Sójový proteín vs. srvátkový
Z našej ponuky si určite vyberieš kvalitný sójový či srvátkový prášok. Každý z nich má však svoje odlišnosti.
Odborníci po mnohých testoch prišli na to, že srvátkový proteín je z všeobecného hľadiska účinnejší na budovanie svalovej hmoty, než sójový proteín a to aj popri chudnutí. Toto je zrejme spôsobené obsahom aminokyselín a tým, že srvátkový sa rýchlejšie absorbuje do organizmu.
Sójový proteín je zase oproti srvátkovému vhodný aj pre ľudí s neznášanlivosťou laktózy a pre vegetariánov. Práve preto sa zameriame viac na jeho výhody a nevýhody.
Sójový proteín a jeho výhody
Sójový proteín patrí do kategórie rastlinných produktov. Je vyrobený zo sóje, pričom obsahuje substancie známe pod názvom izoflavóny. Genisteín, jedna z fytochemikálií v sóji, podľa niekoľkých štúdií pomáha výrazne znižovať riziko vzniku rakoviny.
Ďalšími benefitmi sú zníženie hladiny cukru v krvi, podpora zdravej telesnej hmotnosti a taktiež zníženie obsahu „zlého“ cholesterolu v tele. Sója je tiež výborným zdrojom vlákniny, vápnika, železa, zinku a vitamínu B. Navyše, sójový proteín neznižuje obsah testosterónu v tele. Rovnako nezvyšuje hodnotu estrogénu, aj keď mnohí tvrdia opak.
Sójového proteínu sa preto netreba vôbec báť. Sójový proteín je tiež veľmi dobrým obrancom tvojho srdca. Zabezpečuje zníženie rizika infarktu. V minulosti bol sójový proteín iba vedľajší produkt výroby sójového oleja. Až neskôr odborníci prišli na to, že sa z neho dajú vyťažiť dobré zdravotné benefity.
Spolu s pridanými minerálmi je to jeden z najčistejších proteínov, aké môžeš nájsť. Posledným významným plusom je ochrana proti osteoporóze, čo platí najmä pre ženy po menopauze.
Nevýhody sójového proteínu
Užívanie sójového proteínu ako hlavného zdroja príjmu bielkovín má samozrejme aj svoje nevýhody. Nadmerná konzumácia sójových produktov totiž môže viesť k nedostatku obsahu potrebných minerálov v tele. Sója má vysoký obsah fytátov. Tie majú schopnosť vytvárať nerozpustné časti zložené zo železa, zinku, vápnika, ale aj iných látok.
Sója ďalej bráni účinnému vstrebávaniu vápnika do tela. To môže negatívne vplývať na kvalitu a pevnosť tvojich kostí. So žiadnym z týchto negatívnych efektov sa však nestretneš, ak nebudeš sóju (sójový proteín) konzumovať každodenne vo veľkých množstvách.
Menšou nevýhodou je chuť sójového proteínu, ktorá nemusí vyhovovať každému. Dá sa to jednoducho vyriešiť vhodným mixom ovocia. Pri sójovom proteíne je taktiež potrebné ho dôkladnejšie premiešať, pretože sa ťažšie rozpúšťa.
Sója a jej neprajníci
Na internete koluje niekoľko materiálov, ktoré spochybňujú kvalitu sóje ako potraviny. Neodporúčajú jej konzumáciu v akejkoľvek forme, pretože spôsobuje rakovinu pŕs. Bolo to preukázané ako mýtus.
Ďalší vyvrátený mýtus je, že sója robí z mužov ženy. Jednoducho to nie je pravda. Napríklad jeden z najväčší propagátorov a borcov na kalisteniku Frank Medrano je vegán a používa pravidelne sóju a sójové výrobky.
Ďalší borec, bodybuilder Torre Washington, má na svojom konte aj pekné umiestnenia na Arnold Classic či Musclemanii a rovnako používa sójový proteín.
V našej ponuke nájdete 7 kvalitných sójových proteínov od svetových značiek ako Weider, Scitec či Best Nutrition. Ak máš otázky ohľadom ich užívania, daj nám vedieť.