loader black loader black loader product loader white
Potrebujete poradiť? Ozvite sa našej Nike. +421 914 777 111 (Po - Pia: 9:00 - 15:00)
Pre dopravu zdarma
ostáva nakúpiť za 60.00 €
Prečo jesť na raňajky ovsené vločky?

Prečo jesť na raňajky ovsené vločky?

Stravovanie

16.11.2021

Prečítané: 249x

Ak by si premýšľal niekedy nad tým, ktorá potravina má najlepší pomer cena/výkon, teda cena/nutričné hodnoty, pravdepodobne by si len veľmi ťažko hľadal konkurenta ovseným vločkám. Sú veľmi lacné a pritom majú perfektné nutričné hodnoty. Aj vďaka tomu sa stali obľúbenou potravinou na raňajky. V tomto článku sa dozvieš o vločkách viac a ukážeme ti tiež dva recepty na raňajkové ovsené kaše.

Čo by si mal o vločkách vedieť?

Ovsené vločky patria medzi celozrnné potraviny bez obsahu lepku. Už to je veľmi dobrá správa vzhľadom na to, že stále viac a viac ľudí má problémy s celiakiou. Majú výborný obsah kvalitných sacharidov, veľa vitamínov, minerálov a aj toľko ospevovanej vlákniny.

100 gramov ovsených vločiek obsahuje 386 kalórií, 13 gramov bielkovín, 68 gramov sacharidov, 7 gramov tuku a až 7 gramov vlákniny. Okrem toho obsahujú veľa vitamínu B1 a B5, mangánu, fosforu, horčíka, medi, železa a zinku.

Prečo jesť na raňajky ovsené vločky?

Okrem toho obsahujú aj veľa antioxidantov zvaných polyfenoly a najmä avenantramidy. To sú antioxidanty, ktoré pomáhajú v boji s voľnými radikálmi a veľmi ťažko by si ich hľadal v iných potravinách ako vo vločkách. Zvyšujú tvorbu oxidu dusnatého, ktorý rozširuje cievy a tým pádom aj znižuje krvný tlak.

Vločky a vláknina

Ako si už z našich článkov asi vytušil, často sa zameriavame na vlákninu a na to, v ktorých potravinách jej nájdeš najviac. Väčšina ľudí veľmi podceňuje vlákninu a nesleduje si jej príjem, čo je chyba. Myslím si, že trackovanie príjmu vlákniny je nemenej dôležité ako sledovanie príjmu bielkovín, sacharidov, tukov a kalórií.

A práve vločky sú výborným zdrojom vlákniny. Obsahuje najmä rozpustný typ vlákniny zvaný beta-glukán, ktorý pri kontakte s vodou tvorí gélovú konzistenciu.

Aj vďaka tomu pomáhajú ovsené vločky v znižovaní a stabilizácii hladiny cukru v krvi a pomáhajú znižovať nielen celkový cholesterol, ale najmä „zlý“ LDL cholesterol.

Prečo jesť na raňajky ovsené vločky?

Ako vidíš, ovsené vločky sú nutrične veľmi hodnotné a ich zaradenie do jedálnička či už na raňajky alebo iné jedlo dňa je skvelou voľbou. Nemusíš ich prijímať len ako ovsenú kašu. Často využívajú buď celé alebo pomleté na múku v sladkých receptoch. Tu si ukážeme si dva recepty na rannú ovsenú kašu.

„Overnight oats“

Tento názov pre ovsenú kašu asi nemá žiadny správny preklad a väčšina ľudí ho pozná pod týmto anglickým názvom. Jedná sa o to, že nepripravuješ kašu ráno tým, že vločky varíš alebo zaleješ horúcou vodou, ale pripravíš si ich ešte pred spaním. Počas noci vločky zmäknú a ráno máš hotový pokrm.

Čo budeš potrebovať?

