loader black loader black loader product loader white
Potrebujete poradiť? Ozvite sa našej Nike. +421 914 777 111 (Po - Pia: 9:00 - 15:00)
Pre dopravu zdarma
ostáva nakúpiť za 60.00 €
Funkčná výživa: Čo sú funkčné potraviny a prečo by sme ich mali jesť?

Funkčná výživa: Čo sú funkčné potraviny a prečo by sme ich mali jesť?

Stravovanie

20.03.2020

Prečítané: 2364x

Funkčné potraviny a funkčná výživa patria medzi najnovšie trendy v stravovaní. Poďme sa pozrieť na to, aké sú tieto potraviny a prečo by si ich mal zaradiť do svojho jedálnička. Stále častejšie a častejšie počúvame z viacerých strán o funkčnej výžive a funkčných potravinách. Aké sú to potraviny a prečo sú prospešné pre naše zdravie?

Čo sú to funkčné potraviny?

Pojem „funkčné potraviny“ bol použitý prvý krát v osemdesiatych rokoch v Japonsku, kde boli potraviny označené skratkou FOSHU (Food for Specific Health Use). Funkčné potraviny označené skratkou FOSHU majú vedecky overené účinky. To znamená, že ich vlastnosti idú nad rámec bežných nutrientov a pozitívne ovplyvňujú minimálne jednu fyziologickú funkciu.

Definícia a právne predpisy

V súčasnosti v Európskej únii neexistuje žiadny osobitý právny predpis, ktorý by sa týkal funkčných potravín a ich označovaniu. Dokonca ani FDA (Food and Drug Administration - Úrad pre kontrolu potravín a liečiv) v USA a jej časť, ktorá má na starosti tvorbu legislatívy potravín, nevyjadrila oficiálnu definíciu funkčných potravín.

Podľa Komisie pre vedu o funkčných potravinách v Európe (FUFOSE) je potravina funkčná:

„Ak má pozitívny vplyv na jednu alebo viacero funkcií tela nad rámec nutričnej funkcie. To znamená, že podporuje zdravie, telesnú pohodu a redukuje riziko vzniku chorôb. Je konzumovaná ako súčasť normálnej stravy. Nejedná sa o pilulku, kapsulu ani inú formu doplnku výživy.“

Príklady funkčných potravín

Tu si uvedieme niektoré príklady funkčných potravín a kombinácie viacerých potravín, ktoré kladne pôsobia na prácu vnútorných orgánov. Je pravdepodobné, že mnoho z týchto potravín bežne konzumuješ.

Ovocie, zelenina a obilniny

Niektoré druhy ovocia a zeleniny sa považujú za „funkčné“, pretože obsahujú bioaktívne chemické prvky, ktoré môžu potenciálne zabrániť vzniku niektorých chorôb.

  • Čučoriedky majú silné antioxidanty, brusnice sa používajú pri infekciách močových ciest a citrusové plody sú výborným zdrojom vitamínu C a bioflavonoidov.
  • Červené ovocie a zelenina obsahujú lykopén, ktorý je nápomocný pre prostatu, pľúca a žalúdok
  • Červené hrozno, čučoriedky, jahody, černice, čerešne, baklažány, červené pomaranče, slivky a iná zelenina sú bohaté na antokyaníny, ktoré pomáhajú znižovať krvný tlak a riziko infarktu.
  • Bromelaín, ktorý sa nachádza v ananáse je proteolytický enzým s protizápalovými a antitrombotickými účinkami.
  • Žltá a zelená zelenina ako napr. špenát, kapusta, kukurica, hrach, avokádo či melón obsahujú kartenoidy zeaxantín a luteín. Tie pôsobia pozitívne na naše oči a ako prevencia v tvorbe sivého zákalu (katarakty).
  • Konzumácia zelenej zeleniny ako napr. brokolice, ružičkového kelu, kapusty pomáha pri liečbe nádorových ochorení

Silný bioaktívny účinok majú fytonutrienty, konkrétne:

  • flavonoidy
  • lykopén
  • antokyaníny
  • beta karotén
  • luteín
  • zeaxantín
  • bromelaín a mnoho ďalších

Fytonutrienty boli nedávnymi vedeckými štúdiami potvrdené ako veľmi prospešné pre naše zdravie.

Probiotiká a prebiotiká

Funkčná výživa: Čo sú funkčné potraviny a prečo by sme ich mali jesť?

Niektoré funkčné potraviny majú pridané zložky, ktoré sú funkčnými prísadami. Príkladom sú potraviny s obsahom probiotík, prebiotík, stanoly a rastlinné steroly (napr. niektoré druhy jogurtov).

