Cestoviny s vysokým obsahom bielkovín - pripravené z červenej šošovice, fazule edamame alebo konjakovej múky - obsahujú dvojnásobné alebo dokonca trojnásobné množstvo bielkovín ako bežné cestoviny a sú ideálne pre športovcov, vegetariánov alebo vegánov.
V tomto článku sa pozrieme na množstvo bielkovín v cestovinách a zistíme, ktoré druhy cestovín majú najviac bielkovín. Čítaj ďalej a dozvieš sa viac.
Koľko bielkovín obsahujú cestoviny?
Všetci vieme, že cestoviny obsahujú veľa sacharidov, ale majú aj bielkoviny? Áno! A dokonca viac, ako si možno myslíš. Obyčajné celozrnné sušené cestoviny obsahujú v priemere 13 gramov bielkovín na 100 gramov. Pritom jedna šálka porcie čerstvo pripravených vaječných cestovín pripravených doma pomocou strojčeka na cestoviny obsahuje tiež podobné množstvo bielkovín.
V porovnaní s inými bežnými zdrojmi sacharidov je to vysoký obsah bielkovín - napríklad biela ryža obsahuje len 8 gramov bielkovín na 100 gramov, zatiaľ čo zemiaky obsahujú len 2 gramy bielkovín na 100 gramov. Samozrejme, bežné cestoviny neobsahujú toľko bielkovín ako mäso, vajcia, mliečne výrobky a pod. Našim cieľom ani nie je tvrdiť, že cestoviny sú základným a výborným zdrojom bielkovín. To určite nie sú. Avšak, dobre zvolené cestoviny ti dokážu v malých množstvách pomôcť k splneniu tvojho denného príjmu bielkovín.
V obchodoch sú čoraz častejšie dostupné aj cestoviny s vysokým obsahom bielkovín. Tieto druhy cestovín, pripravené z potravín ako napr. fazuľa, šošovica alebo konjak, sú alternatívou bežných cestovín a sú bohaté na bielkoviny.
Sú proteínové cestoviny lepšie ako bežné cestoviny?
Tieto druhy cestovín bohaté na bielkoviny sa bežne nazývajú "proteínové cestoviny" a pripravujú sa z prísad s vysokým obsahom bielkovín, ktoré sa líšia od tradičných pšeničných cestovín, ale možno ich používať s rovnakými omáčkami a v rovnakých jedlách.
Z tohto dôvodu sú čoraz obľúbenejšie u milovníkov fitness, ktorí chcú budovať svaly, alebo u vegetariánov a vegánov, ktorí potrebujú doplniť svoj jedálniček o bielkoviny. Existuje niekoľko značiek a zložiek, na ktoré sa môžeš zamerať, ale tu sú najbežnejšie zdroje cestovín s vysokým obsahom bielkovín:
Šošovicové cestoviny
Šošovica je obrovským zdrojom bielkovín. Cestoviny z červenej šošovice sa často vytvárajú premenou červenej šošovice na múku a vytvorením cesta s hrachovou bielkovinou.
Cestoviny z červenej šošovice obsahujú až 20 gramov bielkovín na porciu cestovín. Majú tiež nižší obsah sacharidov a vyšší obsah vlákniny ako bežné cestoviny.
Cícerové cestoviny
Cícer možno rozomlieť na múku a potom z neho vyvaľkať chutné cestoviny, ktoré majú vysoký obsah bielkovín a vlákniny. Priemerná porcia cícerových cestovín obsahuje 20 gramov bielkovín, čo je takmer trojnásobok množstva bielkovín v porovnaní s bežnými cestovinami.
Cestoviny z fazule
Fazuľa je vynikajúcim zdrojom bielkovín a v predaji je veľké množstvo rôznych cestovín na báze fazule. Bežne sa fazuľa s vysokým obsahom bielkovín, ako napríklad fazuľa edamame alebo mungo, používa na prípravu múky, z ktorej sa potom tvarujú konečné výrobky.
Konjakové cestoviny
Vyrábajú sa z glukomannanu, druhu vlákniny, ktorá pochádza z koreňa rastliny konjak. Ten rastie v Japonsku, Číne a juhovýchodnej Ázii. Obsahuje veľmi málo stráviteľných sacharidov - väčšina sacharidov však pochádza z vlákniny glukomanánu.
"Shirataki" je japonský výraz pre "biely vodopád", ktorý opisuje priesvitný vzhľad rezancov. Vyrábajú sa zmiešaním glukomanánovej múky s obyčajnou vodou a trochou limetkovej vody, ktorá pomáha rezancom držať tvar. Zmes sa uvarí a potom sa tvaruje do rezancov alebo kúskov podobných ryži.
Rezance z konjaku obsahujú veľa vody. V skutočnosti obsahujú približne 97 % vody a 3 % glukomanánovej vlákniny. Majú tiež veľmi nízky obsah kalórií.
Môžu ti pomôcť schudnúť?
Bielkovinové cestoviny môžu byť účinnou pomôckou na chudnutie. Ich viskózna vláknina spomaľuje vyprázdňovanie žalúdka, takže zostaneš dlhšie zasýtený, takže máš menší apetít a menej toho počas dňa zješ. Okrem toho fermentácia vlákniny na mastné kyseliny s krátkym reťazcom môže stimulovať uvoľňovanie črevného hormónu, ktorý zvyšuje pocit sýtosti.