
ZADARMO