L-karnitín je súčasťou každodennej stravy. Obsahuje ho predovšetkým tmavé mäso (jahňacina, hovädzina, zverina), no je možné ho prijímať aj vo forme doplnkov výživy. Hrá zásadnú úlohu v energetickom metabolizme v tele pri zvýšených nárokoch na výkonnosť a vytrvalosť a pomáha pri dlhodobom redukovaní telesnej hmotnosti.

Čo je L-karnitín

L-karnitín je životne dôležitá a prirodzene sa vyskytujúca aminokyselina nachádzajúca sa najmä v červenom mäse a iných zdrojoch a je prirodzene produkovaný v tele. Hrá zásadnú úlohu v energetickom metabolizme v tele. Má za úlohu transportovať mastné kyseliny do energetických zdrojov v bunkách (mitochondrií), ktoré mastné kyseliny menia na energiu. Bez prítomnosti L-Karnitínu sa mastné kyseliny do mitochondrií nedostanú.

L-karnitín je veľmi dôležitý pri dodávaní energie do mnohých orgánov v tele (napr. do srdca, svalov, pečene a buniek imunitného systému), a tak umožňuje ich funkciu. Takisto má L-Karnitín aj detoxikačnú funkciu, pretože prispieva k odstraňovaniu medziproduktov metabolizmu.

Výskyt v ľudskom tele?

Ľudské telo obsahuje okolo 20-25 g L-karnitínu. Vysoké nároky na energiu majú tieto orgány a bunky: srdce, pečeň, svaly, bunky imunitného systému, ľadviny, mozog, nervy, spermie. Obsahujú veľmi vysokú hladinu L-karnitínu a bez dostatočného prísunu nemôže byť ich funkcia vyhovujúca.

Účinnosť L-karnitínu na organizmus

  1. Získava energiu z tukov, a tak podporuje a zvyšuje výdrž pri športových výkonoch.
  2. Je dôležitý pri rekonvalescencii.
  3. Zabezpečuje prísun energie do srdca a buniek v imunitnom systéme.
  4. Zabraňuje okamžitému nástupu únavy pri námahe.

Ktoré jedlá obsahujú L-karnitín

L-karnitín je súčasťou každodennej stravy. Obsahuje ho tmavé mäso (jahňacina, hovädzina, zverina). Ryby, hydina, mlieko, rastlinné produkty obsahujú zanedbateľné množstvo L-karnitínu. Bežne v strave prijmeme 30-300 mg L-karnitínu denne.

Obsah L-karnitínu podľa typu potravy:

  • Zverina, hovädzina: 1000-2200 mg/kg
  • Bravčové a králičie mäso: 200-300 mg/kg
  • Hydina: 60-300 mg/kg
  • Ryby: 60-200 mg/kg
  • Klobása: 10-200 mg/kg
  • Mlieko, syr a mliečne výrobky: 10-100 mg/kg
  • Huby: 10-50 mg/kg
  • Ovocie, zelenina, oriešky a obilie: 0-10mg/kg

Význam L-karnitínu

Zvýšený príjem L-karnitínu aj vo forme doplnkov stravy má pozitívny vplyv na telesnú kondíciu a zdravie. Postačujúci príjem L-karnitínu je obzvlášť dôležitý pri fyzickej námahe a pri určitých javov, ako napr. únava, stres, tehotenstvo a kojenie, starnutie, vegetariánstvo, nevyvážená strava, diéty pri chudnutí.

Kto by mal užívať L-karnitín?

  • Športovci výkonnostní aj rekreační
  • Ľudia pri redukčnej diéte
  • Tehotné a ženy, ktoré koja
  • Starší ľudia
  • Vegetariáni
  • Diabetici
  • Ľudia, ktorí si mienia udržať lepšie zdravie

L-karnitín a doping

L-karnitín nie je doping. Je to naturálna látka, ktorá sa prirodzene nachádza v strave a poskytuje pomoc športovcom pokryť zvýšené nároky na výkonnosť a vytrvalosť. Samotný L-karnitín nezvyšuje výkonnosť špičkovým športovcom nefyziologickou cestou, jednoducho povedané, nie je na zozname zakázaných stimulantov.

L-karnitín a chudnutie

L-karnitín môže preukázateľne pomôcť pri dlhodobom redukovaní telesnej hmotnosti v rámci zdravotného programu alebo programu zvyšovania fyzickej kondície. Štúdie preukázali, že kombinácia L-karnitínu ako doplnku výživy a súčasne zníženie kalorického príjmu, najlepšie v spojení s pravidelnou fyzickou aktivitou, vedie k úprave hmotnosti.

Vedci dokázali, že L-karnitín urýchľuje spaľovanie tukov z potravy. Ak je L-karnitin užívaný súbežne s tukmi, potom sa spaľujú rýchlejšie a v tele sa ich oveľa menej usadí. 

Užívanie karnitínu

L-karnitín je najlepšie užívvať ráno, pri obede a skoro poobede, rovnako ako vitamíny. Neodporúča sa užívať večer pred spaním, pretože ak sa zvýši denná odporúčaná dávka, môže to viesť k vyššej aktivite a zvýšeniu bdelosti. Dokonca užívanie veľkého množstva L-karnitínu po ôsmej hodine večer môže výrazne narušiť zaspávanie a spánok.

L-karnitín by sa mal užívať v malých dávkach 500-1000 mg, pri jedle alebo po ňom. Pri redukčných diétach, v tehotenstve, u vegetariánov a športovcov, sa môžu užívať až 3-5 g denne ako doplnok výživy. V praxi športovci pred súťažou zvyšujú dávku až na 3-5 g denne.

Autor: Ing. Monika Petrovčinová