  • 1/2 šálky ovsených vločiek
  • 1/2 šálky mlieka (nízkotučné, polotučné alebo orechové)
  • 1/4 šálky gréckeho jogurtu
  • 1 čajová lyžička chia semiačok
  • 1/2 čajovej lyžičky vanilkového extraktu
  • sladidlo
  • ovocie alebo zero toppingy na vrch

Postup je veľmi jednoduchý. Všetky ingrediencie okrem ovocia (či toppingu) poriadne zmiešaj, aby bolá celá zmes rovnomerne premiešaná. Prelož ju do misky a daj na noc do chladničky. Ráno budeš mať hotové jemné a mäkké vločky, na ktoré si môžeš dať ovocie alebo topping. Ak ti viac vyhovujú teplé raňajky, neboj sa kašu ohriať v mikrovlnke.

Prečo jesť na raňajky ovsené vločky?

Proteínová ovsená kaša s malinami

Táto kaša ešte viac zlepší nutričné hodnoty vločiek. Proteín im dodá bielkoviny a kakao s malinami ešte viac vlákniny.

Čo budeš potrebovať?

  • 1/2 šálky ovsených vločiek
  • 1/2 šálky mlieka (nízkotučné, polotučné alebo orechové)
  • 30 g proteínu
  • 2 hrste malín
  • 2 čajové lyžičky holandského kakaa
  • sladidlo

Vločky zmiešaj s mliekom v malom hrnci a daj variť. Mali by sa variť postupne a pomaly, nie veľmi rýchlo, aby mali čas vstrebať mlieko a zmäknúť. Ak zmes hustne, vždy dolej trocha mlieka. Keď už vločky zmäknú, pridaj kakao, sladidlo a maliny. Chvíľu povar a odstav, aby kaša vychladla. Túto kašu môžeš jesť teplú hneď po uvarení alebo si ju môžeš zabaliť aj do práce či školy.

Autor: Mgr. Daniela Garančovská • Foto: Depositphotos Inc. • Zdroj: www.protein.sk
Páčil sa vám článok? Podeľte sa oň!
NECHCETE ZMEŠKAŤ NOVÉ ČLÁNKY?

POŠLEME VÁM INFO DO MAILU.

SÚVISIACE ČLÁNKY

Spaľujte kalórie efektívnejšie. Ako zrýchliť metabolizmus?

Spaľujte kalórie efektívnejšie. Ako zrýchliť metabolizmus?

Metabolizmus je proces, ktorým telo premieňa prijatú potravu na energiu. Vďaka tejto energii potom dokáže telo fungovať a ty sa dokážeš nielen hýbať a športovať, ale najmä dýchať, tvoriť nové bunky v tele, okysličuje sa ti celé telo atď. Ak by si teda mal spomalený metabolizmus, alebo by ti “nefungoval”, mal by si oveľa väčší problém ako len to, že sa ti ukladá viac tuku ako sa ti páči. Takže neplatí, že vieš priamo vo väčšej miere ovplyvniť rýchlosť svojho metabolizmu, lebo tá je daná. Dá sa ovplyvniť len mierne. Čo ale môžeš ovplyvniť je to, koľko energie tvoje telo spotrebuje - a tým pádom ako sa bude ukladať tuk a koľko ho bude.

Doprajte si kráľovské raňajky! Rýchly recept na zdravé müsli

Doprajte si kráľovské raňajky! Rýchly recept na zdravé müsli

Müsli alebo cereálie sú obľúbenou formou raňajok po celom svete. Veľa z nich však obsahuje množstvo pridaného cukru a tuku. Na trhu je veľa produktov tohto typu, ktoré sa tvária ako super fit potravina. Na obale sú prezentované texty ako „bez pridaného cukru“, „protein müsli“ či „zdravé müsli“. Pri bližšom skúmaní zloženia ale prídeme na to, že často až tak zdravé a ani vhodné nie sú.

VŠETOK TOVAR
NA SKLADE

BALÍK ZABALENÝ
DO 10 MINÚT

OKAMŽITÉ RIEŠENIE
REKLAMÁCIÍ

PORADENSTVO
ZADARMO