loader black loader black loader product loader white
Potrebujete poradiť? Ozvite sa našej Nike. +421 914 777 111 (Po - Pia: 9:00 - 15:00)
Pre dopravu zdarma
ostáva nakúpiť za 60.00 €
Aj burger môže byť fit. Vieš, ako na to?

Aj burger môže byť fit. Vieš, ako na to?

Stravovanie

23.09.2021

Prečítané: 226x

Medzi jedlá, ktoré sú veľmi obľúbené pre svoju chuť a na druhej strane sú veľmi kalorické patrí okrem pizze a palaciniek aj klasický mäsový alebo vegetariánsky burger. Chutí perfektne, ale kaloricky sa vtesná do denného príjmu len málokomu. Nakoľko bežný burger má bez problémov aj viac ako 1 000 kalórií, môže si ho častejšie dovoliť len človek s naozaj veľkým denným príjmom kalórií. V dnešnom článku si povieme viac o tom, ako sa dá upraviť tak, aby obsahoval menej kalórií a ukážeme si aj dva recepty.

Z čoho sa skladá burger a kde sa dajú ušetriť kalórie?

Každý burger má nevyhnutne niekoľko ingrediencií, ktoré nemôžeš vynechať (a určite kvôli chuti ani nechceš). Takže ak ich chceš zachovať, musíš ich vymeniť za menej kalorickú verziu.

Snaž sa vybrať si čo najmenšiu žemľu. Niektoré burgre majú obrovské, ťažké a objemné žemle, ktoré obsahujú veľa kalórií. Jediná možnosť, ako ubrať z kalórií je zmenšenie žemle, resp. výber tenšej žemle alebo úplné vynechanie hornej časti. Aj keď to možno znie zvláštne, je to úplne v poriadku - akurát sa ti bude horšie jesť. To, že vymeníš žemľu bielu za celozrnnú je síce fajn, ale čo sa týka kalórií, nijako si tým nepomôžeš.

Aj burger môže byť fit. Vieš, ako na to?

Mäso, resp. mäsová placka je ingrediencia, ktorú už môžeš výrazne ovplyvniť. Chuťovo dobré burgre majú často viac ako tretinu mletého mäsa z bôčiku. Tuk z neho je jemný, mäkký a chutný. Avšak, práve tuk v placke jej pridáva najviac kalórií. Ak si budeš robiť burger doma, daj si záležať na tom, aby si vybral chudé mäso a šťavnatosť burgra docieľ radšej väčším množstvom zeleniny. Mäso nepripravuj v olejovom náleve, ale priprav ho na grile alebo s minimálnym množstvom oleja.

Okrem mäsa je bežne v burgri aj opečená slaninka. Vymeň ju za sušenú šunku typu prosciutto. Má o 35 % menej kalórií, viac bielkovín a oveľa menej tuku. Po opražení na panvici chutí veľmi podobne.

Zeleniny sa báť nemusíš. Naopak, tej daj do burgru čo najviac, aby si telu dodal vlákninu, ktorá sa bude hodiť pri trávení burgra a taktiež, aby si mu dodal šťavnatosť a chrumkavosť.

Opak zeleniny je ale dresing. Ten je zvyčajne vysoko kalorický. Pozorne si sleduj nutričné hodnoty dresingov z obchodu, alebo si priprav vlastný. Buď z paradajok, ktoré povaríš a pridáš korenie, alebo z nízkotučného bieleho jogurtu s cesnakom a bylinkami.

Najčastejšou prílohou k burgru sú hranolky. Bežné hranolky sú nutričné peklo. Obsahujú len sacharidy a tuky, sú vysoko kalorické a nemajú pre tvoje telo takmer žiaden prospech. Buď ich vynechaj úplne, alebo si priprav hranolky v trúbe bez použitia oleja a fritézy.

Recept na hovädzí burger

Čo budeš potrebovať?

