Táto štúdia zverejnená v časopise Alzheimer's & Dementia, zistila, že už mierne zmeny v stravovacích návykoch znižujú riziko vzniku Alzheimerovej choroby o 35%.
Takže, čo jesť na raňajky, obed a večeru aby sme podporili správne fungovanie mozgu? Je to kombinácia stredomorskej kuchyne a tzv. „DASH“ stravovania, ktoré si získalo veľa priaznivcov pre priaznivý vplyv na srdce a mozog. Podstatou DASH stravy je stravovací plán bohatý na čerstvé ovocie a zeleninu, nízkotučné mliečne výrobky spolu so strukovinami, orechmi a semienkami.
„Zvyčajne to, čo je dobré srdce, je dobré aj pre mozog,“ hovorí MUDr. Michelle M. Mielke, PhD., docentka na katedre zdravotníckych vied a výskumu na Mayo Clinic, ktorej výskum sa zameriava na Alzheimerovu chorobu a ďalšie neurodegeneratívne ochorenia. Napokon mozog potrebuje asi 20% krvi, ktorú pumpuje zo srdca s cieľom získať dostatok kyslíka a paliva, to znamená, že ak srdce nie v dobrom stave, mozgové bunky môžu mať problém dostať to, čo potrebujú pre optimálne fungovanie.
4 fantastické potraviny, ktoré udržia mozog v dobrej kondícii
Mastné ryby
Morské ryby ponúkajú dve základné živiny, ktoré pomáhajú udržať pamäť v dobrej kondícii: omega-3 mastné kyseliny a vitamín D. Výskum na Tufts University zistil, že ľudia, ktorí konzumovali ryby, ako je losos, tuniak a halibut 3 krát týždenne, znížili riziko vzniku Alzheimerovej choroby o 40%. "Omega-3 mastné kyseliny obsahujú DHA a EPA, ktoré sú vysoko koncentrované v mozgu a sú dôležité pre správnu funkciu mozgu," hovorí MvDr. Joy Dubost, PhD., dietetička a hovorkyňa pre Akadémiu výživy a dietetity. Mastné ryby sú tiež výborným zdrojom vitamínu D. Početné štúdie ukazujú, že vitamín D môže pomáhať chrániť mozog. Už jeden kus vareného lososa obsahuje 15 mcg vitamínu D, čo je dosť vysoký zdroj tohto vitamínu.
Zelená listová zelenina
Táto zelenina je nabitá veľkým množstvom vitamínu K, pri ktorej bolo preukázané, že spomaľuje kognitívny pokles (poruchy pamäti). Podľa novej štúdie z Rush University Medical Center ľudia, ktorí jedli 1-2 porcie listovej zeleniny každý deň, mali kognitívne schopnosti človeka o 11 rokov mladšieho ako tí, ktorí listovú zeleninu nekonzumovali.
Olivový olej
Olivovému oleju môžeme pripísať ešte jeden dôvod, prečo je konzumácia tohto oleja múdrou voľbou: Je to vynikajúci zdroj polyfenolov – silné antioxidanty, ktoré pomáhajú predchádzať a dokonca zvrátiť vekom narastajúce problémy s pamäťou. Výskum publikovaný v časopise Alzheimer's Disease preukázal, že extra panenský olivový olej zlepšuje učenie a pamäť.
Čučoriedky
Tieto super bobule obsahujú antioxidant – anthocyanins, ktorý je obzvlášť zdravý pre mozog. Nedávny výskum z Tufts University zistil, že anthocyaníny môžu prechádzať cez krv do mozgu, čím chránia mozgové bunky pred oxidáciou a posilňujú komunikáciu medzi mozgovými neurónmi. Harvard Nurses' Health zistili pri výskume, v ktorom sa zúčastnilo 16 tisín žien vo veku nad 70 rokov, že ženy ktoré konzumovali 2 alebo viac porcií čučoriedok alebo jahôd týždenne zostali mentálne ostrejšie ako tie, ktoré nekonzumovali tieto bobule. Tufts University mali štúdie na zvieratách kde zistili, že čučoriedky zlepšujú krátkodobú pamäť, orientačné schopnosti, rovnováhu a koordináciu. Takže prečo nepodávať aj svojim domácim miláčikom tieto chutné bobule? :-)