Keď sa do tráviaceho traktu človeka trpiaceho celiakiou dostane lepok (inak nazývaný aj glutén), dochádza k poškodzovaniu klkov. Klky sú výbežky v čreve, ktoré pomáhajú vo vstrebávaní potravy a výrazným spôsobom zväčšujú plochu, na ktorej je potrava vstrebávaná. Ak sa tieto klky poškodia, reakčná plocha sa zmenšuje a dochádza k problémom s trávením a k nedostatočnému vstrebávaniu živín do tela.
V extrémnych prípadoch môže celiakia prerásť až do cukrovky, sklerózy, anémie, neplodnosti, osteoporózy a pod. Pri celiakii je bežným javom aj vznik kožných ochorení (až u 25 % ľudí s celiakiou) a tiež intolerancia na laktózu.
Ak máš celiakiu tak isto vieš, že základom pri redukcii jej negatívnych symptómov je vyhýbanie sa lepku v potravinách (napr. jačmeňu, pšenici a raži). Niektorým potravinám sa musíš vyhnúť úplne a nahradiť ich bezlepkovými náhradami. Toto platí nielen pre potraviny ako napr. pečivo, cestoviny či pivo, ale aj pre proteínové prípravky. S rozšírením celiakie prišli na trh viaceré varianty bezlepkových proteínov.
Srvátkové proteíny
Niektoré srvátkové proteíny sú bezlepkové a iné nie. Ak máš celiakiu, dávaj si pozor na správny výber proteínu. Srvátkový proteín je najrozšírenejší druh proteínu a je vhodný pre nárast novej svalovej hmoty a taktiež aj na udržanie hmoty v diéte. Na výber sú nielen najrýchlejšie vstrebateľné hydrolyzáty bez obsahu lepku, ale aj bežné izoláty a koncentráty s dlhšou dobou vstrebávania.
Kazeínové proteíny
Ak hľadáš proteín vhodný ako náhradu stravy, kazeínový proteín je jednou z najlepších volieb. Vstrebáva sa až 6 hodín a má oveľa hustejšiu konzistenciu ako srvátkový proteín, takže ťa aj zasýti. Kazeínových proteínov bez lepku nie je až tak veľa, ale napriek tomu nie je problém nájsť taký, ktorý ti bude vyhovovať. Časy, kedy boli kazeínové proteíny veľmi zle ochutené sú dávno preč a na trhu je viacero výrobcov, ktorých kazeíny sú doslova pochúťkou.
Vaječný proteín
Po mliečnych proteínoch prichádza na rad aj ďalší vysokokvalitný zdroj bielkovín pre tvoje svaly. Vaječný proteín sa vyrába z vaječných bielok a neobsahuje lepok a ani laktózu. Ak ťa trápia obe intolerancie, vaječný proteín môže byť pre teba vhodnou voľbou.
Ryžový proteín
Po živočíšnych zdrojoch bielkovín sa presúvame do oblasti rastlinných bielkovín. Tieto proteíny sú odlišné od srvátkových, kazeínových alebo vaječných proteínov, pričom podľa výskumov poskytujú porovnateľné účinky. Hodia sa najmä pre vegánov a pre ľudí, ktorí nechcú užívať stále len jeden druh proteínu, ale chcú občas zmenu. Okrem toho sú pre väčšinu ľudí ľahšie vstrebateľné a menej zaťažujú tráviaci systém.
Konopný proteín
Okrem ryžového proteínu je vhodnou náhradou aj konopný proteín. Ten sa vyrába z konopných semien. Nemusíš sa báť, neobsahuje THC (tetrahydrokanabinol), teda látku, vďaka ktorej marihuana spôsobuje uvoľňujúce stavy.
Aj keď sa na prvý pohľad môže zdať, že sa od ryžového proteínu veľmi neodlišuje, nie je to pravda. Konopný proteín sa veľmi líši od všetkých vyššie spomenutých proteínov. Ak sa pozrieš na nutričné hodnoty, ihneď si všimneš rozdiel. Má oveľa viac sacharidov a tuku ako živočíšne proteíny a zároveň oveľa menej bielkovín. Pýtaš sa, na čo je teda dobrý a v čom je jeho najväčšia pridaná hodnota? Najlepšou vlastnosťou, ktorú tento proteín má je to, že je veľmi zdravý a prospešný pre tvoje telo. Nielen, že konopný proteín je jeden z najkvalitnejších zdrojov rastlinných bielkovín, obsahuje tiež veľa zdravých tukov a vlákniny. Okrem toho, že neobsahuje lepok je výhodou aj absencia laktózy. Vďaka tomu je vhodnou voľbou pre ľudí s oboma intoleranciami.
Ostatné bezlepkové fit potraviny
Okrem proteínov existujú aj bezlepkové proteínové tyčinky. Ak máš nabitý deň a nestíhaš sa poriadne najesť, zober si so sebou takúto tyčinku a doplň telu živiny vtedy, keď ich potrebuje. Na trhu je mnoho proteínových tyčiniek, ale len niektoré z nich sú vhodné aj pre celiatikov.
Okrem tyčiniek môžeš siahnuť aj po pripravených proteínových nápojoch. Oproti tyčinkám sú ľahšie a rýchlejšie vstrebateľné a menej zaťažujú trávenie. Na druhej strane menej ťa zasýtia a hodia sa najmä vtedy, ak potrebuješ telu dodať živiny a zároveň čo najmenej zaťažiť žalúdok (napr. turistika, výlety na bicykli a pod.).
Chipsy má rád asi každý. Lenže bežné chipsy obsahujú v 100 gramoch viac ako 500 kalórií, 35 gramov tuku a 50 gramoch sacharidov. Bielkovín majú veľmi málo a naopak, obsahujú veľa soli. Ak chceš vyzerať dobre, mal by si sa im vyhýbať, lebo za pár minút dáš telu stovky nepotrebných kalórií. Opakom sú proteínové chipsy. Tie obsahujú 5x menej tuku a asi 4x viac bielkovín. Ak si chceš dať ku večernému filmu niečo zdravé a chutné, skús tieto proteínové chipsy a určite si ich zamiluješ.