  • Probiotiká sú živé mikroorganizmy (najmä baktérie), ktoré pri užívaní v primeraných množstvách prospievajú k zdraviu črevnej flóry (mikrobiote).
  • Prebiotiká podporujú množenie konkrétnych baktérií v hrubom čreve a bránia šíreniu organizmov, ktoré môžu byť nebezpečné pre zdravie čriev.

Potraviny „bez“ nejakej zložky, či „obohatené o“ nejakú zložku

Funkčná výživa: Čo sú funkčné potraviny a prečo by sme ich mali jesť?

Potraviny „bez nejakej zložky“, niekedy označované ako „free“ verzia (gluten free, sugarfree a pod.) sú potraviny, ktorým boli odobraté v procese výroby niektoré zložky. Najčastejšie sa jedná o zníženie obsahu laktózy v mlieku (bezlaktózové mlieko) či vajcia s pridanými omega-3 mastnými kyselinami.

Ide o špeciálne potraviny, ktoré mali buď niečo pridané alebo odobraté tak, aby sa ich vlastnosti zlepšili. Väčšinou sú potraviny obohatené o ďalšie vitamíny, vlákninu, vápnik, omega-3 mastné kyseliny a pod., aby zlepšili vlastnosti daného produktu.

Prečo by sme mali jesť viac funkčných potravín?

Funkčné potraviny nie sú doplnky výživy, ale sú to skutočné potraviny, ktoré majú rovnaké výživové vlastnosti, vzhľad, vôňu a chuť ako bežné potraviny. Rozdiel spočíva len v tom, že pri ich bežnej konzumácii preukázateľne pomáhajú zlepšovať zdravie a pôsobia ako prevencia vzniku niektorých patologických ochorení.

Konzumáciou funkčných potravín, vyvážením makronutrientov v strave a pravidelným športovaním pomôžeš svojmu telu k udržaniu trvalej fyzickej a psychickej pohody.

Pri pravidelnej konzumácii týchto potravín by si mal byť lepšie chránený pred chorobami, ako je napr.:

  • osteoporóza
  • obezita
  • cukrovka
  • kardiovaskulárne problémy

Vlastnosti funkčných potravín

  • vďaka antioxidantom spomaľujú starnutie buniek
  • posilňujú imunitný systém
  • zlepšujú funkciu čriev
  • znižujú riziko vzniku kardiovaskulárnych chorôb

Aká je budúcnosť funkčných potravín?

Na potvrdenie niektorých vlastností týchto potravín bude potrebné vykonať ešte veľa vedeckých štúdií. Aby boli tieto štúdie uznateľné, musia obsahovať viac biomarkerov, t.j. biologické, genetické alebo biochemické ukazovatele, ktoré môžu naznačovať vzťah k začiatku alebo rozvoju patológie.

Trend zväčšeného príjmu funkčných potravín je opakom nadmernej konzumácie spracovaných potravín a prehnaným šľachtením, ktoré často odoberá týmto plodinám nutričné hodnoty.

Autor: Mgr. Daniela Garančovská • Foto: Depositphotos Inc. • Zdroj: www.protein.sk
Kvalitné antioxidanty
Páčil sa vám článok? Podeľte sa oň!
NECHCETE ZMEŠKAŤ NOVÉ ČLÁNKY?

POŠLEME VÁM INFO DO MAILU.

SÚVISIACE ČLÁNKY

Rybí tuk (Omega-3) a vitamín D môžu pripraviť telo na nákazu COVID-19

Rybí tuk (Omega-3) a vitamín D môžu pripraviť telo na nákazu COVID-19

Zápalom pľúc súvisiacim s chorobou COVID-19 môže podľa Štátneho zdravotného ústavu ČR (SZÚ) pomôcť predchádzať rybí tuk a vitamín D. Zvýšenie ich hladiny v tele môže trvať šesť týždňov až šesť mesiacov, uviedol na webe profesor Jiří Ruprich z Centra zdravia, výživy a potravín SZÚ. Zhruba 80 percent nakazených ľudí novým typom koronavírusu na celom svete má mierny priebeh, ktorý pripomína ochorenia dýchacích ciest. Zatiaľ sú v Česku k dnešnému dňu traja chorí vo vážnom stave, ktorí potrebujú pľúcnu ventiláciu.

VŠETOK TOVAR
NA SKLADE

BALÍK ZABALENÝ
DO 10 MINÚT

OKAMŽITÉ RIEŠENIE
REKLAMÁCIÍ

PORADENSTVO
ZADARMO