loader black loader black loader product loader white
Potrebujete poradiť? Ozvite sa našej Nike. +421 914 777 111 (Po - Pia: 9:00 - 15:00)
Pre dopravu zdarma
ostáva nakúpiť za 60.00 €
Veľký sprievodca cukrom: Ako sa delí a kedy ho (ne)jesť?

Veľký sprievodca cukrom: Ako sa delí a kedy ho (ne)jesť?

Stravovanie

08.06.2021

Prečítané: 71x

Cukry sú ľudový názov pre sacharidy, inak nazývané aj uhľohydráty. Sacharidy patria medzi základné makronutrienty - spolu s bielkovinami a tukmi. Jeden gram sacharidu obsahuje 4 kalórie. Veľmi často sú sacharidy neprávom démonizované a označované za dôvod naberania tuku. V tomto článku si povieme viac o druhoch sacharidov, ich benefitoch pre naše telo a nevynecháme ani informácie o tom, či sa z nich naozaj priberá a je potrebné sa im maximálne vyhýbať.

Druhy sacharidov

Sacharidy sú látky tvorené atómami uhlíka, vodíka a kyslíka. Delia sa na jednoduché (ktoré nazývame aj cukry a delia sa na monosacharidy a disacharidy) a komplexné (oligosacharidy a polysacharidy). Cukry majú jednoduchšiu molekulovú štruktúru a v tele sa používajú ako okamžitý zdroj energie. Sem patrí najznámejší sacharid glukóza a tiež napr. fruktóza či galaktóza.

Komplexné sacharidy majú zložitejší molekulový reťazec. Jednoduché sacharidy pozostávajú z jedného alebo dvoch cukrov a komplexné sacharidy majú reťazec troch a viac cukrov. Sú nutrične hodnotnejšie a pomalšie sa v tele vstrebávajú. Do tejto skupiny patria napr. oligosacharidy - sacharóza, maltóza a laktóza a polysacharidy - škrob, celulóza, pektín či inulín.

Veľký sprievodca cukrom: Ako sa delí a kedy ho (ne)jesť?

Na čo sú dobré? Aké sú ich benefity?

Základnou funkciou sacharidov je dodanie energie do tela. Sacharidy sa vo väčšine prípadov rozdelia na malé jednotky glukózy a tak vstupujú do krvi. Tá je následne dopravená k bunkám, kde sa následne vytvára ATP - adenozíntrifosfát. Túto látku využívajú bunky ako palivo na ďalšie procesy. ATP si bunky vedia vytvoriť aj z tukov, ale telo radšej využíva ako zdroj energie sacharidy.

Sacharidy nie sú využiteľné len na okamžité spracovanie a poskytnutie energie. Glukóza, ktorá sa dostane do krvi a nie je využitá môže byť odložená do „zásobární“ na neskoršie použitie. Týmito zásobárňami sú svaly a pečeň a odložené palivo sa volá glykogén. Od toho aj vznikol názov pečeňový a svalový glykogén. Množstvo glykogénu vo svaloch je 3-5x väčšie ako v pečeni. Sacharidy sa na tuk teda nepremieňajú ihneď, ako si niektorí ľudia myslia. Ak sa glukóza dostane do krvi a nevyužijú ju bunky a nepremení sa na glykogén (je ho v tele dostatok), až vtedy sa premieňa na tuk.

Veľký sprievodca cukrom: Ako sa delí a kedy ho (ne)jesť?

Obrovským benefitom sacharidov je ich vplyv na zdravie tráviaceho systému. Táto výhoda sa spája len s vlákninou, ktorá sa odlišuje od iných sacharidov. Nepremieňa sa na glukózu. Ostáva v pôvodnom stave a v podstate cez tráviaci trakt prejde nezmenená. Tým pomôže potrave dostať sa cez celý žalúdočný systém. Ak máš problémy so stolicou, zvýš príjem vlákniny. Na každých 1 000 prijatých kalórií by si mal prijať 10-13 gramov vlákniny. Ak si to prepočítaš na svoj denný príjem, pravdepodobne ti vyjde relatívne vysoká hodnota toho, koľko gramov vlákniny by si mal prijať. Zameraj sa na to, aby si jej mal v jedálničku dostatok. Výborným zdrojom je ovocie a zelenina (menšie bobuľoviny ako maliny či čučoriedky, listová zelenina, kakao, chia semiačka či ovsené vločky).

Čomu by si sa mal vyhýbať?

