Vzhľadom na veľmi kyslú chuť sa plody používajú najmä na výrobu džemov, olejov, likérov, ako prísada do šťavy alebo smotany, ale zvyčajne sa nekonzumujú surové. Plody rakytníka sú obľúbené najmä pre vysoký obsah vitamínu C. Rôzne zdroje uvádzajú, že väčšina variantov obsahuje 200 až 900 mg na 100 g. Citróny majú v priemere 53 mg na 100 g.
Obsahuje aj mnoho liečivých látok, ako aj živín, medzi ktoré patria:
- vitamíny
- aminokyseliny
- mastné kyseliny
- minerálne látky
Listy, kvety, semená a bobule rakytníka sa používajú v čajoch, olejoch alebo koncentrátoch na rôzne zdravotné problémy.
Prečo ľudia užívajú rakytník?
Rakytník rešetliakový sa v Rusku a Číne už stovky rokov používa pre svoje liečivé a výživové vlastnosti. Predpokladá sa, že rakytník odstraňuje voľné radikály - molekuly, ktoré môžu poškodiť bunky. Väčšina vedeckých dôkazov pochádza zo štúdií na zvieratách. Hoci sa to v klinických štúdiách na ľuďoch nepreukázalo, ľudia tvrdia, že rakytník užívajú práve pre tieto výhody:
- liečenie žalúdočných alebo črevných problémov
- zlepšenie krvného tlaku alebo hladiny cholesterolu v krvi
- prevenciu alebo liečbu ochorení ciev alebo srdca
- posilnenie imunity a predchádzanie infekciám
- liečba obezity
- zlepšenie príznakov cirhózy pečene
- zlepšenie zraku alebo pocitu suchých očí
- liečenie dýchacích problémov, ako je astma, prechladnutie a zápal pľúc
Ľudia používajú rakytník aj ako opaľovací krém alebo kozmetický prípravok a na rôzne kožné problémy, ako napríklad:
- poškodenie spôsobené žiarením
- exantém - kožná infekčná vyrážka, ktorá sa zvyčajne vyskytuje u detí
- preležaniny, popáleniny alebo rezné rany
- akné, dermatitída alebo suchá pokožka
Neexistuje dostatok dôkazov, ktoré by potvrdili, že rakytník rešetliakový je účinný pri väčšine týchto zdravotných problémov. Optimálne dávky rakytníka neboli stanovené pre žiadne ochorenie. Kvalita a účinné látky v doplnkoch stravy sa môžu značne líšiť. Preto je veľmi ťažké stanoviť štandardnú dávku.
Dá sa rakytník získať prirodzene z potravín?
Plody rakytníka rešetliakového alebo ovocnú šťavu možno nájsť v niektorých želé, džúsoch, pyré, omáčkach, nápojoch a likéroch. Ľudia zvyčajne nejedia plody surové, pretože sú kyslé. Množstvo rakytníka používaného v potravinách je zvyčajne oveľa menšie ako množstvo používané na liečebné účely.
Ako pripraviť rakytníkovú šťavu
Plody sú zvyčajne zrelé začiatkom septembra. Najlepším ukazovateľom je ich jasne oranžová farba. Ale pozor: Nezamieňaj si ich s jedovatými červenými plodmi jarabiny. Pri zbere je najlepšie mať so sebou rukavice - proti dlhým tŕňom.
Po umytí sa dajú semená a dužina oddeliť. Čistá šťava sa získa prelisovaním cez sito. Šťavu je najlepšie kombinovať s inými, sladšími ovocnými šťavami (napr. jablkovou) alebo pridať med.
Aké sú riziká užívania rakytníka rešetliakového?
Ako potravina je rakytník pravdepodobne bezpečný. Niektoré výskumy naznačujú, že môže byť bezpečný aj pri pravidelnom užívaní do šiestich mesiacov ako liek.
Nežiaduce účinky
Bolo zaznamenaných len veľmi málo vedľajších účinkov. U niektorých ľudí, ktorí mali vysoký krvný tlak, boli zaznamenané opuchy, bolesti hlavy, závraty a búšenie srdca. Pri použití na pokožku na liečbu popálenín niekedy spôsoboval vyrážky.
Riziká
Rakytník rešetliakový môže pôsobiť ako prostriedok na riedenie krvi a spôsobiť krvácanie. Môže tiež spôsobiť nízku hladinu cukru v krvi u ľudí s cukrovkou, ktorí užívajú lieky na zníženie hladiny cukru v krvi.
Interakcie
Kombinácia rakytníka s liekmi alebo doplnkami na riedenie krvi môže zvýšiť riziko krvácania. Rakytník rešetliakový môže tiež interferovať s niektorými liekmi, ktoré liečia gastrointestinálne ochorenia, problémy so srdcovým rytmom, rakovinu alebo autoimunitné ochorenia. Vyhni sa užívaniu rakytníka, ak si tehotná alebo dojčíš. Nie je dostatok informácií, ktoré by dokazovali jeho bezpečnosť na plod.
Použitie celej rastliny
Okrem vysokého obsahu vitamínu C (50 g môže teoreticky pokryť celú dennú potrebu) majú celé plody obsah tokoferolu (vitamínu E) 100 až 130 mg na 100 g oleja. Rakytníkový olej je bohatý na rôzne vitamíny, minerály a prospešné rastlinné zlúčeniny. Je napríklad prirodzene plný antioxidantov, ktoré pomáhajú chrániť telo pred starnutím a chorobami, ako je rakovina a srdcové ochorenia. Semená a listy sú tiež mimoriadne bohaté na kvercetín, flavonoid, ktorý sa spája s nižším krvným tlakom a zníženým rizikom srdcových ochorení.
Jeho plody sa navyše môžu pochváliť obsahom draslíka, vápnika, horčíka, železa a fosforu. Obsahujú aj dostatočné množstvo kyseliny listovej, biotínu a vitamínov B1, B2, B6, C a E. Viac ako polovicu tuku, ktorý sa nachádza v rakytníkovom oleji, tvoria mono- a polynenasýtené tuky, čo sú dva typy zdravých tukov. Zaujímavosťou je, že rakytníkový olej môže byť aj jednou z mála známych rastlinných potravín, ktoré poskytujú všetky štyri omega mastné kyseliny - omega-3, omega-6, omega-7 a omega-9.