loader black loader black loader product loader white
Potrebujete poradiť? Ozvite sa našej Nike. +421 914 777 111 (Po - Pia: 8:00 - 16:00)
Pre dopravu zdarma
ostáva nakúpiť za 60.00 €

Všetko, čo potrebujete vedieť o esenciálnych tukoch

Vysvetlenie pojmov

04.12.2014

Prečítané: 15350x

Viac ako celkové množstvo tuku v strave je dôležitejšie, aké druhy tukov konzumujete. Zlé tuky zvyšujú hladinu cholesterolu a riziko vzniku niektorých chorôb. Dobré (zdravé) tuky majú opačný efekt, chránia vaše srdce a podporujú celkové zdravie.

Burger, hranolky, smažené kuracie stehná, cola

Po celé roky aplikovali v liečbe všetci lekári nízkotučnú diétu. Obmedzenie príjmu tuku bolo predkladané ako kľúč k chudnutiu, kontroly hladiny cholesterolu a prevencii zdravotných problémov.

Výskum ukazuje, že viac ako celkové množstvo tuku v strave je dôležitejšie, aké druhy tukov konzumujete. Zlé tuky zvyšujú hladinu cholesterolu a riziko vzniku niektorých chorôb. Dobré (zdravé) tuky majú opačný efekt, chránia vaše srdce a podporujú celkové zdravie.

V skutočnosti tuky, ako omega-3 mastné kyseliny, sú absolútne nevyhnutné nielen pre vaše fyzické zdravie, ale aj pre vašu emočnú pohodu.

Dobré tuky vs. zlé tuky

Aby sme sa vedeli dobre zorientovať v tukoch, musíme si ozrejmiť jednotlivé pojmy.

Tuky delíme na 4 základné druhy:

  1. Mononenasýtené tiky
  2. Polynenasýtené tuky
  3. Nasýtené tuky
  4. Trans-tuky

Mononenasýtené a polynenasýtené tuky sú známe ako „dobré tuky“

Dobré tuky (mononenasýtené, polynenasýtené) a omega-3 mastné kyseliny majú pre telo prospešný účinok. Zdravé tuky zohrávajú úlohu pri správaní vašej nálady, pomáhajú proti únave a taktiež sa podieľajú na regulácii vašej hmotnosti.

  • Olivový olej
  • Repkový olej
  • Slnečnicový olej
  • Arašidového oleja
  • Sezamový olej
  • Ľanový olej
  • Avokádo
  • Olivy
  • Orechy (mandle, arašidy, orechy Macadamia, lieskové, pekanové orechy, kešu)
  • Arašidové maslo
  • Sójový olej
  • Kukuričný olej
  • Vlašské orechy
  • Slnečnice, sezamu a tekvicové semienka, ľanové semienko
  • Tučné ryby (tuniak, losos, makrela)

Nasýtené tuky a trans-tuky sú známe ako „zlé tuky“

Zlé tuky sú nasýtené tuky a trans-tuky, práve oni sú vinné za množstvo zdravotných komplikácií, ako je upchávanie ciev a vznik obezity. 

  • Mäso s vysokým obsahom tuku (hovädzie, jahňacie, bravčové)
  • Kura s kožou
  • Tučné mliečne výrobky (mlieko a smotana)
  • Maslo
  • Syr
  • Zmrzlina
  • Palmový a kokosový olej
  • Masť
  • Pečivo, sušienky, šišky, dolky, koláče, pizza
  • Balené potraviny, občerstvenie (sušienky, popcorn, hranolky)
  • Margarín
  • Rastlinné maslá
  • Vyprážané jedlá (hranolky, vyprážané kuracie mäso, kuracie nugety, obaľované ryby)

Ako znížiť spotrebu zlých tukov

  1. Jedzte menej červeného mäsa.
  2. Zvýšte konzumáciu bieleho mäsa, ktoré obsahuje menej nasýtených tukov.
  3. Ako kuchynskú úpravu používajte grilovanie, namiesto vyprážania.
  4. Vyberajte si nízkotučné mliečne produkty.
  5. Používajte viacej rastlinné oleje (olivový, repkový), namiesto bravčovej masti, alebo masla.
  6. Vyhýbajte sa majonézam, smotanovým a syrovým omáčkam.

Jedzte viacej dobrých, nenasýtených tukov

To, že sa musíte vyhýbať trans-tukom nám je už známe, ale ostať bez tukov nie je najvhodnejšia voľba. Najlepším zdrojom dopĺňania tukov v strave sú rastlinné oleje, orechy, semená a morské ryby.

  • Olivový olej – v kuchyni používajte viacej olivového oleja, na pečenie používajte repkový olej.
  • Jedzte avokádo – toto zaujímavé ovocie u nás ešte nie je dostatočne známe. No v kuchyni si z neho môžete pripraviť chutné sendviče, alebo šaláty.
  • Orechy – sú výborným zdrojom dobrých tukov. Môžete ich pridať do šalátov, zeleninových jedál, alebo namiesto strúhanky na kuracie prsia, alebo ryby.
  • Namiesto lupienkov olivy – olivy sú bohaté na mononenasýtené tuky. Tvoria nízkokalorické občerstvenie pred televízorom.
  • Pripravujte si vlastné šaláty – šaláty podávané v reštauráciách sú plné tuku, preto si ich pripravujte doma a namiesto majonézy použite nízkotučný biely jogurt.

 Esenciálne tuky = zdravé tuky, nebojte sa ich!

Autor: Mgr. Ľuboš Lištinský
Kvalitné esenciálne tuky máme aj u nás.
Páčil sa vám článok? Podeľte sa oň!
NECHCETE ZMEŠKAŤ NOVÉ ČLÁNKY?

POŠLEME VÁM INFO DO MAILU.

SÚVISIACE ČLÁNKY

Chudnite s omega-3

Chudnite s omega-3

Podľa vedeckých štúdií dodávaním omega-3 mastných kyselín dosiahnete váš vysnívaný „six pack“ (vyrysované brucho so šiestimi tehličkami) oveľa rýchlejšie ako keby ste ich do tela nedodávali.

Skutočne nám slanina škodí?

Skutočne nám slanina škodí?

Väčšina ľudí slaninu buď miluje alebo neznáša. Milujú jej chuť a chrumkavosť, ale majú obavy že všetko to spracované mäso a tuk im môžu škodiť. Existuje mnoho mýtov v histórii zdravej výživy, ktoré neustáli test času. Je myšlienka, že slanina škodí, jedným z nich? Poďme to zistiť...

VŠETOK TOVAR
NA SKLADE

BALÍK ZABALENÝ
DO 10 MINÚT

OKAMŽITÉ RIEŠENIE
REKLAMÁCIÍ

PORADENSTVO
ZADARMO