Sacharidy sa okrem delenia na jednoduché a komplexné delia ešte na spracované a nespracované. To, do akej kategórie sa jednotlivé potraviny radia ovplyvňuje to, či ich - ako už z názvu vyplýva - technologicky spracovávame, alebo ich konzumujeme tak, ako nám ich dala príroda a nič z nich nevyberieme.

Spracované sacharidy sú také, ktoré boli ochudobnené o niektoré dôležité látky - ako napr. vitamíny, minerály a hlavne vlákninu. Sem patria všetky sladené nápoje s obsahom cukru, sladkosti, zmrzlina, biela múka či biele cestoviny. Na druhej strane, nespracované sacharidy obsahujú tieto látky, ktoré sú pre telo a najmä pre tráviaci systém veľmi prospešné. Radia sa sem napr. ovocie a zelenina a nespracované zrná (teda aj celozrnné múky a semiačka).

Veľký sprievodca cukrom: Ako sa delí a kedy ho (ne)jesť?

Nedá sa povedať, že sa prísne musíš vyhýbať nejakým sacharidom. Sacharidy ako také škodlivé nie sú. Problémy vznikajú len vtedy, keď ich prijímaš v nadmernom množstve a keď v tvojej strave prevažujú jednoduché a spracované sacharidy nad tými komplexnými a nespracovanými. Práve jednoduché sacharidy rýchlo zvýšia hladinu inzulínu v krvi a tiež môžu spôsobiť nárast hladiny triglyceridov a cholesterolu.

Priberá sa z nich?

Na začiatok je potrebné povedať to, že sa nepriberá priamo zo sacharidov, ale z hocijakého kalorického nadbytku (surplusu). To znamená, že ak prijmeš viac kalórií ako vydáš, telo túto energiu uloží v tele vo forme tuku. Tento kalorický surplus nedosiahneš len nadmerným príjmom sacharidov, ale aj tukov či bielkovín. Takže jednoducho - aj keby ješ len čistú bielu rybu (či iné synonymum pre diétnu stravu) so zeleninou a zješ jej veľa - priberieš. Aj s čisto bielkovinovou stravou dokážeš dostať telo do kalorického surplusu, kedy sa bude ukladať v tele tuk. Nie je potrebné sa vyhýbať sacharidom. Treba len zvoliť ich správny zdroj a dodržiavať stanovený kalorický príjem.

Autor: Ing. Matúš Mráz • Foto: Depositphotos Inc. • Zdroj: www.protein.sk
Páčil sa vám článok? Podeľte sa oň!
NECHCETE ZMEŠKAŤ NOVÉ ČLÁNKY?

POŠLEME VÁM INFO DO MAILU.

SÚVISIACE ČLÁNKY

Pravidelný ranný tréning naštartuje vaše telo aj myseľ

Pravidelný ranný tréning naštartuje vaše telo aj myseľ

Kedy je lepšie trénovať? Ráno, či večer? Odpoveď je jednoduchá - vtedy, kedy sa cítiš lepšie a viac ti to vyhovuje. Niekomu sa lepšie cvičí večer a inému naopak ráno. Ak si doteraz cvičil len večer, vyskúšaj sa niekoľkokrát premôcť, vstaň skôr ráno a choď cvičiť. Na prvýkrát to asi nebude ľahké, ale postupne si na tento režim telo zvykne a zistíš, že toto ranné cvičenie má pre teba výhody. Aké benefity má ranné cvičenie si povieme v tomto článku.

Je kokosový cukor naozaj zdravý? Poznáme odpoveď

Je kokosový cukor naozaj zdravý? Poznáme odpoveď

Zdá sa, že zhruba každé desaťročie sa démonizuje nejaká skupina potravín. V 80. rokoch to boli tuky a na začiatku 21. storočia to boli všeobecne všetky sacharidy. Teraz sa zdá, že je to pridaný cukor - v tomto prípade z dobrého dôvodu. Štúdie ukazujú, že nadmerný príjem cukru môže byť zdraviu škodlivý. Ľudia teda v súčasnosti hľadajú alternatívy stolového cukru a jednou z nich je kokosový cukor. Je to však skutočne zdravšia alternatíva? Poďme si o tom povedať viac.

VŠETOK TOVAR
NA SKLADE

BALÍK ZABALENÝ
DO 10 MINÚT

OKAMŽITÉ RIEŠENIE
REKLAMÁCIÍ

PORADENSTVO
ZADARMO