Špenát
Špenát je nutričnou jednotkou, plnou vitamínov A, C a K. Je tiež skvelým zdrojom kyseliny listovej, železa a vlákniny. Vitamín A je nevyhnutný pre zdravý zrak, vitamín C posilňuje imunitný systém a vitamín K zohráva dôležitú úlohu pri zrážaní krvi. Špenát je tiež bohatý na antioxidanty, najmä luteín a zeaxantín, ktoré sú prospešné pre zdravie očí. Využiť sa dá úplne všade. Či v surovom stave do smoothie, ktoré síce zafarbí, ale nezmení jeho chuť, alebo priamo do slaných pokrmov a nátierok.
Cesnak
Cesnak nie je len zvýrazňovačom chuti, ale aj výživovým skvostom. Obsahuje alicín, zlúčeninu síry, ktorá je známa svojimi protizápalovými a imunitu posilňujúcimi vlastnosťami. Cesnak je bohatý na vitamín C, vitamín B6 a mangán. Pravidelná konzumácia cesnaku sa spája so zníženým rizikom srdcových ochorení a zlepšením funkcie imunitného systému. Aj preto mnohí ľudia počas choroby konzumujú cesnak v surovej forme.
Brokolica
Brokolica je známa vysokým obsahom vitamínov C a K, ako aj kyseliny listovej a vlákniny. Obsahuje tiež sulforafán, zlúčeninu so silnými protirakovinovými účinkami. Pôsobivý nutričný profil brokolice z nej robí vynikajúcu voľbu na podporu celkového zdravia a zníženie rizika chronických ochorení. Rovnako ako špenát, aj brokolica je využívaná v smoothie nápojoch. S ňou už musíš pracovať ale opatrnejšie, má silnú chuť a vôňu a nie každému táto chuť vyhovuje.
Mrkva
Vitamín A je nevyhnutný na udržanie zdravej pokožky, zraku a silného imunitného systému. Mrkva je tiež bohatá na vlákninu a antioxidanty, takže je najlepšou voľbou na podporu zdravia pokožky a prevenciu vekom podmienenej makulárnej degenerácie (centrálnej straty zraku). Je veľmi ľahko konzumovateľná, lebo jej chuť je príjemná a môžeš si ju zobrať len ostrúhanú a nakrájanú ako snack do práce či školy. Jedna porcia (200 gramov) obsahuje len 70 kalórií a až 7 gramov vlákniny.
Kapusta
Kapusta je často označovaná za jednu z najvýživnejších druhov zeleniny na svete. Je plná vitamínov A, C a K, ako aj minerálov, ako je vápnik a draslík. Kapusta je vynikajúcim zdrojom antioxidantov vrátane flavonoidov a karotenoidov, ktoré pomáhajú chrániť bunky pred oxidačným poškodením a znižujú riziko chronických ochorení.
Hrášok
Hrášok je podceňovaná zelenina s pôsobivým profilom živín. Poskytuje značné množstvo vitamínu K, vitamínu C a mangánu. Okrem toho je zelený hrášok dobrým zdrojom rastlinných bielkovín a vlákniny, takže je cenným doplnkom vegetariánskej alebo vegánskej stravy. Môžeš ho konzumovať len ako bobuľky, alebo ak máš mladý nestriekaný hrach, môžeš ho jesť celý aj so šupkou. Výborne sa hodí aj ako príloha k mäsu či do šalátov. Práve vo forme celého struku je výbornou voľbou, lebo má príjemnú chuť a poskytuje šalátu chrumkavosť.
Cvikla
Cvikla je známa svojou žiarivou farbou, ale je tiež plná živín. Obsahuje foláty, draslík a vitamín C. Výraznou vlastnosťou cvikly je vysoký obsah dusičnanov, ktoré môžu pomôcť zlepšiť prietok krvi, znížiť krvný tlak a zvýšiť výkonnosť pri cvičení. Je tiež bohatá na antioxidanty, najmä betalaíny, ktoré majú protizápalové vlastnosti. Vďaka zaváranej forme cvikly si ju môžeš dopriať celoročne.
Zaradenie týchto siedmich druhov zeleniny do bežného jedálnička ti môže poskytnúť širokú škálu vitamínov, minerálov a antioxidantov, ktoré sú nevyhnutné pre celkové zdravie a pohodu. Či už si ich vychutnáš surové v šalátoch, varené na pare ako prílohu alebo rozmixované v smoothie nápojoch, tieto zeleniny môžu byť chutným a výživným doplnkom tvojich každodenných jedál. Nezabúdaj, že pestrá strava, ktorá zahŕňa rôzne druhy zeleniny, je kľúčom k využitiu celého spektra ich zdravotných výhod. Zdravá strava nie je len o sledovaní makronutrientov - bielkoviny, sacharidy a tuky, ale tiež o sledovaní príjmu vitamínov, minerálov, antioxidantov a vlákniny. Pravidelné konzumovanie väčšieho množstva zeleniny ti tiež odľahčí tráviaci systém a budeš sa po jedle cítiť ľahšie, ako keby si jedol jedlo bez zeleniny.