Sacharidy sú v dnešnej dobe relatívne kontroverznou témou. Stravovacie plány väčšinou vravia, že polovica nami prijatých kalórií by mala pochádzať zo sacharidov, mnohí však tvrdia, že sacharidy spôsobujú obezitu a diabetes typu 2 a že sa im teda treba vyhýbať. Ako sa hovorí, na všetkom je čosi pravdy a podľa posledných výskumov to vyzerá tak, že koľko prijať sacharidov a kedy je otázkou každého jednotlivca.

Niektorí potrebujú väčší príjem sacharidov a niektorí zas menší – v dnešnom článku si preto zhrnieme výhody a nevýhody sacharidov a na prehľadnom grafe si ukážeme, ktoré základné potraviny obsahujú koľko sacharidov

Glykemický Index

Glykemický index je ukazovateľ, ktorý sa používa pri potravinách obsahujúcich sacharidyukazuje nám, aký vplyv majú tieto potraviny na obsah cukru v krvi. Je to relatívne presný spôsob, ako zistiť, či nám potravina robí zle alebo dobre, pretože sa sústredí priamo na vplyv na hladinu cukru v krvi a nie na obsah sacharidov ako celku. Počas posledných 15 rokov sa stravovacie plány s nízkym obsahom GI spájali s nižším rizikom vzniku kardiovaskulárnych chorôb, infarktu, diabetesu typu 2, depresie a mnohých iných chorôb, preto musíme povedať, že stravu s nízkym GI by sme odporučili naozaj každému.

Aké sacharidy poznáme?

Sacharidy sa delia do troch kategórií – cukry, škroby a vláknina. Cukor dodáva telu energiu, ale zároveň nám neposkytne dlhotrvajúcu výživu, na rozdiel od škrobu. Delíme ho na glukózu, fruktózu, galaktózu a sacharózu, nájdeme ho v takmer všetkých potravinách, je však potrebné rozlišovať a dávať si pozor na jeho množstvo. Škrob, naopak, poskytuje dlhší pocit nasýtenia. Poslednou je vláknina, ktorá blahodárne pôsobí na náš tráviaci trakt. Hlavným účelom sacharidov je dodať telu energiu na ďalšie fungovanie, pretože väčšina sacharidov sa po strávení zmení na glukózu, ktorá predstavuje samotnú energiu.

príklady potravín podľa glikemického indexu

Nerafinované vs. rafinované sacharidy

Aj medzi sacharidmi rozdeľujeme tzv. „dobré“ alebo „zlé“ sacharidy. V tomto prípade je nutné rozoznávať rafinované a nerafinované sacharidy. Nerafinované sú prírodné a patria sem napríklad zemiaky, celozrnné pečivo alebo cestoviny, zelenina. Vo všeobecnosti platí, že tieto potraviny sú veľmi zdravé. Na druhej strane, medzi rafinované sacharidy patria všetky nezdravé (avšak väčšinou veľmi chutné) potraviny, ako sú napríklad cukrom ochutené nápoje, ovocné šťavy, krehké pečivá, biele pečivo, biele cestoviny a ryža a podobne. 

pyramída z jedla

Vo všeobecnosti by sme nemohli povedať, že diéta, pri ktorej budete jesť minimum sacharidov vám pomôže schudnúť, ale pre niekoho to môže byť jednou z ciest, ako sa k vytúženému výsledku dopracovať. Každopádne, obmedzením rafinovaných sacharidov v nezdravých potravinách urobíte dobre nielen svojmu zdraviu, ale aj váhe. 

Autor: Mgr. Ľuboš Lištinský • Zdroj: Protein.sk
Najkvalitnejšie sacharidy za najlepšie ceny na trhu
Zakúpite tu