  • 150 g mletého hovädzieho mäsa, napr. stehno (môže byť aj kuracie či bravčové mäso)
  • 1 celé vajce
  • 1 plátok syra gouda
  • 1 čajovú lyžičku olivového oleja
  • cibuľu (veľmi malá, príp. len časť z väčšej cibule)
  • 1 strúčik cesnaku
  • čierne korenie
  • kajenské korenie
  • drvený kmín
  • soľ
  • pečivo podľa chuti

Mäso si priprav v mlynčeku alebo ho pokrájaj na malé kusy a daj do mixéra. Do hotového mäsa namiešaj všetky ingrediencie - na jemno nakrájanú cibuľu, pretlačený cesnak, čierne korenie, kajenské korenie, kmín a soľ. Mäso daj na gril alebo panvicu a použi maximálne jednu lyžičku oleja.

Aj burger môže byť fit. Vieš, ako na to?

Na teflónovej panvici priprav volské oko, aby bolo žĺtko ešte mäkké. Na pečivo natri dresing podľa chuti, pridaj upečené mäso, plátok goudy a zeleninu podľa chuti. Veľmi sa hodí ľadový šalát, ktorý dodá chrumkavosť, ale aj paradajky či nakladané uhorky. Na vrch polož volské oko a už si len vychutnaj svoj burger.

Recept na vegetariánsky burger

Ako si pripravíš vegetariánsky burger? Úplne rovnako ako ten klasický, akurát vynecháš vajíčko a hovädzie mäso vymeníš za fazuľovú placku.

Tú si pripravíš z týchto ingrediencií:

  • 140 g čiernych fazúľ z plechovky
  • dve čajové lyžičky múky z ovsených vločiek (stačí pomixovať vločky v mixéri)
  • čierne korenie
  • chilli paprička
  • kmín
  • soľ

Aj burger môže byť fit. Vieš, ako na to?

Fazule pomixuj na pastu a pridaj všetky koreniny. Poriadne celú zmes vymiešaj. Keď je premiešaná, vytvaruj placku a priprav ju na teflónovej panvici z každej strany 2-3 minúty. Ostatné ingrediencie sú rovnaké ako pri klasickom burgri.

Autor: Mgr. Daniela Garančovská • Foto: Depositphotos Inc. • Zdroj: www.protein.sk
Páčil sa vám článok? Podeľte sa oň!
NECHCETE ZMEŠKAŤ NOVÉ ČLÁNKY?

POŠLEME VÁM INFO DO MAILU.

SÚVISIACE ČLÁNKY

Zdravé banánové lievance: Na svoje si prídu celiatici aj vegáni

Zdravé banánové lievance: Na svoje si prídu celiatici aj vegáni

Kto by nemal rád sladké a nadýchané lievance? Nemusia nutne obsahovať len nezdravé a vysokokalorické potraviny, dajú sa vyrobiť aj z oveľa kvalitnejších surovín. V dnešnom článku si ukážeme recept na banánové lievance v troch variantoch. Prvý bude klasický, druhý pre vegánov a tretí aj pre celiatikov.

5 neodoľateľných sladkých receptov s chia semienkami

5 neodoľateľných sladkých receptov s chia semienkami

Chia semienka sa v súčasnosti tešia veľkej obľube u všetkých ľudí, ktorí preferujú zdravý životný štýl. Sú veľmi zdravé a vďaka vysokému obsahu vlákniny, vitamínov, minerálov a omega-3 mastných kyselín sa radia medzi tzv. superfoods. Neobsahujú lepok a tak ich môže zaradiť do jedálnička naozaj každý. Poďme si predstaviť päť receptov, v ktorých môžeš túto superpotravinu využiť.

VŠETOK TOVAR
NA SKLADE

BALÍK ZABALENÝ
DO 10 MINÚT

OKAMŽITÉ RIEŠENIE
REKLAMÁCIÍ

PORADENSTVO
ZADARMO